Last news in Fakti

17 Юни, 2024 04:34 771 3

Бившият президент на Южна Африка: Изборите бяха фалшифицирани

  • джейкъб зума-
  • южна африка-
  • избори

Партията ни ще продължи да оспорва резултатите, заяви Джейкъб Зума

Бившият президент на Република Южна Африка Джейкъб Зума заяви, че партията му ще продължи да оспорва резултатите от неотдавнашните парламентарни избори, които според него са били "фалшифицирани", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Изборите през 2024 г. бяха фалшифицирани", заяви говорителят на неговата партия "Умконто ве сизве" ("Копие на нацията") Нхламуло Ндхлела, прочитайки реч от името на Зума.

"Помолихме нашия юридически екип да предприеме всички възможни стъпки, както в Южна Африка, така и на международно ниво, за да гарантираме, че справедливостта ще бъде възтържествува", добави той.

"Умконто ве сизве" се класира на трето място на изборите с 14,6 процента от гласовете и 58 места в парламента

Говорителят допълни, че "когато настъпи моментът, ще призовем нашия народ да демонстрира мирно недоволството си от тези несправедливости, по улиците, в съдилищата и дори в парламента, докато не бъдат разгледани нашите жалби".

В петък партията бойкотира първата сесия на парламента на страната, на която беше преизбран досегашният президент Сирил Рамафоса, дългогодишен политически враг на Зума.

Партията на Зума обяви, че е подала съдебна жалба срещу изборните резултати.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    10 2 Отговор
    ПОНЕ В ЮЖНА АФРИКА ДА НЕГРИ СРЕЩУ НЕГРИ
    ....
    НЕ Е КАТО В МУТРИСТАН
    ХУНТАТА ДА УПРАВЛЯВА С 6% ГЛАСОВЕ НА ГРАЖДАНИТЕ С ТУРСКО ЕТНИЧЕСКО САМОСЪЗНАНИЕ И ГЛАСОВЕТЕ НА 6% ОТ ГРАЖДАНИТЕ С РОМСКО ЕТНИЧЕСКО САМОСЪЗНАНИЕ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.