24 Юли, 2024 16:14 2 457 16

Закон за бездомните кучета предизвика скандал в Турция, нарекоха го „закон за клане“

  • кучета-
  • животни-
  • куче-
  • турция-
  • закон-
  • кметове-
  • кастрация-
  • бездомни кучета-
  • бездомни животни

Кметовете, които не изпълняват задълженията си за контрол на бездомните кучета, ще бъдат осъдени на лишаване от свобода

Закон за бездомните кучета предизвика скандал в Турция, нарекоха го „закон за клане“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Комисия на турския парламент одобри снощи законопроект, който има за цел да регулира голямата популация на бездомните кучета в страната, предаде Асошиейтед прес. Защитниците на правата на животните обаче се опасяват, че много от кучетата ще бъдат убити или ще попаднат в занемарени и препълнени приюти, посочва агенцията, предаде БТА.

Законопроектът предизвика конфликт между групите за защита на правата на животните и защитниците на безопасните улици, свободни от подивели кучета. Сега предстои законопроектът да бъде представен за окончателно гласуване в парламента. Не е ясно обаче дали това ще стане преди парламентът да излезе в лятна ваканция, посочва АП.

Според управляващата партия в Турция, която предложи законопроекта, по улиците и в селските райони на страната скитат около четири милиона бездомни кучета. Въпреки че повечето от тях са безобидни, се наблюдава увеличаване на броя на кучетата, които се събират на глутници, а в последно време се съобщава и за нападения над хора.

Предложеното законодателство задължава общините да събират бездомните кучета и да ги настаняват в приюти, където да бъдат кастрирани и обезпаразитявани. Болните кучета и тези, които представляват риск за здравето на хората или са агресивни, ще бъдат евтаназирани. Общините също така ще бъдат задължени да изградят приюти за кучета или да подобрят условията в съществуващите приюти до 2028 г.

Кметовете, които не изпълняват задълженията си за контрол на бездомните кучета, ще бъдат осъдени на лишаване от свобода от шест месеца до две години. Освен това глобите, налагани на хората, които изоставят домашните си любимци, ще бъдат увеличени от 2000 лири (60 долара) на 60 000 лири (1800 долара).

Защитниците на правата на животните се опасяват, че някои общини може да предпочетат да убият кучетата под претекст, че са болни, вместо да отделят средства за тяхното приютяване.

Основната опозиционна партия, която спечели ключови общини на местните избори през март, твърди, че законопроектът ще бъде използван от правителството на Ердоган за преследване на опозиционни кметове. Партията също така твърди, че в законодателството не са предвидени разпоредби за финансиране на приютите.

Мурат Пънар, ръководител на сдружение, което води кампания за обезопасяване на улиците от бездомни кучета, казва, че най-малко 75 души, включително 44 деца, са починали в резултат на нападения или пътни произшествия, причинени от кучета, от 2022 г. насам. През 2022 г. деветгодишната му дъщеря Махра е била прегазена от камион, докато бягала от две агресивни кучета. По време на дебатите по законопроекта в парламентарната комисия майката на Махра размаха нейна обувка и обвини депутати от опозицията, че дават приоритет на живота на кучетата пред този на децата.

Активисти пък се събраха в паркове с искане законодателството да бъде оттеглено, като го определиха като „закон за клане“.

Съществуващите към момента разпоредби изискват бездомните кучета да бъдат залавяни, кастрирани и обезпаразитявани и връщани на мястото, където са били намерени. Според групите за защита на правата на животните обаче неприлагането на тези правила през последните години е довело до рязко увеличаване на популацията на кучетата. Те твърдят, че правилното прилагане на съществуващите разпоредби би било достатъчно, за да се контролира популацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минувач

    46 16 Отговор
    Всеки пазител на бездомните кучета да си прибира по 3-4 в дома си и да се грижи за тях - и няма никакъв проблем. А който неиска - да го затворят с една глутницв в закрито място - ще се излекува много бързо...
  • 2 Светослав

    36 14 Отговор
    Това трябва и в нас!Над 60%от публикациите в мрежите са за бездомни кучета и котки.Който,иска да си ги вземе в тях
  • 3 Румен

    26 10 Отговор
    И при нас да приемат подобен закон!

    Коментиран от #9

  • 4 Сила

    11 20 Отговор
    Уродите в БГ то се превъзбудиха ......съдейки по коментарите !

    Коментиран от #5, #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нека

    15 7 Отговор
    си вкарат виетнамци, проблема ще се реши от самосебе си.

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Отец Чапаев

    21 1 Отговор
    Пет шест пъти съм ходил в Дания , там няма бездомно куче или коте на улицата, как става това???
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сила

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "Нека":

    Явно много обичаш виетнамци .....да ти" вкарват "
  • 12 Тоалетната хартия

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сила":

    В България, всяко добиче е регистрирано , но не и домашните кучета и котки. Като пораснат и вече не са симпатични ги изхвърлят на улицата!!!Явно не са те горили бездомни кучета, но пред мен видях как нападат майка с бебе!!! Жената успя да влезе в колата и това я спаси. Обадих се на 112 и веднага реагираха, но нова не е в София...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 123

    3 0 Отговор
    Луксът и угаждането на богаташките хлапета доведе до увеличаването популацията на бездомните кучета.
    Щом вземе много яде и не е симпатично хайде вън на улицата.
    Това не е естествен път за увеличаване на популацията им.
    За да се регулира това в нормалните му граници са нужни корени промени.
    Но това довежда до радикалност без нея не може да се оправи.

    Коментиран от #15

  • 15 321

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Една от главните причини са псевдо богаташите.

    Те се премахват чрез създаване на инфлация и да отидат на заслужаващото ги място.
    След което въпросните квичат като прасета.
    Вероятно това става в съседката.
    Много са им станали там..
  • 16 БРАВО НА ТУРЦИЯ

    1 0 Отговор
    БАНКЯ СТАНА КУЧКАРНИК , БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЪПАТА МУТРА !
Новини по държави: