Last news in Fakti

3 Юли, 2024 14:27 1 437 12

Китайски и руски компании разработват ударен дрон, който руската армия използва за удари по Украйна

  • китай-
  • русия-
  • компании-
  • разработват-
  • дрон-
  • руска армия-
  • украйна

Според източниците на Bloomberg, през 2023 година компаниите са провели преговори за сътрудничество по производството на копиe на "Шахед"

Китайски и руски компании разработват ударен дрон, който руската армия използва за удари по Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Китайски и руски компании разработват ударен дрон, подобен на иранския "Шахед", който руската армия използва за удари по Украйна, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на неназовани европейски чиновници, цитирано от News.bg.

Според източниците на Bloomberg, през 2023 година компаниите са провели преговори за сътрудничество по производството на копиe на "Шахед", а тази година са започнали разработката и тестването на модела в подготовка за изпращане в Русия. Китайските дронове все още не са използвани в Украйна, уточняват източниците.

По-рано китайски отбранителни сайтове и медии съобщиха, че в Китай се разработва ударен дрон-камикадзе на име Sunflower 200, който по описание и външен вид наподобява иранския "Шахед" 136.

През април Bloomberg съобщи, че Китай предоставя на Русия сателитни снимки, микроелектроника и машини за военни цели, както и редица технологии, използвани при производството на оръжия.

До този момент Китай се въздържаше от преки доставки на смъртоносни оръжия на Русия.

Американски официални лица заявиха пред Bloomberg, че сътрудничеството с Москва в производството на ударни дронове може да сигнализира за безпрецедентна ескалация и почти сигурно ще предизвика решителни ответни действия, като санкции, срещу втората по големина икономика в света.

Един от тях каза, че по оценки на САЩ, Китай все още обмисля дали да изпрати готови дронове на Русия, но междувременно изнася компоненти, които могат да бъдат преобразувани в ударни дронове. САЩ все още не са стигнали до извода, че Китай предоставя смъртоносна помощ на Русия, но признаха, че други страни може да интерпретират тези действия по различен начин.

"Китай не доставя оръжие на страните, участващи в конфликта в Украйна, и строго контролира износа на стоки с двойно предназначение," заяви говорителят на китайското посолство в САЩ Лю Пен Юй. Въпреки това, мнозина на Запад не вярват в неутралитета на Китай.

"Стремим се да разкрием факта, че КНР вече не е неутрален играч и да предупредим Китай за риска да се окаже сред страните, подкрепящи Русия в тази неспровокирана агресивна война", заяви посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви на срещата на Г-7, че китайският президент Си Дзинпин му е обещал, че няма да доставя оръжие на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    20 2 Отговор
    Работайте братья!
  • 2 Гаглей

    6 9 Отговор
    Разработват нещо, което вече го ползват??

    Коментиран от #3

  • 3 БХМ

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    Явно и четенето си зле
  • 4 атеш айдар марийка миризливка джамбаз

    15 0 Отговор
    гледайте телеграм каналите Мертвые укропы 18+ изнанка, zачистка, кот бармалей, енот херсон, глазамиЧеловека,бобр и др. Влезте в СОЛНЦЁПЕК(скрит канал) и гледайте как урките стават на парчета
  • 5 Сороид ли е бил В.Левски?

    3 21 Отговор
    Ето какво казва той:
    "Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили"
    Обърнете внимание - не с авроазиатски и източни сатрапии, а с ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ!

    Коментиран от #6

  • 6 В Левски

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сороид ли е бил В.Левски?":

    По- голямата част от Европа е в Русия.

    Коментиран от #8

  • 7 Госあ

    7 1 Отговор
    Евала ! Китайците правят дронове и без да копират Шахед хахахаха
  • 8 2 по география! Виж какво

    3 17 Отговор

    До коментар #6 от "В Левски":

    казва руснакът, истински руснак, не като теб!
    Алексей Толстой: „Има две Русии. Първата – Киевската е с корени в световната и в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта тази Русия ги разбира така, както ги разбира и целия Западен свят.

    А има и една друга Русия – Московската. Това е Русия от тайгата, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази московска Русия от най-стари временна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и е заклет враг на Европа!”

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Сократ

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "2 по география! Виж какво":

    Знаеш ли, че понятието Киевска рус се появява края на 19 век и то от руските историци. Просто така е било по-лесно да се разделят времевите периоди на царуване на съответните князе. Четете и мислете, а не повтаряйте небивалици.
  • 10 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "2 по география! Виж какво":

    Има една важна част която пропускаш умишлено.
    Не живееш в миналото.

    Твоите манипулации са плоски
  • 11 Въпрос че

    1 1 Отговор
    "Разработват " или "използват в Украйна" ? Хайде , първо да го досъчините !
  • 12 Кривогледата

    0 0 Отговор
    Ели: “ разработват ударен дрон, който руската армия използва за удари по Украйна”? Разработват или използват?
    Сегашно и минало време…. Кое е истиското?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания