26 Юли, 2024 11:53 2 635 47

Ще ги избиват? Плановете на Турция за бездомните кучета

  • кучета-
  • турция-
  • животни-
  • куче-
  • бездомни кучета-
  • бездомни животни-
  • реджеп ердоган-
  • евтаназия

В Турция активисти и експерти са възмутени от плана на Ердоган за умъртвяване на бездомните кучета

Ще ги избиват? Плановете на Турция за бездомните кучета - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Турция има около четири милиона улични кучета. Много граждани се боят от тях и смятат бездомните четириноги за проблем. Чрез промени в Закона за защита на животните правителството на президента Реджеп Ердоган иска сега да намали броя на бездомните кучета: досегашните защитни разпоредби ще отпаднат, за да могат кучетата да бъдат умъртвявани. Защитниците на животните в цялата страна протестират срещу проектозакона и настояват той да бъде оттеглен.

Новият регламент предизвика и продължителни остри дискусии в парламента, но в крайна сметка съответната комисия даде одобрението си. Предстои и гласуване в парламента, където Партията на справедливостта и развитието и нейният ултранационалистически съюзник - Партията на националистическото действие - имат мнозинство. Т.е. пречки пред приемането на закона няма.

Евтаназия за животните?

Протестите на защитниците на животните и на опозицията обаче не секват. Избиването на множество бездомни кучета не би могло да бъде решение. В писмо до Реджеп Ердоган френската актриса Бриджит Бардо го призова да оттегли закона. Един от турските национални състезатели по плуване дори обяви, че в знак на протест ще започне гладна стачка, докато законът не бъде оттеглен. Критики към проекта се отправят и поради това, че не са отчетени нито съображенията на гражданското общество, нито тези на ветеринарите и на опозиционните партии.

Според новия закон нито едно животно, нуждаещо се от грижи, не бива да обикаля свободно по улиците. Кучетата, страдащи от нелечими болести и тези, които никой не желае да осинови, трябва да бъдат приспани. Първоначално правителството определи това като "евтаназия". След интензивни преговори понятието бе премахнато от проектозакона и той бе пренаписан, което обаче не води до практически промени: "В ситуациите, в които негативното поведение на едно животно не може да бъде контролирано, ветеринарният лекар може да вземе решение за умъртвяването му", пише в документа сега.

"Така никоя държава не е постигнала нищо"

Според защитниците на животните това е "оправдание", за да могат всички бездомни кучета окончателно да бъдат премахнати от улиците. Президентът на Съюза на ветеринарните лекари в Турция Мурат Арслан смята, че избиването на уличните кучета не е окончателно решение. Той пледира животните да бъдат кастрирани, както вече е направено с около една четвърт от тях. "На света няма нито една държава, която да е решила проблема чрез избиване на кучетата", посочва Арслан. Ако държавата осигури съответната възможност, ветеринарните лекари биха могли да стерилизират ежедневно по десет животни.

Гюлюз Гюндюз от организацията за защита на животните "Закон за живота" изтъква, че избиването всъщност не е нищо ново, само до момента се е извършвало другояче: "Животните живееха съвсем нормално из кварталите. След което обаче бяха изтикани от градските власти към покрайнините - там, където за тях няма нито храна, нито вода".

Гюндюз отправя емоционално предупреждение към политиците: "Ако дойдете в нашите квартали, за да ни отнемете животните, ще издигнем пред вас стена. Не можете да избиете тези животни, без да ни избиете и нас".

"Турция има проблем с бездомните кучета"

Неше Йозканоглу от Центъра за правата на животните към Адвокатската камара в Анкара предупреждава, че законът има "потенциал" за безразборното избиване на кучетата. А тя вижда и още един проблем: "Това в никакъв случай не е закон, който ще даде възможност за контрол на популацията на животните, а регламент, който само ще задълбочи общественото разцепление".

Ердоган защити закона с думите: "Турция има проблем с бездомните кучета. Нашият народ изисква от нас да го решим. И ние не можем да гледаме безучастно".

Предвижда се новият закон да бъде приложен от местните власти. Но най-голямата опозиционна партия - социалдемократическата Републиканска народна партия - вече обяви, че в управляваните от нея градове новите разпоредби няма да бъдат приложени. Това важи за около половината от градовете в страната, включително за Истанбул и Анкара. Но рисковете ще трябва да се поемат от общинските служители - тъй като проектозаконът предвижда глоби за тези от тях, които не го прилагат.

Автор: Бурак Юнверен


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виетнам

    45 7 Отговор
    Пращай ги насам, транспорта за наша сметка.

    Коментиран от #13

  • 2 Отец Нафарфорий

    45 6 Отговор
    Няма да ги умъртвяват, а ще ги "приспиват".
    Нали така го казваме ние-модерните евро-ГЕЙци.

    Коментиран от #36

  • 3 Виц

    51 2 Отговор
    Тате, вярно ли във Виетнам няма бездомни кучета. Така е си е, както тука няма бездомни прасета.
  • 4 Последния Софиянец

    44 1 Отговор
    У нас е същото, само,, че едни хора вземат европейски пари уж за приюти

    Коментиран от #20

  • 5 404

    25 18 Отговор
    турския манталитете е такъв , че те обичат домашните и всякакви животни, гражданите няма да позволят да избиват кучета, предполагам ще започнат масово да ги осинувяват и пребират по домовете си!
  • 6 Пак виц

    31 6 Отговор
    Кулинарно тв предаване във Китай. Първо:изкараме кучето от колибата.....
  • 7 Валерия ергенката

    14 16 Отговор
    Убийци! Започвам гладна стачка в знак на протест!

    Коментиран от #10

  • 8 Минувач

    30 5 Отговор
    Втора новина за втори ден по същата тема.
    Всеки съчувстващ да си вземе по 3-4 в дома си - и няма проблем.
  • 9 Гунчо

    16 4 Отговор
    Имаше едно време в Костинброд един завод...
  • 10 404

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Валерия ергенката":

    само с диета не става, секса му е майката на отслабването, вклияе и на хормона на шастието от там идва и отслабването! мойта и разправям тя не верва, при любовницата се получава ;)
  • 11 И Киев е Руски

    24 6 Отговор
    АКТивистите да не взимат само кинтите от неосъзнатите съединители а да си взимат пуОмиярите у тях
  • 12 Шиготакова

    17 8 Отговор
    Толкова Псета не съм виждал дори по софийските коптори
  • 13 От тук, от там...

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Виетнам":

    помагаме за Виетнам.
  • 14 По заглавията още ви познавам

    9 2 Отговор
    Планът не е да ги избиват, а да ги настаняват в приюти.
  • 15 По време

    27 4 Отговор
    На дълбокия социализъм имаше един термин скитащо куче. Тогава борбата с тези кучета беше учудващо ефикастна. Беше и периодична. Уведомяваше се населението, че ловната дружинка ще проведе мероприятие от до и с цел безопасност е добре да си стоим в къщите. Ефекта беше няколко години чисти улици, дивеч из полето и горите, разумни стопани.

    Коментиран от #24

  • 16 Констатираща

    6 17 Отговор
    Ердоган не трябва толкова да се излага! Тъкмо спечели изборите, а сега, мислейки, че ще се издигне в очите на своите гласоподаватели, той ще пропадне. Все пак, трябва да мисли за своето бъдеще, защото досега той е управлявал, а кучетата са съществували и при това положение е бил избран. Има и други по-хуманни начини за справяне със ситуацията, като се има предвид, че кучето е най-добрият приятел на човека и ако в неравностойно положение и създава проблеми, то вината е в него, а не в кучето.

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ще ги избиват?

    12 3 Отговор
    да ги харижат на бг кучкарите да олаят панелките им
  • 20 ехааа

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Номера е леко променен. Прибират ги в приюти бездомните кучета- кастрират ги, обезпаразитяват ги слагат им марки на ушите и след няколко дни ги пускат за да имат работа и да не закрият програмата от бюрото по труда. Параграф 22 хващат ги и после ги пускат. Не е ли точене на пари от държавата т.е. грешни пари от нашите данъци.
  • 21 СПРАВЕДЛИВ

    8 14 Отговор

    До коментар #16 от "Констатираща":

    Да се надяваме, че в Турция, разумът, хуманността и прогресивното мислене ще надделеят пред дивите и варварски методи в отношението към и без това нещастните и беззащитни заради хората, животни. Както и при нас, трябва да се създадат закони за контрол над притежателите на домашни любимци - кучета и котки, да се санкционират тези, които ги изоставят или отглеждат свободно и без надзор, да се кастрират и обезпаразитяват бездомните, след което да се раздават срещу възнаграждения и социални придобивки или облекчения. Така ще се събират повече средства за грижа за бездомните домашни животни, на които мястото им не е на улицата и затова не трябва да плащат с живота си нехайното и безотговорно отношение към себе си. Иначе, няма да е чудно, ако пак се случи някое природно бедствие, в и без това застрашената от бедствия страна, тъй като "Господ бави, но не забравя".

    Коментиран от #26, #28, #31

  • 22 Факти

    14 1 Отговор
    „Когато инвестираме в чиста енергия и електрически превозни средства и намалим населението, повече от нашите деца могат да дишат чист въздух и да пият чиста вода“, каза Харис в реч пред публика в държавния университет „Копин“ в Балтимор под възторжени аплодисменти.
    Те исках хората да претопят,вие за кучетата се завайкахте:))
  • 23 М3 голд

    2 4 Отговор
    Най хубавите обувки са от кучешка кожа. Също и дамските палта.

    Коментиран от #27

  • 24 Сила

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "По време":

    ДЪЛБОК СЕЛЯНДУР СИ ......ТОЛКО ДЪЛБОКО ТИ Е ВЛЕЗНАЛ СОЦИАЛИЗъМА , ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СИ ГО ИЗВАДИШ НИКОГА ......!!!!!
  • 25 Пак манипулации и лъжи

    18 2 Отговор
    Всъщност законът задължава местните власти да приберат в приюти бездомните животни като на евтаназия подлежат само нелечимо болните и доказано агресивните. Нещо което и досега си е било така. Новото е, че вече този закон показва от кой ще се търси отговорност за бездомните животни, а именно кметовете. Тъй като кметовете в големите градове са предимно от опозицията, то затова и те реват най-много, просто не искат да поемат отговорност. В това е цялата работа, а не това, че някой е тръгнал да отстрелва наред бездомните кучета, както се опитват да внушават в материала.

    Коментиран от #46

  • 26 Тебе изобщо

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "СПРАВЕДЛИВ":

    Не те е забавил обаче 😂😂😂
  • 27 Сила

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "М3 голд":

    Твойта е по хубава , мисля да я взема ......
  • 28 Изпрати ли вече твоята в Едирне?

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "СПРАВЕДЛИВ":

    Всъщност отношението на турците към животните е много добро, специално към кучките. Питай твоята като се върне 😉
  • 29 факуса

    8 1 Отговор
    вината е у разглезените хора,вземат животни все едно са играчки,после ги захвърлят демократично на улицатаа те все пак оцеляват и ето резултата от неглежирането на безотговорните "хора",и сега когат нещата в точка на невръщане,реват едни дет и животно не са гледали и не са хапани
  • 30 Яница

    11 7 Отговор
    Подкрепям инициативата за евтаназия на безпризорни кучета!!!! Те са божия напаст!!! Колко хора нападнаха и убиха тези зли 🐕 кучета!!!! !! И у нас трябва да ги почнат!!!! Без значение с чип или без чип е щом е изхвърлено и не го искат!!!

    Коментиран от #33, #42, #45

  • 31 Мани мани !

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "СПРАВЕДЛИВ":

    Бил съм свидетел как при “Народната власт” събраха всички домашни кучета от селото и ги изтрепаха с електрически ток. Коскоджамити хора плачеха ли плачеха. Прав си, че “Господ бави, но не забравя” Затова сме на този хал.

    Коментиран от #39

  • 32 Пецата

    4 7 Отговор
    Сега и за помиярите не мога да се притеснявам 😆
  • 33 Сила

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Яница":

    БАНИЦА , мазна баница с праз увита в пожълтял брой на "Работническо дело " , може и "Кооперативно село " ....
  • 34 Гост

    3 2 Отговор
    Там не правяр разлика между ку4ета и бели 0ра. Ама вие си ги коткайте в разни съюзи.
  • 35 УдоМача

    7 0 Отговор
    "В ситуациите, в които негативното поведение на едно животно не може да бъде контролирано, ветеринарният лекар може да вземе решение за умъртвяването му" - ами то така е и в БГ, а за избиване, по-добре да почнат да избиват Българските двукраки кучета..
  • 36 не не не

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Нафарфорий":

    Ех, да можеше да приспиват и ЛГТП-ейците, и гейците и лезбите - да изчистят Земята първо от ненужните и откачени твари, а не да се занимават с нещастните животни, които никому не правят злини. Защо само човекът се е самоопределил, че може да избива и приспива....
  • 37 Макс

    5 2 Отговор
    Убийци на четирикраки бозайници , спрете се . С какво децата ви са по -добри от кутретата ? Всяко дете има нужда от приятел . Какъв по-добър приятел от едно палаво кутре ? Осиновете куче , спасете дете !
  • 38 Гоце Делчев

    2 1 Отговор
    Нееее моля Ви. В Турция по улиците се разхождат най милите животни. Недей те.
  • 39 Кучета

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мани мани !":

    Живот ли бе да го опишеш ! Имаше такава кампания в Добруджа. Само на комунягите можеше да им хрумне подобно варварство. При нас убиваха животинките центъра на селото, пред читалището. Като че ли не можеха да намерят по-закътано място. Вързваха любимците ни на специално забит за целта кол и “екзекуторът”, с дълъг прът в ръка, насочваше оголените ел. жици в устата на кучето….и 100 години да минат, не можеш да забравиш ония писъци. Партийният секретар на селото командваше “парада”, а ние хлапета по на 5 - 6 години хленчехме отстрани. След тази кампания дамгосаха местния партиен вожд с прозвището “Кучето”. Ще запитате, защо са го направили всичко това ?! Отначало мрънкаха, че ужким кучетата разнасяли разни болести, което си беше чиста партенка, но след това изплюха камъчето - ми хляб кушали хайванчетата. През 60-те, повече от 20 години след войната вземахме хляба с купони, с купони получавахме и някое парче басма и чифт галоши. Патом разбрахме, че храните и текстилните ни изделия отиват в братския СССР, който ударно строеше комунизЪма на гол тумбак. Е, не можахме да го нахраним и облечем завалията . Един ден взе че умре.
  • 40 Варвари!

    2 3 Отговор
    Как може да посегнеш на такова кротко животинче, като това от снимката?
  • 41 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    В БГ ДО 1989Г. ЕЖЕГОДНО СЕ ИЗБИВАХА ВСИЧКИ БЕЗСТОПАНСТВЕНИ КУЧЕТА ОТ ЛОВЦИТЕ -ПЛАНИРАНО И ОРГАНИЗИРАНО !!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #44

  • 42 Янчули

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Яница":

    Аз мисля че този свят принадлежи на всички и не мисля че точно ти можеш да определяш кой да живее и кой да умре.
  • 43 Ахмед Исмаилов

    0 1 Отговор
    През светлото комунистическо минало в моето село (Божурово,Добричско) избиха домашните кучета с инжектиране на 20 сс нафта. Ужасна бе агонията им.След инжекцията хвърлиха кучето в един дълбок сух кладенец.Всеки доброволно си носеше животното.Помолих ветеринарния кучето да умре в ръцете ми и ако оживее да си го взема в къщи.Лекарят се съгласи.Но кучето умря треперене десетина минути в ръцете ми.Седмици бях зле психически.Бяха решили д ме покажат на река в Добрич,тогава Толбухин.Аз избягах от къщи и прекарах нощта в лозата на селото.Няколко години по-късно срещнах ветеринарния в Добрич,беше парализиран.Лекарят беше със симпатично и интелигентно лице,кой знае какви кошмари е изживял и тй като мен.
    В Турция ще приспиват болните с упойки. Няма да е диващина като в светлото комунистическо минало.
  • 44 Някой от светлото бъдеще

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "ПЕНКО":

    Ех, едва ли тогава баба ти е чувала за кастрация. Тя и телефон в джоба си е нямала през 1989 г. Ти представяш ли си, пък през 1889 т. са ходили само с цървули. Хайде да сменим вече годината в календара.
  • 45 Констатираща

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Яница":

    Най-добре е да се подобри и прилага правилно законът за защита на животните и всеки, който си изоставя животните или ги отглежда "свободно" да бъде санкциониран подобаващо, а не да се избиват невинните животни, които не са виновни за положението си. Тогава ще има достатъчно средства за грижа за тези, които ги има сега по улиците, а в бъдеще няма да има бездомни, тъй както няма бездомни деца. Животните и децата трябва да се закрилят от закона, защото са най-чистите и невинни същества и да се санкционират тези, които посягат на тях или ги изоставят. Съвременният човек трябва да бъде хуманен преди всичко, към природата и нейните създания, иначе няма как да се нарича дори животно, а камо ли, човек!
  • 46 Ванеса

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пак манипулации и лъжи":

    Ако до един месец не ги осиновят от приютите ги евтаназират, освен това никой не вижда какво става в тези приюти, ще ги избиват без да им мигне окото това им е целта
  • 47 ТУРЦИЯ ЩЕ ПРАЩА ХРАНА ЗА НАШИТЕ

    2 0 Отговор
    ПАМИЯРИ ! ЩЕ ИМА И ЗА НАС ПЕНСИОНЕРИТЕ ! ЕРДОГАН НЕ Е ПОМИЯР КАТО НАШТЕ ПОЛИТИЦИ - УТРЕПКИ !
Новини по държави: