8 Юли, 2024 04:37 4 106 31

Победилите леви във Франция: Край с политиката на Макрон!

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • избори-
  • оливие фор

Президентът изчаква пълната картина в парламента, за да реши на кого да възложи да състави правителство

Лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор заяви, че съюзът на френската левица "Нов народен фронт" е победител на изборите и трябва да обедини мнозинството от французите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ще имаме само един компас: програмата на "Нов народен фронт", заяви Фор пред свои поддръжници. Той добави, че политиката на френския президент Еманюел Макрон не трябва да бъде продължавана и че спорната му пенсионна реформа трябва да бъде отменена.

Ключов въпрос е дали левичарският съюз ще остане обединен и ще постигне съгласие какъв курс да поеме, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон изключи възможността за широка коалиция с партии от различни политически течения.

Евродепутатът Рафаел Глюксман, една от ключовите фигури в левицата, призова партньорите от коалицията си да се държат "като възрастни", предаде АФП.

"Ние сме начело, но сме в раздробен парламент. Ще трябва да си говорим, да обсъждаме, да влизаме в диалог", заяви Глюксман, който бе водещ кандидат на Социалистическата партия/"Плас Пюблик" на евроизборите миналия месец и събра близо 14 процента от гласовете.

По-рано вечерта стана ясно, че за всеобща изненада съюзът на левите партии спечели парламентарните избори във Франция според първите прогнозни резултати, предаде АФП, цитирана от БТА.

Коалицията "Нов народен фронт", в чийто състав влизат крайнолявата партия "Непокорна Франция", Социалистическата партия, "Еколозите" и Френската комунистическа партия, ще има в новия състав на парламента между 171 и 187 депутати, показват няколко екзитпола.

Месец след хазартния ход на президента Еманюел Макрон да разпусне парламента, на второ място се нарежда досегашното президентско мнозинство - коалицията "Заедно" - с между 152 и 163 депутати. В предишния състав на парламента макронистите имаха 250 депутати. При все това президентският лагер демонстрира неочаквана устойчивост, отбеляза АФП, имайки предвид, че социолозите прогнозираха да получи по-слаб резултат.

Трети е крайнодесният "Национален сбор" с исторически голям брой депутати - между 134 и 152. След като спечели първият тур на изборите, партията на Марин Льо Пен обаче остава след втория тур далеч от властта, тъй като получи по-нисък от очаквания резултат.

На четвърто място се нарежда консервативната партия "Републиканците" с между 61 и 67 народни представители.

Първи реагира лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, представител на "Нов народен фронт". Той заяви, че министър-председателят от макронисткия лагер Габриел Атал трябва "да си ходи" и съюзът на левицата "да управлява".

"Приливната вълна се надига. Тя не бе достатъчно висока този път, но продължава да се покачва. И следователно нашата победа само беше отложена", заяви на свой ред неформалната лидерка и председателка на парламентарната група на "Национален сбор" Марин Льо Пен. "Имам прекалено много опит, за да бъда разочарована заради резултат, в който удвояваме броя на нашите депутати", добави тя.

Макрон не направи изявление, но Елисейският дворец съобщи, че президентът анализира изборните резултати и ще изчака да види пълната картина в парламента, преди да реши на кого да възложи да състави правителство. Неговият премиер Габриел Атал съобщи, че ще подаде днес оставката си, но допълни, че е готов да остане на поста, докогато е необходимо.

Франция, един от стълбовете на Европейския съюз, се оказва в непознатите води на трипартийността и липсата на мнозинство два дни преди срещата на върха на НАТО и три седмици преди началото на Летните олимпийски игри в Париж. Никой от основните три блока в страната няма да има необходимия брой от 289 депутати, т.е. абсолютно мнозинство, за да състави самостоятелно правителство.

Избирателната активност бе около 67 процента, най-голямата от 1981 г. насам. Така нареченият "републикански фронт", изграден между двата тура от макронистите и левицата, за да ограничат вълната на крайната десница, спечелила по-рано първия тур, даде резултат. При все това остава неясно как ще изглежда следващото правителство.

Гласоподавателите попариха надеждите на "Национален сбор" да състави кабинет, който щеше да е първото крайнодясно правителство от Втората световна война насам. За партията остава утехата, че вкарва рекордно голям брой депутати в Националното събрание, долната кармара на парламента.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 404

    42 7 Отговор
    Не очаквайте промяна ислямизациата на Европа ще продължи

    Коментиран от #20

  • 3 Госあ

    8 39 Отговор
    Браво на французите ! Както писах преди, крайнодесните нямат почва във Франция.
  • 4 Данко Харсъзина

    25 2 Отговор
    Победата на комунистите във Франция е като победата на тиквите в България. Много далеч са от мнозинство.

    Коментиран от #8

  • 5 Данко Харсъзина

    26 10 Отговор
    Победи коалиция от комуняги, крайно леви популисти, еколози и друга сган. Тези са далеч по зле от нашите михлюзи. Краденето ще започне веднага.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Госあ

    3 20 Отговор

    До коментар #4 от "Данко Харсъзина":

    С изключение на управлението на 40% от Франция от Виши и Петен през ВСВ, фашисти и капиталисти във Франция не са управлявали.Дори Саркози не пипаше социалните придобивки на французите. Както писах другаде, земеделие във Франция има, но това не означава че французите са десни селяци. Ай малко по-сериозно. А корумпетата на Путин и интересите му, са последното нещо което вълнува французите.

    Коментиран от #10

  • 9 БКП

    6 1 Отговор
    Венсеремос!
  • 10 Данко Харсъзина

    21 3 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Макрон им оряза пенсиите и даде парите на Зеленски. За това спихна гумите.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Данко Харсъзина

    6 10 Отговор

    До коментар #10 от "Данко Харсъзина":

    Левите просто ще откраднат парите и няма да дадат на никой нищо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Госあ

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Данко Харсъзина":

    Да, затова получи червен картон. След изтичане на мандата му остава в историята като много несполучлив президент. Иначе, външната политика на Франция няма как да е прокремълска, разбираш ли. Да, можеше да направят повече за мира и да се даде ясно да се разбере на света кой какви позиции заема и кой е агресора и тогава да се действа. А не да се правят врътки в мъгла и бъркат каши. Моето мнение е, че Кремъл щеше да се задоволи с неутралитета на Украйна и ограничаване на армията и (както Германия и Япония) и признаване на референдума в независима република Крим. Но това така и не стана ясно.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Госあ

    3 23 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Днешните искания на Кремъл са безумни и няма да минат. И да, при такива ултиматуми, ес трябва да подкрепи Украйна.
  • 15 Дио

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "🇺🇦🇧🇬":

    Украта и краварите отидоха в ряката.Ама ти не виждаш по далеч от носът си.Китайй е започнал да разпродава външния дълг на америте.Докъде бяха докъде я докараха.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 обектив

    11 4 Отговор
    Като ви казах, че Франция я очаква ляво мнозинство, тука ми бухахте минуси.
    Но както и да е. Не може да се очаква тролове да разбират от каквото и да е друго, освен от заяждане.

    За Фанция левичарския парламент не е нищо ново. По-скоро връщане към класиката на 20 век.

    А на баба момчето-банкерче много трудно минаваше за човек на народа. Усещаше се зе прикрит елитизъм от него. Но бъдещето е пред него. Ако спре да лъже хората, че е влубен в бабичката, може и да има бъдеще в публичната сфера.
  • 18 Мокой

    11 1 Отговор
    Ха наляво, ха на дясно, право във ла... ното прясно!
  • 19 Факт

    12 1 Отговор
    Отмяна на пенсионната реформа и повишаване на заплатите.Следващият етап е свободна продажба на оръжие и легализиране на дрогата за лични нужди.

    Коментиран от #31

  • 20 От врат

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "404":

    А ти какво искаш лудите германци и американци искаха китаизация и азиатизация като цяло на Европа.

    Коментиран от #24

  • 21 дядото

    19 5 Отговор
    до вчера русия и путин помагаха на льо пен да спечели изборите във франция.днес кого ще обвините,че е помогнал на левицата.няма ли кой да признае,че на хората по света им писна от бедност,мизерия и несигурност,от новия световен ред на сащ и нато и започват да търсят изход
  • 22 Порно

    15 2 Отговор
    Емигрантите победиха, в съюз с мързеливите. Добрата новина е, че ще намалеят сериозно парите за 404, ще им трябва за помощи и жилища за многодетни нашественици, за зелени субсидии, и за финансиране смяна на пола.
  • 23 И Киев е Руски

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "🇺🇦🇧🇬":

    Измикяр не ръси мозък а отивай на фронта
  • 24 404

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "От врат":

    От врат ли си от шия ли си не знам но знам че си многгооо семпъл което ме подсеща че си от ребро
  • 25 нннн

    6 0 Отговор
    От крайната десница - на крайната левица. От трън - та на глог. Не знам кое е по- зле за Макрон. Кеф.
  • 26 Магелан

    11 1 Отговор
    Шок и ужас.Франсетата сами си забиха последния пирон в ковчега.Докараха на власт целия Комунистическо Социалистически и радикален ислям на власт.Плюс червени зелени мързеливци и цялата този тюрлюгювеч ще довърши социалната система на Франция.Просто на франсетата бедна им е фантазията комунист като вземе властта какво става.Яште пийте и се веселете безработний пролетарий от цял свят. Ха,ха,ха,ха

    Коментиран от #27

  • 27 Госあ

    1 10 Отговор

    До коментар #26 от "Магелан":

    Аве Магелане, а я разкажи нещо за етно структурата у Русия ? Само арийци, А ? Служещи на фюрера Путин ? Да започнем да сравняваме здравеопазването и пенсиите в умряла Франция с руский мир, А ? Че то тогава Русия е в девети кръг на ада !
  • 28 Това трябва да се случи и в България,

    5 3 Отговор
    край на евроатлантическите джендъри, стига им толкова, трябва да си върнем държавата! Нашите боклуци правителство няма да направят, но на есен трябва да изринем всички главочи, като излезем и гласуваме масово това може да стане! Трябва поне над 50+% масовост!?

    Коментиран от #29

  • 29 факуса

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Това трябва да се случи и в България,":

    гъбарите не дават,гъбите са по важни
  • 30 Мухаа ха!

    1 1 Отговор
    Победиха не левите,а мигрантите.Ако погледнем етно картата на днешните избори( по региони) точно " левите" източиха най голям процент от мегаполиса- Париж,и другите големи градове - където е най голямата концентрация на мигранти - заселници от години,или дошли с новите " вълни".Останалата част / по голяма територия,но с по малко население,от истинските,местни французи, гласуваха за десните.Макрон в комбинация с тяхната избирателна система ,изигра най лошата шега на обикновените , истински френски граждани.Тези избори,ще променят и Европарламента в недобра посока.(лично мнение).Ще последва натиск за либерални политики към миграцията.Франция никога няма да бъде ,предишната Франция- европейската столица на добрия тон, прекрасна кухня,култура,мода.И нея е " пробиха" отвъд океана през приливната вълна от мигранти.
  • 31 Петроград, ул.Гороховая 2, ет.4

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Факт":

    Ти па - педофилията им е по-важна..
Новини по държави: