Тема: Украйна

18 Юни, 2024 14:00 1 160 12

Одеса: Без украинско зърно храната щеше да е много по-скъпа

  • одеса-
  • зърно-
  • пшеница-
  • русия-
  • украйна-
  • зърнена сделка

Русия се оттегли от споразумението за зърното през юли 2023 г., а оттогава до днес през коридора са преминали повече от 1700 кораба

Одеса: Без украинско зърно храната щеше да е много по-скъпа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Одеса сигналът за въздушна тревога звучи постоянно. Градът е под яростен руски обстрел - особено пристанищата. Оттам се изнасят тонове пшеница, царевица, слънчоглед. Без тях цените на много храни биха скочили нагоре.

В големия залив на Одеса има три пристанища, в които товарните кораби следват точни правила за движение. Украинските военни инспектират всеки пристигащ или напускащ пристанището товар, а корабите се движат по точно определени безопасни коридори, които са проверени за морски мини, пише АРД в репортаж от Одеса.

Яростен руски обстрел

Русия се оттегли от споразумението за зърното през юли 2023 г., а оттогава до днес през коридора са преминали повече от 1700 кораба. Обработени са около 50 млн. тона товари, сред които основно пшеница, царевица и ечемик, но също така въглища и металургични изделия, казва за АРД Дмитро Баринов, заместник-началник на пристанищната администрация в Одеса. „След оттеглянето си от споразумението за износ на зърно, постигнато с посредничеството на ООН и Турция, Русия обстрелва пристанищата около 40 пъти най-интензивно“, добавя той.

При нападенията са били унищожени около 200 000 тона зърно. По оценки на Световната програма на ООН по прехраната това количество би било достатъчно за изхранването на половин милион души в продължение на една година. Имало е и жертви – от руски ракети или донове в морските и дунавски пристанища досега са загинали 25 души, включително един лоцман, шофьори на камиони със зърно и пристанищни работници. Освен това са поразени 200 склада, офиси и други сгради.

Въпреки това през април 2024 г. са изнесени около шест милиона тона пшеница - почти същото количество е изнасяла Украйна за един месец и преди началото на руската агресия, пише АРД, като се позовава на украинското Министерство на земеделието.

Високи цени, ниски приходи за фермерите

По-нататък репортажът ни пренася на около 30 километра северозападно от Одеса, където Валери Котенко отглежда слънчоглед. 52-годишният производител продава продукцията си чрез посредник.

За АРД той казва, че от един тон слънчоглед сега изкарва по 500 долара, а преди руската инвазия е продавал същото количество за 800 щатски долара. „Торовете поскъпнаха, а заплатите се увеличиха. Всичко стана по-скъпо и някой трябва да го плаща“, посочва Котенко.

Дмитро Баринов от пристанищната администрация на Одеса е доволен, че фермерите могат отново да продават и изнасят. Ако Украйна отново спре да изнася земеделска продукция, това веднага ще се почувства на световните пазари по повишените цени. Литър слънчогледово олио преди струваше едно евро, а сега цената е две или три евро за литър, се казва в репортажа.

"Бяхме много притеснени, но благодарение на украинските военни коридорите за износ отново работят“, казва Баринов пред АРД.

Пристанищата и градовете се нуждаят от по-добра въздушна отбрана

В Одеса често звучат сирените за въздушна тревога и всички проверяват на мобилните си телефони какво е изстреляла Русия и от коя посока иде заплахата. „Този път са балистични ракети", казва едно младо момче.

Дори град като Одеса не разполага с достатъчно противовъздушна отбрана, за да защити хората, жилищните сгради и важните пристанищни съоръжения, казва Баринов.

"Нашето ежедневие изглежда така: нощта прекарваме в укрития, на сутринта пием набързо по едно кафе и после – на работа. Тогава идва следващият сигнал за въздушна тревога и пак в укритията... Имаме нужда от защитен чадър над града. Тогава всички в Одеса биха се чувствали по-спокойни“, казва Баринов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 айдар атеш марийка миризливка джамбаз

    25 0 Отговор
    Гледайте телеграм каналите Мертвые укропы 18+ zачистка,енот херсон,изнанка,оркестр вагнера,глазами Человека,бобр и др. Влезте във СОЛНЦЁПЕК (скрит канал)и гледайте как урките стават на парчета
  • 2 Злобното Джуджи

    44 0 Отговор
    А без гладните окраинци Светът щеше да е много по-добро и хубаво място за живеене ))
  • 3 да де

    34 0 Отговор
    Хахаха що не ходите да се надбягвате нанякъде с тъЪпата си пропаганда.
  • 4 Мдааа

    34 0 Отговор
    А ко разправяте, без укропростотиите и газ, щеше да има и много по-ниска инфлация, парите стотиците милиарди, щяха да отиват за децата, пенсиите и т. н. вместо да пълнят джобовете еврейчето нацист, башицата му Дименцо, Блек рок и Вангард!
    А сега кво укрозърно обогатено с обеднен уран, мммм ямииии!
  • 5 Хи хи хи

    36 0 Отговор
    Кого лъжете !!!?
    Себе си !!!
    Нали !!!?
  • 6 доста са минали

    17 1 Отговор
    1700 по 150 000 тона , ухааа . като няма мит е нормално цените да са лоши .
  • 7 Ксаниба

    31 0 Отговор
    Безумноте партенки на бандеровският райх е бунище на прастатията!!
  • 8 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    35 0 Отговор
    БЕЗ УКРАИНСКИТЕ ГМО-ТА И ХИМИИ НАРОДИТЕ ЩЯХА ДА ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО
  • 9 Русофил

    24 0 Отговор
    Че продавайте си го през Европа, по жп то . Кой не ви Дава?
  • 10 Човек с памет

    31 0 Отговор
    DW са най-зловонната организация на този свят ! Гьобелс би се гордял с тях.
  • 11 МирО

    11 0 Отговор
    Въпросът е: какво е качеството, колко тежки метали има и какво ГМО носи в себеси???
  • 12 През Одеса се вкарват Боеприпаси и

    1 0 Отговор
    Оръжия! Зърнената Сделка е само Параван!Зърнените култури от Украйна(за 2023 год са изнесени 25 мил тона, основно за САЩ) ,Изкарват се през Украинското Пристанище Джурджулещ(намуращо се на най Южната точка нс Молдова! Заменена Молдовска земя за Украинска! Преди 25год!!Специализирано за износ на Зърнени култури!? Вдичко останоло по износа на Зърно са Лъжи! Прикритие за вкарване на муниции, Оръжия и Хора!?
Новини по държави: