Last news in Fakti

1 Март, 2014 14:17 841 1

Станишев в Рим: Да седнем в една кръчма с хората

  • сергей станишев-
  • мартин шулц-
  • пес-
  • конгрес-
  • социалисти-
  • рим

Консерваторите създадоха голяма бъркотия в управлението на Европа, заяви лидерът на ПЕС при откриването на конгреса

Конгресът на Партията на европейските социалисти, който се провежда в италианската столица Рим, избира днес Мартин Шулц за кандидат на партията за председател на Европейската комисия. Европейските социалисти приеха и манифеста на ПЕС, който е с три основни стълба: "Съюз, който прогресира"; "Съюз, който закриля" ; "Съюз, който работи".

Лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев си постави за задача да променят Европа.

ПЕС трябва да изгради Европа на напредъка, която закриля хората и постига напредък, постави като цел лидерът на европейските и българските социалисти Сергей Станишев: „Можем ли да го направим? Разбира се, че можем".

За целта Станишев призова социалистите да говорят навсякъде с хората, дори в кръчмите, а на партиите членки на ПЕС благодари за работата по манифеста.

„Текстът, който предлагаме, е ясна пътна карта за промяна на Европа. Време е работните места да бъдат на първо място, да рестартираме нашата икономика, време е да изградим отново съюз на равенство", добави лидерът на левите.

Станишев подчерта, че Мартин Шулц е най-добрият кандидат за поста председател на Европейската комисия: „За мен, Мартин, не си само естествено появилият се кандидат, ти си кандидатът на хората".

Пред делегатите Сергей Станишев допълни, че досегашното консервативно управление е довело до голяма бъркотия в управление на Европа и социалистите трябва да успеят да върнат надеждата в хората.

Ето и цялата реч на лидера на ПЕС Сергей Станишев при откриването на конгреса, която той започна на италиански език от уважение към домакините.

Скъпи приятели, много съм щастлив и за мен е чест да открия Конгреса на Партията на европейските социалисти тук, в Рим. Искам да използвам възможността да благодаря на Демократическата партия, на нейния лидер и цялото ръководство и всички хора, които работят в италианската демократическа партия, всички доброволци за тяхната солидарност. Те ни показаха, като домакини на предизборния Конгрес на ПЕС, че ние можем да започнем нашата кампания да променим Европа. Както вие и аз съм много развълнуван да бъда днес тук, в Рим – вечния град и да продължим нашата вечна борба за справедливост, човешко достойнство, солидарност, равни права и възможности за всички хора в Европа.
 

Нека приветстваме Демократическата партия като най-новия пълноправен член на нашето семейство. Седем години минаха, дълъг път сътрудничество между ПЕС и Демократическата партия. Вчера единодушно председателството на ПЕС одобри тази кандидатура. Мога да ви кажа, че без Демократическата партия – силната италианска левица, нашето семейство не беше пълно. Вярвам, че сега ще бъдем още по-силни.
 

Какво правим днес? Днес е решителен етап за нашата работа и той се случва в един исторически за ЕС момент. Този Конгрес отбелязва моментът, който дава началото на промяната в Европа. Момента, в който гражданите започват да възстановяват доверието си в Европа – затова сме се събрали днес, това е нашата мисия.
 

Днес е първи март. В моята страна този ден се счита за начало на пролетта, затова всички делегати са получили малък подарък – това са едни символи, които наричаме мартеници, моля, носете ги, защото те символизират възкръсването на живота след зимата, символизират пожелания за добро здраве, благополучие. Не на последно място мартеницата символизира връщането на надеждата. Ние, европейските социалисти, искаме да върнем надеждата в европейските граждани. Затова сме тук днес.

Нека бъдем честни – консерваторите създадоха голяма бъркотия в управлението на Европа и справянето с кризата. Всеки безработен човек знае това, всеки работник, който усеща ограбените си социални права, знае това; всяка жена, чийто права са атакувани, знае това. И всичко това е направено от консерваторите. Видяхме в Испания през последните месеци какво се случи – атака срещу основните права на жените за легални аборти. Всеки млад европеец, чието бъдеще е в риск, знае това.

Ние виждаме, чувстваме колко много европейци са разочаровани и са объркани по отношение на посоката, в която се движи Европейският съюз и ние споделяме тези чувства. Има националисти, има антиевропейци, има ксенофоби, които казват „Европа е източник на вашите проблеми. Европа е виновна за това“.

Точно затова те предлагат да се гласува за тях и казват „трябва да разрешим кризата, проблемите на национално равнище“. Ясно мога да кажа, че това е фалшива алтернатива на статуквото. Това е връщане назад. Това е връщане към разделение в Европа, към омраза и конфронтация и това не е продуктивно.
 

Изправени сме пред тези две различни реалности – изходът от доминацията на консерваторите и фалшивата алтернатива, която предлагат националистите. При тези варианти наша задача е да се уверим, че през месец май ще постигнем възможно най-голяма активност на гласоподавателите на ПЕС, за да се уверим, че най-накрая ще има истинска, реална промяна в ЕС. Консерваторите и либералите разрушиха доверието на много европейски граждани. Това е тяхна отговорност. Ние обаче сме тук, за да възстановим това, което те разрушиха,. Тук сме, за да кажем, че е възможна и друга Европа.

Тук сме, за да кажем, че тя може да бъде изградена наново и ние точно това трябва да направим – трябва да изградим Европа на напредъка, Европа, която закриля, Европа, която постига резултати и работи. Дали смятаме, че можем да го направим? Разбира се, че можем. Казвам ви го като лидер на ПЕС, като лидер на национална партия. Аз лично ще участвам активно в националната кампания на нашата партия и ще участвам активно във всички кампании на партиите, които търсят подкрепа от страна на ПЕС.

Това ще ни даде възможност да комуникираме с хората, да разговаряме с тях и да чуем какви са техните притеснения – точно както прави самият Мартин Шулц. Именно затова той ще представи своята кандидатура за председател на ЕК. Гласоподавателите са тези, които имат последната дума – ние вярваме дълбоко в това. Това е един от нашите принципи, който следват всички членове на ПЕС. Вижте Елена Валенсиано – зам.-председател на ПЕС. Тя е начело на листата на испанската социалистическа  работническа партия.

Погледнете европейския комисар Мару Шефчович, който е на първо място в бюлетината на Словакия. Вижте Арлем Дезир – първи секретар на Социалистическата партия на Франция. Той също е топ кандидат за изборите през май. Той подхожда с огромна страст към начина, по който Европа трябва да се промени. Ние сме там – в рамките на нашите общности, в рамките на нашите градове, в нашите села и това всъщност е разликата между нашето семейство – семейството на ПЕС и всички останали наши опоненти.

Ние може да заемаме европейски постове, позиции, да имаме европейски отговорности, но изцяло сме ангажирани на ниво най-близко до гражданите. Ангажирани сме с това да слушаме какви са идеите на хората. Да седнем на една маса с европейците, да седнем в обществените клубове из цяла Европа, за да може в крайна сметка да чуем най-накрая ние в Брюксел притесненията, които хората на тези места. Ние не просто говорим за това, че Европа ще докосне хората. Това е всъщност голямата разлика между нас и нашите опоненти. Всъщност това, което казвам, е в голяма степен въпрос на идеология.

Тази идеология е свързана с нашите ценности, ценностите за солидарност, за справедливост. По същия начин ние се борим, за да се уверим, че тези ценности ще се случат на практика. Искам също така да споделя с вас моята гледна точка, че тази предизборна кампания ще се основава на ценности. Тя ще е основана на идеология, защото за нас тези избори не са свързани с властта. Не става въпрос за власт. Властта е всъщност това, което ЕНП гледа. Това, което те искат, е да съберат повече и повече власт, за да могат да осъществят на практика консервативните си възгледи и икономическите си интереси. Ние сме тук, в тази кампания, за да защитим своите ценности.

Тук сме, за да намерим начин, по който да ги претворим в реалност. Искам да ви кажа, че нашето политическо семейство има най.-добрите политически инструменти за това. Ние разполагаме с политики и с всичко, което свърши нашата група на социалисти и демократи в ЕП. Сега искам да благодаря на групата за всички усилия, които положи в това да защити нашите принципи и ценности по време на този мандат. Също така мога да кажа, че ние сме добре екипирани и оборудвани с нашия Манифест. Искам да благодаря на всички партии-членки на ПЕС за техния принос. В определен етап имахме предложение за 260 поправки в този Манифест, това бяха вашите идеи.
 

Всъщност, в рамките на председателството на ПЕС, ние направихме всичко възможно да обединим тези идеи, за да можем да създадем един ясен документ, в който има ясно заявление за ангажимент. Текстът, който предлагаме на вниманието на Конгреса, показва ясна пътна карта, с която ние бихме искали да променим Европа. Време е да поставим работните места на първо място и да изградим социална Европа. Време е да рестартираме нашата икономиката и да поставим финансовия сектор в услуга на гражданите и реалната икономика. Време е да изградим отново съюз на равенството и защита правата на жените, на разнообразието.

Съюз на равенството между нациите и взаимно уважение. Съюз, в който всеки може да се радва на безопасен и здравословен живот. Съюз в Европа, в който никой не е забравен. Време е за една Европа на демокрация и участие, зелена Европа, Европа, която е силен играч в световен мащаб.
 

Ние, в рамките на ЕС, имаме своите отговорности по целия свят. Не можем да изградим стена между Европа и останалата част от света. Това е вярването на нашите опоненти. Ние не виждаме ситуацията така. Трябва да видим страданието, което ни заобикаля. Именно заради това ние трябва да подкрепяме хората, които се борят за демокрация, за правителства, които се отчитат пред народа, за мир и социална справедливост и то по целия свят. Аз вярвам, че ПЕС ще продължи нашата политика на отворени врати към членство на нови партии.

Говоря например за партия от Западните Балкани. Трябва да обърнем поглед и натам. Можем да видим също така какво се случва в Украйна пред последните месеци. ЕС играе ключова роля за това да се спрат кръвопролитията и насилието. Франк-Валтер Щайнмайер и министърът на външните работи на Франция изиграха изключително важна роля при сключването на сделката за преход, но сагата все още не е приключила. Ситуацията остава изключително напрегната.

Аз вярвам, че ние, европейските социалисти, трябва да дадем ясен знак за това, че ние ще помогнем на Украйна да остане една демократична страна, да бъде обединена като нация, страна, която ще се развива и сближава все повече и повече с ЕС.Ние сме едно семейство, което винаги се е борило за истински и продължителен мир в Близкия изток. Преговорите, които текат, трябва да помогнат за постигането на дълготрайно решение на проблема между Израел и Палестина.
 

Днес сме се събрали, за да изберем нашия общ кандидат Мартин Шулц. Той ще ни води като председател на следващата ЕК.  Истински вярвам, че Мартин е най-добрият кандидат, който да поведе нашето семейство, да застане начело на ЕК и да поведе прогресивната промяна, от която Европа има такава отчаяна нужда. За мен, Мартин, ти не си съвсем естествено появилия се кандидат на нашето семейство. За мен ти си наистина кандидатът на народа. Това е от изключителна важност за твоята победа. Виждал съм те не само в ЕП и в Европейския съвет, на среща с различни ръководни лица. Виждал съм те по време на дебати със студенти и да отговаряш на всякакъв вид въпроси, включително и на трудни въпроси за Европа, за нашето семейство. Виждал съм те как даваш  точните отговори на тези въпроси.

Най-важното е, че Мартин е човек с истинска честност. Човек с принципи, ангажираност. Мартин знае какво означава социална справедливост. Това за него не са празни понятия. Той знае какво е Европа на човешките права. Той знае какво значи Европа на демократичното участие. Мартин е борец, който няма да избягва битки, които трябва да се водят за възстановяването на Европа, на напредъка. Аз съм уверен в това, което казвам.  Фактът, че можем да водим предизборна кампания от всички кътчета на Европа, за да можем да подкрепим нашата обща визия, нашия общ кандидат и нашето общо бъдеще за Европа, само по себе си е изключително важно послание за обединение и надежда.
 

Манифестът на ПЕС и общият ни кандидат за председател на ЕК са крайъгълните камъни на нашия избирателен план. Но същината на нашата кампания е във всяка жена, всеки мъж в тази зала, а и не само в залата, а и из целия континент. Всеки мъж и всяка жена, които споделят нашите виждания и надежди, които искат да променят ЕС. Т.е. нашият най-голям съюзник е всеки един от европейските граждани.
 

През следващите 5 години дали ще продължим да гледаме същата консервативна и нео-либерална Европа? Или ще обединим сили, за да изградим една нова Европа? Изборът е в нашите ръце. Изборът е в ръцете на европейските граждани. Ние разчитаме на всеки един от нашите активисти, на всеки поддръжник на промяната да ни помогне да мобилизираме всички, за да можем през Май да излезем и да гласуваме в полза на промяната. С вашата помощ ние ще постигнем една убедителна победа.
 

И накрая мога да завърша речта си по следния начин. Вчера, заедно с Мартин, проведохме среща с нашите активисти. Повече от 20 000 от цяла Европа. Това всъщност е сърцето на нашето семейство. Това е най-острото копие на нашата кампания. Ако можехте да видите тяхната енергия, тяхното доверие, щяхте да се впечатлите. Именно заради това поканих тук тази група от активисти от 28-те държави-членки на ЕС, за да изпратят нашето общо послание към всички европейски граждани. А то е: Кампания от врата до врата, в полза на Мартин Шулц!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rock Stenley

    0 0 Отговор
    серго, най добре да седнете в един добре затоплен крематориум всичките мммдааа
Новини по държави: