Last news in Fakti

26 Февруари, 2014 17:04 956 0

Турският премиер подписа спорен закон за съдебната власт

  • турция-
  • протести-
  • абдула гюл-
  • закон за съдебната власт-
  • реджеп тайип ердоган-
  • корупция

Втори ден протести срещу правителството на Ердоган в Истанбул и Анкара

Турският премиер подписа спорен закон за съдебната власт - 1
Снимка АП/БТА

Турският президент Абдула Гюл подписа днес спорния закон, който ще даде на правителството повече контрол върху съдебната власт в страната, съобщава Би Би Си.

Съгласно новия закон, министерството на правосъдието ще има по-голяма роля при назначаването на съдии и прокурори.

Тези назначения сега се правят от независим орган - Висш съвет на съдиите и прокурорите. По-рано министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган обвини прокурорите, че се опитват да подкопаят позициите му покрай шумния корупционен скандал, който се разрази в началото на годината.

Стотици служители на съдебната власт или полицията бяха преназначени или уволнени от декември насам, когато синовете на трима негови министри бяха арестувани по подозрения за получаване на подкупи.

Ердоган реагира яростно във вторник, след като се появиха аудиозаписи на телефонни разговори между турския премиер Ердоган и неговият син, в които те обсъждат как да скрият големи суми пари.

Главният прокурор на Анкара започна разследване по записите, които премиерът гневно определи записите като "гнусна атака" от политически съперници. Това обаче изглежда не убеди хилядите хората, които и днес излязоха по улиците на два основни града в страната за втори пореден протест срещу кабинета на премиера.

Протестиращите се събраха в центъра на площад Таксим в Истанбул , както и в центъра на Анкара. Вчера протести имаше и в Трабзон, Сакария, Измир и Ескишехир.

Демонстрациите в сряда бяха организирани от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП). Днес те се подиграха с правителството като на протеста раздаваха купища фалшиви банкноти.

Демонстрантите скандираха: "Те са крадци!" и "Правителство да подаде оставка!", а също и: "Навсякъде се дават подкупи! Навсякъде има корупцията!"

Във вторник протестиращите изгориха барикади и хвърляха фойерверки и камъни по полицията в Истанбул. Силите на реда на свой ред обстрелваха протестиращите с пластмасови куршуми и сълзотворен газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: