22 Юни, 2024 05:03 1 468 14

Касапницата продължава: Израелски обстрел уби 22-ма край Червения кръст в Газа

  • израел-
  • газа-
  • убити

Нанесени са щети по сградата на международната организация, ранените са 45

Касапницата продължава: Израелски обстрел уби 22-ма край Червения кръст в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски обстрел е нанесъл щети на офиса на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в Газа, около който са намерили убежище стотици разселени палестинци, сред които има 22 жертви и 45 ранени в резултат на израелските удари, съобщи снощи организацията в социалната мрежа "Екс", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Този инцидент предизвика масиран приток на ранени към полевата болница на Червения кръст, разположена наблизо", която "прие 22 загинали и 45 ранени", пише МКЧК, който осъжда "многото сериозни инциденти" от последните дни, "които застрашават живота на хуманитарните работници и на цивилните".

Вчера израелската армия засили ударите си по ивицата Газа и размени нови презгранични удари с ливанската шиитска групировка "Хизбула", посочва АФП.

Министерството на здравеопазването на ивицата Газа съобщи за 25 загинали и 50 ранени, обвинявайки израелците, че "са се насочили ударите си към палатките на разселените цивилни в Ал Мауаси", район в южната част на ивицата Газа близо до Рафах.

Говорител на израелската армия заяви пред АФП, че "първоначалното разследване показва, че няма индикации за нанасяне на удар от страна на ЦАХАЛ в хуманитарната зона Ал Мауаси"

"Инцидентът се разследва", добави говорителят.

Междувременно катарският външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани каза, че има определен напредък в преговорите за спиране на огъня в ивицата Газа, но остават някои различия между воюващите страни - Израел и "Хамас", посочва ДПА.

На свой ред, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че в Газа цари "пълно беззаконие" и призова Израел да възстанови реда, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ за цивилното население, отбелязва Ройтерс.

"Повечето от камионите с хуманитарна помощ сега се разграбват", каза вчера Гутериш и упрекна Израел, че не позволява на ООН да създаде палестинска гражданска полиция за охрана на хуманитарните доставки.

"В Газа цари пълен хаос и в по-голяма част от анклава няма действащи власти", допълни Гутериш.

"Като окупационна власт Израел следва да възстанови обществения ред, доколкото това е възможно и да улесни безопасния хуманитарен достъп, за да може хуманитарната помощ да достигне до нуждаещите се цивилни", каза говорителят на ООН Фархан Хак.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    46 4 Отговор
    Това е демократична касапница затова запада си трае.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Майло

    6 21 Отговор
    Израел обстрелва само сборища на терористи, значи БЧК са ги криели и каква полза от тези БЧК в София изкарали 5 стека вода и се сцепиха да правят реклама по новините, пенционерите гладуват раздават им веднъж годишно гънгренясали боб и спагети иначе отишли да хранят терористите от Хамас.
  • 4 Митко

    19 3 Отговор
    Ще има видов ден за тази невинна пролята кръв!
    Господ забавя но не забравя!
  • 5 Въпрос

    20 2 Отговор
    С какви оръжия стрелят израелците по палестинците?

    Коментиран от #10

  • 6 Град Козлодуй

    15 3 Отговор
    терористична жестокост

    Коментиран от #9

  • 7 Жител на Евротериторията България

    22 1 Отговор
    През последните 8 месеца еврейската държава е избила 38 хиляди цивилни палестинци, но това е по официални данни - без да включват труповете на избитите цивилни, които са в разрушенията, и без да включват избитите палестински партизани. Общият брой на изтребените палестинци е над 65 хиляди души - само през последните 8 месеца. Отделно са хората, останали инвалиди. Евротериторията България дори не е осъдила геноцида.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Отговор

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Въпрос":

    С демократични...
  • 11 Да да да

    10 2 Отговор
    После говорете че имало антисеметизъм.няма ли кой да ги спре тези .в живота всичко се връща
  • 12 Чичо

    7 1 Отговор
    Путин е виновен. Санкционирайте го, натовски джендъри гадни.
  • 13 Галигео Галигей

    5 3 Отговор
    Геройте на Юдея?🙉🐷🔯🐷🙉
  • 14 Пешо от Г вход

    2 2 Отговор
    Биби утече със сигурност