14 Юли, 2024 16:21 3 133 13

Макрон отбеляза по необичаен начин Националния празник на Франция

  • емануел макрон-
  • франция-
  • национален празник

Военният парад се проведе в необичаен формат в центъра на Париж

Макрон отбеляза по необичаен начин Националния празник на Франция - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

Военният парад по повод Националния празник на Франция, отбелязван на 14 юли, се проведе в необичаен формат в центъра на Париж, а домакин беше френският президент Еманюел Макрон. През 2024 г., във връзка с подготовката за Олимпиадата, парадът беше преместен на авеню Фош, в непосредствена близост до Шанз-Елизе, кръстено на маршала на Франция Фердинанд Фош, който командваше войските на републиката и нейните съюзници в Първата световна война.

Парадът се проведе при засилени мерки за сигурност. За разлика от предишни години, когато зрителите можеха да наблюдават парада от почти всяка точка на Шанз-Елизе, тази година всички входове на авеню Фош бяха блокирани от полицията и само зрители с билети за събитието бяха допуснати до самото авеню.

При пристигането на Макрон на авеню Фош, той беше посрещнат от началника на Генералния щаб на френските въоръжени сили генерал от армията Тиери Буркарт и военния губернатор на Париж генерал Кристоф Абад. След това оркестърът изпълни за всички присъстващи френския химн – „Марсилезата“. След това държавният глава се качи на подиума, който тази година беше монтиран на площад "Шарл де Гол" в непосредствена близост до алеята. Заедно с него на подиума бяха първата дама на Франция Бриджит Макрон, министър-председателят Габриел Атал, членове на правителството и председателят на Сената (горната камара на парламента) Жерар Ларше.

Макрон отбеляза по необичаен начин Националния празник на Франция

Макрон пристигна на парада с новия президентски брониран автомобил Renault Rafale. Както отбелязва каналът BFMTV, Renault след няколко години отсъствие „се завърна в президентския гараж“. с новия модел. Миналата година френският лидер пристигна на парада с SUV DS7 ELYSEE, произведен за него от Groupe PSA, която притежава марките Peugeot и Citroen.

Тази година парадът протече по съкратена програма. Тъй като авеню Фош, където се проведе прегледът на войските, е много по-тясно от Шанз-Елизе, танковите и други моторизирани части трябваше да бъдат изключени от програмата на парада. Броят на участниците в пешеходната част на парада беше намален от 6000 на 4000 души.

В същото време въздушният участък не претърпя никакви промени: той беше открит от 22 хеликоптера, след което 43 самолета на френските военнокосмически сили прелетяха над алеята. Френският въздушен патрул, специален пилотажен екип, състоящ се от девет самолета Alpha Jet, традиционно боядиса небето над Париж в цветовете на знамето на републиката. "Това е необичаен маршрут, който се превърна в истинско предизвикателство за екипажите. „Трябваше да планираме отново цялата програма“, цитира вестник Le Journal du Dimanche (JDD) думите на дивизионния авиационен генерал Щефан Гроен.

Макрон отбеляза по необичаен начин Националния празник на Франция

Парадът беше посветен на 80-ата годишнина от десанта на съюзниците в Нормандия и освобождението на Франция (1944 г.), които се отбелязват тази година. В него взеха участие части от 14 държави, участвали в десантната операция, както и от 17 африкански държави.

Финалната част на парада беше посветена на Олимпийските игри в Париж 2024 г., чиято церемония по откриването ще се състои на 26 юли. Полковник Тибо Валет, носител на златен медал в отборното състезание по конен спорт на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., пренесе олимпийския огън на кон по авеню Фош.

На 14 юли 1789 г. въстаналите парижани щурмуват Бастилията и освобождават затворниците. Това събитие бележи началото на Великата френска революция от 1789-1794 г. На първата си годишнина през 1790 г. в Париж се проведе честване на националното помирение.

Официално 14 юли става национален празник на Франция през 1880 г. По същото време в Париж на хиподрума Лоншан се състоя първият военен парад. Оттогава се провежда ежегодно, с изключение на периода 1940-1944 г., когато Франция е окупирана от нацистка Германия. През 1919 г., за да отбележи победата в Първата световна война, беше решено парадът да се премести на Шанз Елизе.

Макрон отбеляза по необичаен начин Националния празник на Франция


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БеГемот

    19 5 Отговор
    Тия французи имат много смешни униформи особенно шапките...
  • 2 Все по-мизерно става

    21 3 Отговор
    Всичкото това по света. Стрелят по премиери и президенти, по кандидат президенти, разните национални празници и паради на победата стаята все по-безлични. Някои казваха, че последният парад на победата в Москва бил "мизерен", сега във Франция какво е ? Пак някаква пародия на празник.
    Нещо светът няма много настроение за празници и веселие?
  • 3 Последния Софиянец

    24 2 Отговор
    Какъв е смисълът да прави парад ако никой не го гледа?
  • 4 Пешо Кюстендилецо

    15 3 Отговор
    Тоя франзел се вози на Рено….Буахахахаха, па да се беше обадил да ти дам Астрата поне бе, чех и с газ да ти я напуним. Буахахахаха…. Президент се вози на Рено. При нас у цело село Жабокрът едно Рено нема. Ората и жигулите не си сменяват за такива трошляци.

    Коментиран от #13

  • 5 Дедо ви...

    23 2 Отговор
    Ами необичайно е, Макрон вкара Франция в блатото, неадекватен е....
  • 6 Позор!

    26 2 Отговор
    Франция е кочина. Една Велика държава се въргаля в краката на шепа изроди!

    Коментиран от #7

  • 7 Била е велика!

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Позор!":

    И Германия и Япония така са били. И Италия. Днес какво са? 72 полови нещастници с народ от пустините.
  • 8 миии даааа

    13 3 Отговор
    Много постничък тоя парад . То на прайда имаше повече народ ....
  • 9 хххх

    10 2 Отговор
    Фашистки охлюв!
  • 10 О жалка Францийо

    10 3 Отговор
    Доживя такъв смешник да те управлява
  • 11 Българин

    5 2 Отговор
    Така вероятно е искала бабичката !
  • 12 Българин

    5 1 Отговор
    С такива управници Светът е в това състояние ! Пред война ! Друго си е да имаш семейство с жена с която да отглеждаш децата си! Товава мислиш за мир !!! Погледнете НЛО масе ин САЩ който не помни ивена, губи се дори на сцената. Великата държава!!! След Меркел и Германия изчезна. Великобритания...Италия... Вай, вай, европа на джендъри и случайници.
  • 13 Дупничанин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо Кюстендилецо":

    Он зарди марката, да са изкара патриот. И да си дигне имиджа. Оно па и един имидж, дето си е направо немидж.
Новини по държави: