11 Юли, 2024 15:53 1 153 21

Заради войната в Газа, антисемитските прояви в Европа се увеличават

  • антисемитизъм-
  • война-
  • газа-
  • европа-
  • увеличават

Проучването е проведено между януари и юни 2023 г. и показва, че нивото на антисемитизъм в Европа е било високо и преди началото на войната през октомври

Заради войната в Газа, антисемитските прояви в Европа се увеличават  - 1
Снимка: БГНЕС

Според доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права, цитиран от БТА, напрежението във връзка с конфликта в Газа е спровокирало значително увеличение на инцидентите на антисемитизъм в Европа, съобщава Ройтерс.

Проучването е проведено между януари и юни 2023 г. и показва, че нивото на антисемитизъм в Европа е било високо и преди началото на войната през октомври, а информация, събрана от 12 организации на еврейски общности, показва силно увеличение, пише в доклада.

"От октомври 2023 г. евреите са жертва на по-силен антисемитизъм, като някои организации съобщават за увеличение с повече от 400%", се казва още в текста.

Трима от четирима евреи, участвали в изследването, са казали, че се чувстват, сякаш хората ги държат отговорни за действията на правителството в Израел и 80% смятат, че антисемитизмът е нараснал в европейската страна, в която са живели преди войната, сочат резултатите от проучването.

В годината преди изследването 90% от респондентите са срещали антисемитизъм в интернет, а повече от половината и офлайн, от хора, които познават, или в медиите. Повече от една трета са били тормозени заради произхода си по време на същия период, повечето от тях многократно.

"Антисемитският тормоз и насилието най-вече се виждат по улиците, в парковете и магазините", пише Агенцията на Европейския съюз за основните права.

Според проучването повече от три четвърти от анкетираните понякога крият, че са евреи, а повече от една трета избягват да посещават еврейски събития или места заради притеснения, свързани със сигурността.

Проучването е проведено в 13 страни членки, съставляващи 96% от еврейското население според данни на ЕС, които сочат, че броят на евреите в съюза е малко над милион души.

Около 1200 души бяха убити и над 250 бяха взети за заложници при нападението срещу Израел на 7 октомври, извършено от членове на радикални организации, сочат данни на Израел. При офанзивата на страната в Газа са убити над 38 000 души, казват здравните власти в Газа.

Регулатор съобщи миналия месец, че през миналата година в Германия антисемитизмът е нараснал с повече от 80 на сто. Мрежа от неправителствени организации, които следят ислямофобията и омразата срещу мюсюлманите, казаха през юни, че регистрираните в Германия прояви, насочени срещу мюсюлмани, също са се увеличили.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    32 2 Отговор
    Мошетата се оказаха отлични ученици на оня с мустачките.
  • 2 Интересно

    31 0 Отговор
    дали и протестиращите срещу политиката на Нетаняху евреи в ЕС също са включени под общия знаменател антисемити.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бен Ходжа

    34 2 Отговор
    И кое точно е антисемитизъм, след като и палестинците са семити, при това може би най-преки наследници на юдеите от античността по тия земи?
  • 5 Исторически парк

    29 2 Отговор
    Хората се усещат, че евреите са чудовища!
  • 6 урсулчо

    30 2 Отговор
    Израел е фашистка, расистка, антисемитска държава.
  • 7 християнин

    19 1 Отговор
    Това е и една от целите на управляващите ционист-сатанисти в Израел, а целтта им е да станат граждански размирици в страните, които да отмврекат вниманието то плана за пълно изтребление на Палестинците и възстановяването на Соломоновия храм, а след това да обяват вожда си антихриста за месия.
  • 8 Какво чудно

    17 0 Отговор
    Европа усилено се ислямизира и африканизира

    Коментиран от #21

  • 9 И ОЩЕ ПО ЗЛЕ

    18 0 Отговор
    ЩЕ СТАВА ЗА ЕВРЕИТЕ.
  • 10 Перо

    16 0 Отговор
    Нивото на антисемитизма е високо още от преврата в Киев и провокирането на войната в Украйна от двата поредни ционистки режими. Военния конфликт в Газа наля още масло в огъня!
  • 11 Някой

    9 0 Отговор
    Оплакващите се от антисемитизъм, първо да научат кои са семити. Евреите са нищожна част от тях и като нищо палестинците са семити. Тоест Нетаняху е антисемит! Почти 25 ли езикови групи по северна и източна Африка и на арабският полуостров и нагоре. А имало и евреи антисемити. Броят за евреи и приели юдаизма.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Д-р Менгеле

    10 1 Отговор
    Нормално ,Европа вече е един негърско арабски мигрантски бежански клозет с преобладаващо арабско население ,Дано скоро ПУТИН да го избомби с няколко стотин мегатона термоядрен заряд
  • 14 Гориил

    9 0 Отговор
    Поредният пароксизъм на европейската омраза. Първо нацизъм, после русофобия и накрая антисемитизъм. Откъде имаш толкова много гняв?
  • 15 Така Така

    5 0 Отговор
    Какво ще рече антисемитско, честно казано и пари да ми давате пак няма начин да ги заобичам тия, както и американците просто лични ценности тва е
  • 16 Единствените "антисемитски прояви"

    2 0 Отговор
    са тези на евреите срещу палестинците в Газа - кървави, брутални, жестоки и без аналог в съвременната ни история. Просто потрес! А масовите убийци никой не ги харесва - факт.
  • 17 Феникс

    1 0 Отговор
    Тези са зли и коварни демони, изпълзяли от тъмните дълбини.
    МНОГО СКОРО ЩЕ БЪДАТ ВЪРНАТИ ПАК ТАМ, ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ.
    .... АМИН.

    Коментиран от #19

  • 18 Смърфиета

    1 0 Отговор
    До червеното петно трябва да има и кафяво. Четете френската преса. МХМ.
  • 19 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Феникс":

    И ехидни. Коварни и ехидни.
  • 20 1488

    1 0 Отговор
    Най-лошият враг на евреина, е самият той. Ако евреина ни е показал нещо в последните 3000 години, е че когато му се даде прекалено много власт и свобода, си показва рогата и изяжда дървото. Сега ще е по-трудно да се справим с евреина, защото либералния свят, който създаде (основан на комунистическа диктатура), го пази много стриктно.
  • 21 1488

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Какво чудно":

    Почти всички неправителствени организации, които наливат стотици милиони долари годишно за вкарването на черните паразити от третия свят в Европа и САЩ, са еврейски.
Новини по държави: