Тема: Украйна

14 Юли, 2024 05:21 1 945 10

Руски боен дрон летя три часа над Беларус, достигна Витебск

  • дрон-
  • русия-
  • беларус-
  • украйна

Съдбата на безпилотния летателен апарат е неизвестна

Руски боен дрон е влязъл във въздушното пространство на Беларус по време на атака срещу Украйна, съобщи украинската армия, цитирана от ДПА и БТА.

Киев каза, че четири произведени в Иран дрона „Шахед“ са били свалени над районите на Харков и Донецк в петък през нощта. „Петият напусна въздушното пространство на Украйна в посока Беларус“, съобщи в Телеграм командирът на украинските военновъздушни сили Микола Олешчук.

Още новини от Украйна

Беларуският военен блог „Гаюн проджект“ (Hajun Project) потвърди инцидента, като информира, че руският дрон е летял над Беларус в продължение на три часа и е достигнал североизточния град Витебск.

Към момента не е ясно какво се е случило с дрона, но беларуският военен блог посочи, че той е бил проследен от беларуски изтребител и хеликоптер, отбелязва ДПА.

Според блога „Гаюн“ подобен инцидент е станал и късно в четвъртък, когато руски дрон „Шахед“ е навлязъл във въздушното пространство на Беларус преди да се върне към Украйна, близо до забранената зона около АЕЦ Чернобил.

Украинската армия не е потвърдила това съобщение, посочва ДПА.

Беларус е смятан за най-близкия съюзник на Русия. Президентът на Беларус Александър Лукашенко помогна на руските сили да нападнат Украйна без да се намесва пряко в конфликта, припомня агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    4 6 Отговор
    Войната е Кървав Бизнес
  • 2 Доколкото ...

    12 15 Отговор
    ...ми е известно Русия и Беларус са СЪЮЗНА държава ...и у нас има едни бази на САЩ , на българска територия....на нали сме натоовце даже не ни и плащат.

    Коментиран от #7, #9

  • 3 Произведен в Иран дрон „Шахед“

    8 12 Отговор
    "Киев каза, че четири произведени в Иран дрона „Шахед“ са били свалени над районите на Харков и Донецк"

    Ехааа, вдигнаха ми егото тия от украинското разузнаване:):)
    Иначе дали руски или ирански, в статията е пълна каша. Както си подобава на съвременната журналистика за да внуши, че руснаците пак са закъсали с производството си на дронове с по-висок клас от "Шахед"
  • 4 Шахеда

    14 10 Отговор
    Е бил напомняне за
    Картофения ЛУКашенко
    Да внимава.
    За да няма по сериозен
    Поздрав пратен от
    Бункера
  • 5 оня с коня

    6 13 Отговор
    Нормално е Погнатия от Украинците Руски дрон да се скрие във възд. пространство на Беларус,СЪЩОТО ЩЕ ПРАВЯТ и Украинските Ф-16 в територията на Полша или Румъния.Затова и бомбените Руски удари по Укр. летища са просто излишни.
  • 6 Хмхмхмхмхм

    11 3 Отговор
    Ха, че беларус отдавна е колония на русия- самият пут///лер заяви, че русия плюс беларус са една съюзна държава. Беларусите какво очакват, след като официално държавата им е обявена от главния идеолог на руския нацизъм, за руска колония
  • 7 Хмхмхмхмхм

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Доколкото ...":

    Тъй, тъй- и кога сащ обявиха, че България е /съюзна държава заедно със сащ/, а....Т.е.- кога сащ обяви, че България официално и в правен смисъл, е американска колония....
  • 8 халял

    8 0 Отговор
    да им е на черноорките!
  • 9 шо фе

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Доколкото ...":

    на маа ти плащат
  • 10 Ако дронът е бил севернокорейски,

    1 0 Отговор
    значи е дефектирал и пуфнал малко беларуски граждани. Невинни. Заради акълите на диктатора Лукашенко. Впрочем, не го упреквам много. Шефът на най-бързо изчезващата държава в света - по демографски и социални причини - почти няма избор. Или трябва да е лакей на Москва, или да последва съдбата на Украйна. Можеше да се съюзи с Украйна срещу Путин, но диктаторите не правят така. Те застават на страната на силата, не на правдата и правото. Логично. Лошото е че Лукичът ще се дупи на тоя-оня, докато е жив. Егати слабака!
Новини по държави: