29 Юли, 2024 11:57 647 6

Албания ще се бори да бъде домакин на срещата на върха на НАТО през 2027 г., заяви Еди Рама

  • албания-
  • домакин-
  • среща на върха-
  • нато-
  • еди рама

Министър-председателят припомни, че през следващата година албанската столица ще посрещне лидерите на Европейската политическа общност.

Албания ще се бори да бъде домакин на срещата на върха на НАТО през 2027 г., заяви Еди Рама - 1
Снимка: БГНЕС

Албанският премиер Еди Рама заяви, че Албания ще се бори да бъде домакин на среща на върха на НАТО, предаде Албанското радио и телевизия. Рама съобщи на вчерашния конгрес на управляващата Социалистическа партия на Албания, че страната е подала кандидатура Тирана да бъде домакин на срещата на Алианса през 2027 г., цитирано от БТА.

Министър-председателят припомни, че през следващата година албанската столица ще посрещне лидерите на Европейската политическа общност.

Рама изрази увереност за „грандиозна“ победа и четвърти мандат на неговата Социалистическа партия на предстоящите парламентарни избори през 2025 г. и определи провеждането на срещата на върха на НАТО в Тирана като „черешката на тортата“ през този бъдещ период на управление.

Премиерът допълни, че по време на четвъртия си мандат албанското правителство ще продължи да довършва всички започнати проекти. Сред тях той изтъкна т. нар. „Син коридор“ (Адриатическо-йонийският коридор, който свързва италианския град Триест с гръцкия град Каламата на полуостров Пелопонес и който ще преминава през Албания – бел. ред.), Коридор номер 8, пистата за Формула 1 в Елбасан, Централна Албания, и други.

Рама каза, че през 2025 г. се очаква откриването на международното летище във Вльора, Югозападна Албания, а до края на четвъртия мандат – и на търговското и военното пристанище в Дуръс в северозападната част на страната.

„Ще увеличим до 20 милиона броя на чуждестранните туристи и ще направим Албания нетен износител на енергия като страна, която вече няма да има нужда да протяга ръка нанякъде, за да си купува енергия“, каза Рама на вчерашния конгрес на социалистите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Талибан

    8 0 Отговор
    Голям оптимист.По- добре я направете в Киев ако ги има и 2 те.
  • 2 Не са ли македонци!

    9 0 Отговор
    От кога има държава Албания?
  • 3 Курций Руф

    6 0 Отговор
    ,,Албания ще се бори да бъде домакин на среща на върха"
    ------
    Това не ви ли се струва като да се борите с лакти пред входа на казиното,за да сте първи?
    Какво значение има след като ще си тръгнете с обърнати джобове?
  • 4 само да попитам

    3 0 Отговор
    а до тогава нато ще има ли???
  • 5 А бе брат' чед,

    3 0 Отговор
    то до тогава може да няма вече нато!
  • 6 Гюро Михайлов

    2 0 Отговор
    Е те тогава ще барнете на гспод шлифера.
Новини по държави: