25 Февруари, 2014 17:59 1 708 0

Ердоган искал да укрие десетки милиони евро

  • ердоган-
  • телефонен разговор-
  • запис-
  • премиер-
  • оставка-
  • билал ердоган

Опозицията пак призова за оставката му заради изтеклия в мрежата запис от компометиращ телефонен разговор

Ердоган искал да укрие десетки милиони евро - 1
Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: АП/БТА

Турският министър председател Реджеп Тайип Ердоган гневно определи като „изфабрикуван“ появил се аудиозапис, в който той говори със сина си за укриване на големи суми пари, съобщи Би Би Си. Премиерът коментира, че пуснатият в социалните мрежи запис, за който се твърди, че е подслушан, е „коварна атака“ и цели да го отстрани от власт. Разговорът разкрива как Ердоган иска синът му Билал да се разпорежда със сметка от милиони евро от къщи. Скандалът стана пореден повод опозицията да поиска оставката на главата на правителството.

В записа гласът, за който се смята, че е на Ердоган, звучи задъхано и колебливо, докато по-младият глас е по-силен и ясен. Гласът на Билал Ердоган се е появявал и в предишни записи, свързани с корупционния скандал в страната, и сегашният изглежда подобен. Но този на премиера е нетипично нисък и предпазлив, което ще изненада свикналите с виковете и повишения тон на Ердоган. Те не го познават като човек, който прекалено внимателно подбира думите си, коментира медията.

По време на записа от 17 декември по-младият глас обяснява, че остават още 30 милиона евро, които трябва да „изчезнат“. В разговора става дума те да бъдат разпределени между няколко бизнесмени. На следващия ден гласът, за който се приема, че принадлежи на министър-председателя, изразява тревога, че синът му може да е подслушван и го предупреждава да не разкрива прекалено много подробности и детайли по телефона.

В края на разговора предполагаемият син на премиера потвърждава, че го следят и визуално. Любопитно е, че нито самият премиер, нито говорителите на партията му отричат, че гласовете принадлежат на Ердоган и сина му; те обаче твърдят, че гласовете са „монтирани“ по такъв начин, че да ги замеси в скандала. 

За записите, които не биха могли да бъдат подложени на независима проверка, се смята, че са от 4 разговора около 17 декеври, когато синовете на трима министри от кабинета на Ердоган и негови бизнес партньори бяха задържани в рамките на разследване на корупция на високо ниво.

Според анализаторите разследването е най-голямото изпитание в 11-годишното управление на Ердоган и то в навечерието на местните избори през май.
Министър-председателят заяви днес, че ще предприеме съдебни мерки по отношение на тази атака срещу неговата личност и неприкосновеността на частния живот в държавата.

В YouTube записът е бил прослушан над 1,5 милиона пъти в рамките на 24 часа.

Преди ден представители на турското правителство обявиха, че телефонните разговори на хиляди хора, включително висши политици и водещи обществени фигури, са били нелегално подслушвани над 3 години, за да бъдат замесени в престъпления и изнудвани.

Според два проправителствени вестника - „Йени Шафак“ и „Стар“, твърдят, че поръчител е базираният в САЩ ислямистки клерикал Фетулах Гюлен, политически опонент на Ердоган и негов бивш съюзник. Премиерът го обвини като вдъхновител на декемврийското антикорупционно разследване срещу фигури от управляващата Партия на справедливостта и развитието и обяви, че Гюлен се опитва да създаде „паралелна държава“ в Турция.

Днес стотици протестиращи, най-вече студенти, отново излязоха по улиците на Анкара с призив кабинетът да подаде оставка, но бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ и водни оръдия, добавя „Ройтерс“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: