Last news in Fakti

24 Юни, 2024 04:16 1 449 10

Макрон: Оставам президент до май 2027 г.

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • президент-
  • избори

Очаква се партията му "Ренесанс" да остане на трето място след парламентарните избори

Макрон: Оставам президент до май 2027 г. - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон обеща днес, че ще остане на власт до края на мандата си въпреки че партията му "Ренесанс" се очаква да остане на трето място след парламентарните избори, предаде БТА.

"Надявам се, че бъдещото правителство, което неминуемо ще бъде отражение на вашия вот, ще обедини републиканци с различни убеждения, които ще проявят смелост да се противопоставят на крайностите", призовава той в писмо до френския народ, публикувано в пресата и цитирано от АФП.

Докато някои от съперниците му, начело с Марин Льо Пен ("Национален сбор"), намекват, че той ще бъде принуден да подаде оставка в случай на поражение на изборите на 30 юни и 7 юли, Макрон отговори: "Можете да ми се доверите, че ще продължа да работя до май 2027 г. като ваш президент, закрилник на всяко равнище на нашата република, на нашите ценности, уважаващ плурализма и вашия изход, на ваше разположение и в услуга на нацията".

За френската крайнодясна партия „Национален сбор“ и нейните партньори има най-много намерения за гласуване на първия тур на предсрочните парламентарни избори в страната - 35,5% от гласовете на избирателите, се казва в публикувано днес проучване на общественото мнение. Проучването на „Ипсос“ за френския в. „Паризиен“ и националното радио, проведено на 19 и 20 юни, класира лявата коалиция "Нов народен фронт" (ННФ) на второ място с 29,5% от гласовете. Центристкият блок около партията на президента Еманюел Макрон "Ренесанс" е на трето място, като се ползва с подкрепата на 19,5% от гласоподавателите.

В Париж и други френски градове днес имаше феминистки шествия, организирани по призив на около 200 неправителствени организации и синдикати. Около 13 000 души по данни на полицията взеха участие в проявата в Париж, насочена срещу крайната десница.

Безпокойство заради изборите във Франция изрази и германският канцлер Олаф Шолц в интервю за А Ер Де. Той изказа надежда, че "партиите, които не са Льо Пен", ще постигнат успех във вота.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    31 1 Отговор
    Тръмп ще реши на какво ще станеш
  • 2 франсето

    31 1 Отговор
    И тоя е слуга на народа .

    Коментиран от #10

  • 3 Само питам

    29 1 Отговор
    Какви са тия феминистки шествия ? Ще защитават бабата ли ?
  • 4 Нещо на бабоклатурника

    30 1 Отговор
    му се стъжнява положението.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ццц

    30 1 Отговор
    Бабърфакър, не приказвай преди да си се консултирал с Вашингтон какво ти предстои.
  • 7 Много прилича на петел

    32 1 Отговор
    Първо е наперен и кукурига, после свива перата и се оттегля.
  • 8 кабел

    7 1 Отговор
    Макарони разни баболюбци.
  • 9 Демократ

    2 8 Отговор
    Навсякъде по света ,където има допусната руска намеса отърването е много трудно. Целите на КГБ са винаги с далечен прицел. Франция винаги е била на мишката като важна за ЕС. Бащата на Мари льо Пен се оказа руски агент, тя получава руски милиони,които е върнала, но политиката остава същата, така че руската отрова за разкол и хаос в държавите на прицел е много силна. Македония,създадена от Сталин с цел да няма мир на Балканите е доказателство. 80 години тормоз. Сърбия и България, отровени от Кремъл не дават проблема да се разреши.
  • 10 Точно. Взе ми думите от устата.

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "франсето":

    Точно това мислех да напиша. Слуга, после ще е награден.
Новини по държави: