18 Юли, 2024 05:37 1 819 16

САЩ прекратиха мисията за доставяне на помощ на палестинците в Газа през плаващия кей

  • израел-
  • сащ-
  • газа-
  • палестина-
  • плаващ кей

Кеят беше мащабно начинание, в чието изпълнение участваха около 1000 американски войници

Американските военни обявиха, че мисията им за изграждане и експлоатация на временен плаващ кей край бреговете на ивицата Газа е приключена и официално слагат край на извънредните, но съпроводените с проблеми усилия за доставяне на хуманитарна помощ на палестинците, предаде БТА.

Кеят, чието предстоящо изграждане президентът Джо Байдън обяви в телевизионно обръщение към Конгреса през март, беше мащабно начинание, в чието изпълнение участваха около 1000 американски войници. Помощта започна да се доставя през кея до Газа през май. Операцията целеше предотвратяването на глад в Газа след месеци война между Израел и „Хамас“.

Но лошото време и трудности при разпределението на помощта в Газа ограничиха ефективността на начинанието, което според армията на САЩ е най-голямото досега за предоставяне на помощ в Близкия изток. Временният кей беше използван само около 20 дни.

„Мисията за морско пренасочване, включваща кея, е завършена. Така че нуждата от използване на кея отпада“, каза на брифинг вицеадмирал Брад Купър, заместник-командващ на Централното командване на САЩ.

Купър уточни, че разпределянето на помощта за Газа, идваща по море, ще се прехвърли към израелското пристанище Ашдод.

Помощ на стойност най-малко 5 милиона лири която е или в Кипър, или на кораби, ще пристигне в Ашдод през следващите дни, каза вицеадмиралът.

„Нашата оценка е, че временният кей постигна планирания резултат да насочи много голям обем помощ към Газа и да гарантира, че помощта ще достигне бързо до цивилните в Газа", каза още Купър.

Кеят се превърна в щекотлива тема в Конгреса на САЩ, където републиканците го определиха като политически трик на Байдън, който беше под натиска на колегите си демократи да направи повече, за да се помогне на палестинците след месеци на твърда подкрепа за наказателната война на Израел срещу „Хамас“.

„Тази глава може да е приключила в съзнанието на президента Байдън, но националният срам, който този проект причини, не е. Единственото щастие в нещастието е, че тази операция, обречена от самото начало, не отне живота на американци", каза сенатор Роджър Уикър, водещият републиканец в комисията по въоръжените сили на Сената.

Купър каза, че очаква кеят, който може да бъде използван до края на юли, да струват по-малко от 230-те милиона долара, които Пентагонът беше прогнозирал.

Кеят не се използва от юни, когато беше преместен в пристанище Ашдод заради бурното море.

Хуманитарни служители казват, че около 600 камиона с хуманитарна помощ и търговски доставки са необходими всекидневно в Газа, за да се задоволят нуждите на населението.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Щатски "Ценности"!

    7 1 Отговор
    Забъркват кашата и после...изчезват!
  • 9 Пахахахахаха

    6 3 Отговор
    Тоя кей беше голям провал.. Като демокрацията им
  • 10 Стефан

    5 3 Отговор
    И космодрум за помощи да им направите на арабелите, хамас пак ще откраднат всичко, както направиха с паричните помощи и хилядите тонове дарени всякакви материали.
  • 11 Читател

    5 3 Отговор
    Най-позорната тук е мъглявата фраза: "...и трудности при разпределението на помощта в Газа...".

    Помощи за десетки милиони долари стигат до брега, но американците нямат право да стъпят по-нататък, защото това вече ще се смята за "нахлуване в Палестина" - съответно, камионите ги поемат местните, т.е. Хамас, за по-нататъшно предвижване и разпределяне. Хамас си взима най-прясното, най-качественото, най-доброто и продължава да воюва. Остатъците се дават на народа.

    Никакви "международни организации", ООН и пр. нямат никакво право да разпределят в Газа каквото й да било. Всичко се предава на "законното правителство", което официално все още е Хамас. Ако възразиш, убиват те на момента.

    Официално, за пред американската и световна публика това са "трудности при разпределението на помощта". Егати цирка!

    Коментиран от #12

  • 12 Има една поговорка

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Читател":

    всеки народ си заслужава управляващите. Хиляди ислямски бежанци наводниха Европа през годините защото им е омръзнало да живеят в тоя ШИТХОЛ какъвто е блиския изток и под диктата на такива управници като Хамас и после същите тия бежанци ползващи се с години от благата и мира в Европа излизат по улиците за да изразят подкрепата си за терористите от Хамаз. Това е винаги ислямското лицемерие и ислямскат логика ......и всиките до един си заслужават управляващите. А относно дъвката наречена ДЕЦАТА НА ГАЗА......само ще кажа.
    ТЕ тези чудовища от Хамаз , те невинни деца никога са били . Майките им са ги родили направо завършени и изпечени терористи.......Та за който няма капацитета да си направи логическото заключение , ще му помогна. Сегашните деца на газа за които толкова сълзливо ревем всички са бъдещите терористи от Хамас или някое ново терорестично правителство както и ще се нарича то във бъдеще. Та докато не променим мирогледа на тези хора ....конфликта там ще е вечен. Но принципно Аз лично не виждам как можем да им променим мирогледа при положение ,че на 80 процента мирогледа им е резултат от религията която изповядват......
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    3 2 Отговор
    Турция да ги прибере. Анадола, земя колкото искаш
  • 15 Антиглобалист 2

    4 4 Отговор
    Израел извършва срещу мъченическия палестински народ геноцид, изтребление, с негласната подкрепа на САЩ, Британия и ЕС. Цинично и престъпно е да премълчаваме този факт.
  • 16 Пак пишат каквото нареждат господарите

    2 2 Отговор
    Нали сащ дават оръжия за да трепат палестинците а вие наглите слуги журналя ни казвате че помагат на палестинците?

    На кой да вярвяме на продажния журналист простак или на терористите сащ и израел?