Last news in Fakti

28 Юни, 2024 03:12 1 297 5

Преди 110 години на Видовден в Сараево атентат на сръбски националист разпалва Голямата война

  • сараево-
  • атентат-
  • гаврило принцип-
  • австро-унгария

Целта на убийството на монарха е освобождаването на Босна от господството на австрийския император

Преди 110 години на Видовден в Сараево атентат на сръбски националист разпалва Голямата война - 1
Снимка: Национална библиотека на Австрия

На 28 юни 1914 година Гаврило Принцип убива в Сараево престолонаследника на Австро-Унгария Франц Фердинанд и неговата съпруга.

Целта на Принцип е освобождаването на Босна от господството на австрийския император и създаването на независима югославска държава.

Атентатът е средството за постигането на тази цел.

19-годишният студент Гаврило Принцип е босненски сърбин. Той е член на организацията "Млада Босна", която иска обединение със Сърбия. Шофьорът на ерцхерцога обърква пътя, спира и предизвиква задръстване. Гаврило Принцип е сред зяпачите. Той застрелва Франц Фердинанд с два изстрела.

При разпита младежът заявява, че атентатът не е поръчан от Белград, а е самостоятелна акция. Човекът дръпнал спусъка на Първата световна война умира от туберкулоза в затвора през 1918 година. Смъртта му настъпва 8 месеца преди края на мащабния конфликт, отнел живота на 10 милиона души.

След атентата австро-унгарският Съвет на министрите взима решението да постави на Сърбия неприемлив ултиматум, след чието отхвърляне да се прибегне до военна сила. Войната започва само 37 дни по-късно, а германският кайзер Вилхелм Втори обещава на Виена военна подкрепа в случай на нападение срещу Сърбия.

Само няколко дни по-късно във войната се включват и Русия, Франция и Великобритания. "Великите сили са пресметнали рисковете и евентуалните изгоди и в крайна сметка са се произнесли в полза на войната", казва историкът Кристофър Кларк. Поради това в повечето случаи атентатът от Сараево се определя като искрата, предизвикала световния пожар, а не като причина за Първата световна война.

Родната къща на Принцип в Обляй е разрушена.

Оръжието на убийството е самозарядният пистолет Browning М1910/12 с калибър 7,65 мм.

Той е създаден от известния конструктор Джон Моузес Браунинг. Неговото серийно производство започва през 1910 г. в белгийската компания Fabrique Nationale D’armes de Guerre Herstal, припомня armymedia.bg.

Предназначен е бил за самоотбрана и за нуждите на полицията. Той е плосък, удобен за скрито носене и се изважда бързо изпод дрехите и от кобури.

Характерна особеност на конструкцията му е наличието на т.нар. „мускулен предпазител”, който не позволява произвеждането на изстрел, преди ръкохватката да бъде обхваната и притисната плътно с длан.

Тази особеност се изтъква от някои изследователи като една от причините атентаторът да не е могъл да се самоубие с пистолета след фаталните изстрели, а да прибегне към отровата.

Гаврило Принцип е бил само на 17 години и неговите умения за боравене с оръжие не са били на високо ниво.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Крумов

    6 5 Отговор
    И - ни курдисват комунистите, то - така става.

    Няма какво да приказваме - Ленин идва именно заради това.,
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 няма да има никога видов ден

    6 0 Отговор
    стига с тоя видов ден тук половината коментираши бълнуват за него вместо да се хванат в ръце и да се съберем и изринем наглата паплач от парламемта съда прокуратурата и мвр