28 Юли, 2024 07:26 1 619 24

САЩ обявяват промени във военното си командване в Япония

  • антъни блинкън-
  • лойд остин-
  • япония-
  • сащ

Ще бъдат оповестени и други мерки за задълбочаване на отбранителните връзки с азиатския съюзник на преговори на високо ниво за сигурност в Токио

САЩ обявяват промени във военното си командване в Япония - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще оповестят по-късно днес основно преустройство на военната си командна структура в Япония и други мерки за задълбочаване на отбранителните връзки с азиатския съюзник на преговори на високо ниво за сигурност в Токио, каза американски официален представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Сериозните промени ще бъдат направени в момент, когато Токио се стреми да създаде нов съвместен военен щаб, който да наблюдава въоръжените сили до март, за по-добра координация с Вашингтон предвид нарастващите регионални заплахи, идващи от Китай и Северна Корея.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и военният министър Лойд Остин ще разговарят с японския външен министър Йоко Камикава и министъра на отбраната Минору Кихара по-късно през деня.

Остин и Кихара се срещнаха днес и със своя южнокорейски колега Шин Вон-сик.

„Министър Остин ще обяви, че САЩ възнамеряват да реорганизират силите на САЩ в Япония като щаб на съвместни сили, подчинен на командващия INDOPACOM (Индо-тихоокеанското командване на САЩ/ United States Indo-Pacific Command)". Това заяви американски представител на брифинг преди разговорите.

Командването ще се ръководи от тризвезден генерал, каза служител, а не четиризвезден, който Япония е поискала.

За първи път министерските преговори между САЩ и Япония ще обхванат и "разширено възпиране", термин описващ ангажимента на САЩ да използват своите ядрени сили за възпиране на атаки срещу съюзници.

Япония предоставя база на САЩ, за да ръководи своите военни сили в Азия. В нея има 54 000 американски войници, стотици американски самолети и ударна група на изнесен на предна линия самолетоносач.

Притискана от нарастващата военна мощ на Китай, Япония отстъпва от десетилетия на следвоенен пацифизъм. През 2022 г. Токио разкри план за удвояване на разходите за отбрана до 2% от БВП.

Вашингтон иска да използва японската индустрия, за да помогне за облекчаване на натиска върху американските отбранителни компании, в резултат от нарасналото търсене заради конфликтите в Украйна и Близкия изток.

Миналия месец Токио и Вашингтон започнаха преговори за задълбочаване сътрудничество на отбранителната промишленост в рамките на Форума САЩ-Япония за сътрудничество, придобиване и поддържане на отбранителната промишленост, учреден през април от министър-председателя Фумио Кишида и президента Джо Байдън.

След разговорите в Токио Блинкън и Остин ще проведат разговори по сигурността в Манила, с друг съюзник – Филипините.

/


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    23 3 Отговор
    Японците се обрекоха сами да потънат с краварника. Марионетното им правителство в момента ги докара до най голямата криза от ВСВ насам. ЮК е много по независима и си личи. Вървят нагоре, Япония - надолу. Краварника се е вкопчил в Япония, Англия и Австралия като удавник, въпреки че в Австралия минната промишленост е китайска собственост хахаха

    Коментиран от #7, #15

  • 2 дядото

    29 2 Отговор
    май 80 години след всв,япония продължава да е под окупацията на сащ

    Коментиран от #9

  • 3 Злобното Джуджи

    17 3 Отговор
    Империята на Злото все да се клати и пука по шевовете.
  • 4 Ний ша Ва упрайм

    26 1 Отговор
    я то май джапонците ги управляват хамериканците. Колония кат нас
  • 5 Мдаа

    21 1 Отговор
    Япония е окупирана страна от сатаните
  • 6 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    17 1 Отговор
    НОВИЯ ДИЗЕЛОВ ЛЕДОРАЗБИВАЧ "ЕВПАТИЙ КОЛОВРАТ " ВЛЕЗЕ В СЪСТАВА НА РУСКИЯ ТИХООКЕАНСКИ ФЛОТ.
    ЗА НОВИЯ ЛЕДОРАЗБИВАЧ Е ХАРАКТЕРНО ЧЕ ОСВЕН ЧЕ МОЖЕ ДА ПРЕОДОЛЯВА ДО 1.5 М ДЕБЕЛ ЛЕД , ИМА ПОРТОВИ КРАН И ПАЛУБА ЗА 10 КОРАБНИ КОНТЕЙНЕРА
    ..... КАТО С КРАНА МОЖЕ ДА ГИ РАЗТОВАРВА КОНТЕЙНЕРИТЕ НА НЕОБОРУДВАНИ ПРИСТАНИЩА.
    .... РУСКИТЕ КРИЛАТИ РАКЕТИ КЛУБ С , СЕ ПОБИРАТ ПО 2 ИЛИ 4 БРОЙКИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ МОДЕЛА В ЕДИН КОНТЕЙНЕР.
    ....
    МИСЪЛТА МИ Е ЧЕ НА ВСЯКО КУРИЛСКО ОСТРОВЧЕ И ВЪВ ВСЯКО СЕЛО НА ОСТРОВ САХАЛИН И В КАМЧАТКА .. РУСНАЦИТЕ МОГАТ ДА СЛОЖАТ С ТОЗИ КОРАБ ПО 15 - 20 КРИЛАТИ РАКЕТИ КОИТО ПРАВЯТ ЯПОНИЯ НА ИМАМБАЯЛДЪ :))
    ...

    Коментиран от #8

  • 7 Ще сънувате

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    кошмари от "краварника" докъто сте живи!

    Коментиран от #11

  • 8 Кръвожадни

    2 12 Отговор

    До коментар #6 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    и крадливи хора и нации (като руската) завършват зле. Нищо не може да ви помогне!
  • 9 Окупацията

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "дядото":

    на мозъаците на копейките е доброволна и безумна.
  • 10 Нищо ново

    16 1 Отговор
    Жал ми е за самураите. Да слугуват и да ги жертват на тези, които ги избиха като хлебарки, а държавата им колония, а сега ще ги засилят срещу Дракона и Мечката, а това е вече отработено положение.
  • 11 Хусите

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ще сънувате":

    Ама много ни разсмя, само мишоци като теб се страхуват от крава, ние я пипаме по вимето.
  • 12 Този

    9 1 Отговор
    недоучилия на снимката е като оставач пред най-великите дипломат на съвремието Лавров!
  • 13 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    10 1 Отговор
    АКО БРАТУШКИТЕ ИСКАТ ИСТИНСКИ ДАСЕ ИЗГАВРЯТ С ЯПОНЦИТЕ, ТРЯБВА
    ДА РАЗРЕШАТ НА СЕВЕРНО КОРЕЙЦИТЕ СЪС КВОТА ДА ЛОВЯТ РИБА КРАЙ КУРИЛСКИТЕ ОСТРОВИ :))
    ....
  • 14 Аз съм

    17 1 Отговор
    ФРГ, Италия и Япония като победени през ВСВ са получили и военни бази на САЩ като победител. Американците никой не ги е качил и никой не може да ги изгони. Военни бази на СССР имаше в ГДР до 1990 г. Социалистическите страни загубиха Студената война и се разпаднаха на отделни държави. НРБ стана РБ и получи военни бази на САЩ за съвместна подготовка. Всички тези окупирани с военни бази страни са зависими и несвободни. Това е новата колонизация.
  • 15 Хахахаха

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    На японските роби им е все едно! За тях ще се погрижат другарите Си и Ким !

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Японските “роби” ще минат през другаря Кими, както минаха през руския флот в руско-японската война. Принципно. А другаря Си е търпелив и отлично знае на какво са способни японците, особено когато имат ресурс отнякъде, в случая - сащ. Тъпото е, че марионетката кишида много ти загроби със зависимости към сащ и влошаване на отношенията с Китай и Русия. Не им е лесно, между сащ, Китай и Русия, но живеят добре с висок стандарт и впечатляваща средна класа за разлика от руснаците, китайците и американците. Продължават да пазят и моралните си устои. Все още
  • 17 Сащ не се отказват

    10 1 Отговор
    От окупацията си на Япония. Абсурдът стига върховете, когато в училищата япончетата учат, че СССР им е пуснал атомните бомби.
  • 18 Ццц

    0 1 Отговор
    От ISW знаем, че зад всяка смяна си има проблем. За това няма тоалетна хартия втора употреба. Но пък има ISW за употреба, което си е същото.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 хамериканските

    3 1 Отговор
    "миротворци" са навсякъде по света и У НАС.
    За какви военни бази на САЩ ни говорите? Нали вчера военният министър обяви, че това са национални военни формирования със служители на НАТО. Т.е. няма военни бази на САЩ, а днес ни обяснявате, че с Чарли се били притеснили и чакали Делта в някакви несъществуващи военни бази на САЩ в Европа. Хайде по-сериозно. Ало, мисирките, има ли или няма военни бази на САЩ в Европа и България?
  • 21 западът винаги трябва да има враг

    3 1 Отговор
    Такъв като Садам, Кадафи, Милошевич, Асад, талибаните в Афганистан, Русия , С. Корея. Иначе няма как да съществува.
    Никой не казва, че след новите санкции и използването замразените руски активи за финансиране на нов пакет от 50 млрд. доларът за Украйна рублата всъщност е поскъпнала спрямо долара.

    Другото което е - че през 2024 г. предстои падеж на дългови ценни книжа на САЩ на стойност приблизително 10 трилиона долара?!!!!
  • 22 натюто се оказва

    4 1 Отговор
    единствената и световна организация за нападения и агресия по света, бутана от краварите да унищожават хора и рушат държави!!!!!Как ги търпи човечеството???? Ще си получат своето, но ще съсипят доста от света.

    По международно споразумение натото трябваше да бъде закрито през 1994 г. заедно с Варшавския договор. Като честни и доблестни (и наивни) ние го закрихме. Сега натото си търси работа - то не беше Югославия, то не бяха куп други държави, а сега налита да дели Русия!!!! Варвари!
    Поредното доказателство, че НАТО не е отбранителен съюз, а е списък с клиенти за Военно-промишленият комплекс на САЩ. След Ф-16 и машините Брадли, са ни приготвили още подаръци за няколко милиарда предварително платени.

    Коментиран от #23

  • 23 нато няма право

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "натюто се оказва":

    на съществуване според международни споразумения от началото на 90-те години. Решението беше да се закрият Варшавският договор и нато. Първият беше закрит, както беше сломено и всичко от соца, а натото остана и започнаха да му търсят работа. Намериха я в разбиване на бивша Югославия. А краварите са доста активни и изобретателни в тази област. Наскоро висяха от колесниците на хеликоптери, напускайки спешно Афганистан и оставяйки цялата бойна техника там на талибаните. Сега запалиха Газа, после Тайван и т.н. То им се връща. Тексас е само началото.
    ЩЕ ВИДИМ! Ало, демократите, не трийте, моля.
  • 24 Нека да сме наясно

    4 1 Отговор
    Когато САЩ взривят бомба или ракета някъде, е демократичен акт, когато не са го извършили те, е терористичен акт?

    САЩ са терористична държава, както и Израел. Толкова много думи, за да се каже нещо абсолютно очевидно.

    Крайно време е Западът да бъде поставен на мястото му, за да свършат войните по света!