28 Юли, 2024 04:52 2 014 11

Пхенян обеща "пълно унищожение на враговете" при война

  • северна корея-
  • врагове-
  • ким чен-ун-
  • война

Южна Корея разследва възможно изтичане на информация за агенти на Сеул, шпиониращи КНДР

Пхенян обеща "пълно унищожение на враговете" при война - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея обеща да "унищожи напълно" враговете си в случай на война, когато лидерът Ким Чен Ун даде заповед, съобщи днес държавната агенция КЦТА, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Висши военни служители направиха тези изявления вчера, водени от „от надигаща се омраза“ към САЩ и Южна Корея, на среща, на която присъства и лидерът на страната Ким Чен-ун, за да отпразнуват 71-ата годишнина от военното примирие между КНДР и Република Корея, според КЦТА.

Северна Корея и САЩ нямат дипломатически отношения и разговорите за намаляване на напрежението и денуклеаризиране на Северна Корея са в застой от 2019 г. Държавните медии на Северна Корея наскоро съобщиха, че не се очаква това да се промени, независимо кой ще бъде следващият президент в Белия дом.

Обвинявайки САЩ и Южна Корея, че са „настървени да провокират ядрена война", висшите военни се зарекоха да укрепят военната ефективност, за да организират „смазваща атака срещу врага по всяко време и без забавяне и да го унищожат напълно, след като уважаваният върховен главнокомандващ Ким Чен-ун даде заповед."

На 27 юли 1953 г. Северна Корея подписва споразумение за примирие със САЩ и Китай, което слага край на военните действия в тригодишна война. Американски генерали подписват споразумението, представлявайки силите на ООН, които подкрепяха Южна Корея.

Северна Корея нарича 27 юли „Ден на победата“, а Южна Корея не отбелязва деня с големи събития.

Военните действия приключиха с примирие, а не с мирен договор, затова две страни все още технически са във война, посочва Ройтерс.

Междувременно южнокорейската армия разследва възможно изтичане на изключително чувствителна информация за агенти от разузнаването на Сеул, шпиониращи Северна Корея, съобщи вчера министерството на отбраната, цитирано от Франс прес и БТА.

Командването на военното разузнаване на Република Корея, таен клон на южнокорейската армия, откри преди месец, че е изтекла класифицирана информация, включително лични данни на негови агенти, разположени в чужбина, предаде агенция Йонхап от Сеул.

Оттогава южнокорейски длъжностни лица са „установили индикации“, че информацията може да е в ръцете на Северна Корея, допълва Йонхап.

В отговор на тази информация в пресата южнокорейското министерство на отбраната уточни вчера в прессъобщението си, че "военните власти в момента разследват този въпрос", без обаче да потвърди подробностите, публикувани от Йонхап.

Армията възнамерява да разреши случая "строго, в съответствие със законите и разпоредбите, въз основа на резултатите от разследването", добави министерството.

В четвъртък САЩ, Великобритания и Южна Корея издадоха съвместно предупреждение срещу глобална кибер "шпионска кампания" от севернокорейски хакери, целяща кражба на строго пазени военни тайни за подпомагане на забранената програма на КНДР за ядрени оръжия.

Съобщава се, че изтеклата информация включва подробности за южнокорейски агенти, представящи се за дипломати в чужбина, както и за агенти под прикритие, някои от които дори са се върнали у дома от страх, че самоличността им ще бъде разкрита, според Йонхап.

Информационната агенция посочва, че южнокорейските власти разследват цивилен служител от дирекцията на военното разузнаване, който е имал класифицирана информация, съхранявана на личния му компютър. Служителят обаче твърди, че компютърът му е бил хакнат.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само дето сте пропуснали

    20 16 Отговор
    .че каквато и да е Северна Корея, нема никакво намерение да напада или сменя правителствата на други държави.

    Казаното е само за ответен удар срещу мераклиите.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 🇺🇦🇧🇬

    16 13 Отговор
    Тези р0би ще изчезнат в момента,в който шиши натисне бутона и нито една ракета няма да достигне целта си...
  • 3 Бедните

    16 12 Отговор
    комунисти с пожизнени диктатори винаги заплашват околните. И любимата им теорията им е че богатият запад иска да ги ограби и експлоатира -- тях дето не могат да си нахранят собственото население, точно тях щял да граби богатият запад. Малоумници
  • 4 Хм Хм

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Само дето сте пропуснали":

    Напротив, с голямо удоволствие ще нападнат Южна Корея, но знаят, че ще боли и си траят.
  • 5 Биби Кинг

    10 4 Отговор
    Кимито нарочно ги дръжи гладни неговите оризи! Коги почне война че ги пущи безоръжени само по зъби напротив врага!
  • 6 Това го прави другия къс диктатор...

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Само дето сте пропуснали":

    Той напада държава която не се съобразява с желанията му.
  • 7 мъжка дума

    1 2 Отговор
    Браво на корейските антитерористи.
  • 8 Тия са егати екзиотиката

    4 5 Отговор
    На гол тумбак чифте ракети.....

    Коментиран от #11

  • 9 българин 777

    3 3 Отговор
    няколко джендари се наспали ама те кво да праят нямат жени нещасниците
  • 10 любител

    5 4 Отговор
    браво кимчо запали задниците на краварите. хахаха
  • 11 любител

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Тия са егати екзиотиката":

    първо се нучи да пишеш правилно а колкото до оръжие кимчо има доста повече от комшиите му
Новини по държави: