Last news in Fakti

18 Юни, 2024 04:19, обновена 18 Юни, 2024 08:34 1 256 6

Поне трима ранени при сблъсъци пред резиденцията на Нетаняху

  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • бенямин нетаняху

Израел ликвидира командир на "Хизбула", военните смятат, че скоро може да постигнат всичките си цели в Рафах и Газа

Поне трима ранени при сблъсъци пред резиденцията на Нетаняху - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко трима души бяха ранени и осем души бяха арестувани в Йерусалим късно снощи при ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицията пред частната резиденция на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, съобщи израелският вестник "Хаарец", предаде БТА.

Според в. "Таймс ъв Израел" полицията е използвала водни оръдия, за да разпръсне протестиращите.

Хиляди демонстранти излязоха преди това по улиците на Йерусалим, за да изразят своя протест срещу правителството на Нетаняху заради неуспеха му да постигне споразумение за заложниците, предаде ДПА.

На митинг пред сградата на Кнесета (израелския парламент) демонстрантите призоваха за предсрочни избори, както и за споразумение, което да улесни освобождаването на останалите израелски заложници, държани в ивицата Газа, пише в. "Таймс ъв Израел".

"След това, което се случи на 7 октомври, както и в светлината на екстремизма на това правителство и отричането от негова страна на провала му, то трябва да върне мандата на народа", каза пред вестника лидерът на протеста Шикма Бреслер.

Правителството на Нетаняху е съставено от неговата дясна религиозна партия "Ликуд", както и от крайнодесни и ултрарелигиозни коалиционни партии.

Израелската армия заяви, че скоро ще постигне всички цели на офанзивата си в град Рафах в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Вече са унищожени половината от бойните части на палестинското ислямистко движение "Хамас", което управляваше ивицата Газа преди нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, се казва в изявлението на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).

Между 60% и 70% от територията на града в южната част на палестинския анклав вече се намират под "оперативния контрол" на ЦАХАЛ. Израелската армия смята, че ще са ѝ нужни още няколко седмици, за да завърши военната си операция в града.

Израелската офанзива в град Рафах на границата с Египет започна в началото на май. Израелските сили за отбрана заявиха, че целта им е да унищожат последните бойни части на "Хамас", припомня ДПА.

Офанзивата предизвика остри противоречия в международната общност, тъй като в началото ѝ в града имаше над един милион палестинци, като повечето от тях бяха избягали в Рафах от военните действия в други части на ивицата Газа. Почти всички от тях вече са напуснали града и са отишли на запад, където е трудно да бъдат снабдявани с хуманитарни помощи.

По непотвърдени данни на ЦАХАЛ, разпространени вчера, в продължение на 40 дни израелските войски са убили около 550 бойци на "Хамас" в град Рафах. При сраженията са загинали 22 израелски войници. В хода на операцията е била открита обширна система от тунели и големи количества оръжия и експлозиви. По думите на ЦАХАЛ в Рафах има поне 25 подземни тунела, които пресичат границата с Египет.

Агенция ДПА отбелязва, че не е в състояние да потвърди информацията на израелската армия чрез независими източници.

Израелските военни заявиха, че са ликвидирали високопоставен командир на артилерията на ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар в Южен Ливан, предаде ДПА.

За ликвидирания командир Мохамед Мустафа Аюб се смята, че е бил ключова фигура в ракетната дивизия на подразделението "Насер" в Южен Ливан. Тел Авив твърди, че той е планирал и извършвал нападения срещу израелски мирни граждани и общности в Северен Израел.

"Хизбула" потвърди вчера, че един от нейните бойци е бил убит от Израел, но не съобщи повече подробности за неговата самоличност.

Подразделението "Насер" е една от трите войскови части на "Хизбула" в Южен Ливан. Израел ликвидира при въздушен удар миналата сряда командира му Талеб Абдала, след което шиитската групировка изстреля от територията на Ливан над 200 ракети и снаряди по Северен Израел.

С нарастването на напрежението между Израел и "Хизбула" болниците в Галилея и околността се подготвят за разширяване на войната и за повече жертви, като укрепените зони, изкуственият интелект и проучванията от предишни войни предлагат сигурност и насоки, предаде израелската новинарска агенция ТПС.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    Хитлерняху ще бъде отведен в Хага да отговаря пред цивилизования свят.
  • 2 Механик

    5 0 Отговор
    Биби май ще лапа бибата?!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Браво

    4 0 Отговор
    Ушатия ще свьрши в килия в хага
    Като всички военопрестъпници
    Новият изрелски кабинет лично ще го предаде
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.