30 Юли, 2024 15:53 1 345 12

Турция и Армения подновиха преговорите за нормализиране на отношенията

  • турция-
  • армения-
  • преговори-
  • нормализиране на отношенията

Турция и Армения имат дългогодишен спор за т.нар. арменски геноцид, извършен през 1915 г. в Османската империя.

Турция и Армения подновиха преговорите за нормализиране на отношенията - 1
Снимка: БГНЕС

Турция и Армения подновиха преговорите, насочени към нормализиране на отношенията след двегодишно затишие. Двете страни се споразумяха да опростят визовите правила, предаде агенция Ройтерс, цитирано от News.bg.

Анкара прекъсна дипломатическите и търговски отношения с Ереван през 1993 г. Турция подкрепя Азербайджан във войната му с Армения за района на Нагорни Карабах и задълбочи връзките си с етнически тюркските азери през последните години.

След края на конфликта в Нагорни Карабах, членката на НАТО Турция се опитва да съживи исторически обтегнатите си връзки с Армения, въпреки че нормализирането зависи от напредъка в мирните преговори на Армения с Азербайджан.

Турски и арменски специални пратеници проведоха пети кръг от преговори за граничния пункт Аликан-Магара. Те се съгласиха да оценят техническите изисквания за повторното отваряне на граничния пункт Акяка-Ахурик за железопътен транспорт, както и да опростят взаимните визови процедури за притежателите на дипломатически и официални паспорти.

Двете страни потвърдиха ангажимента си да преследват нормализиране без предварителни условия, но не дадоха дата за следващия кръг от преговори.

Турция и Армения имат дългогодишен спор за т.нар. арменски геноцид, извършен през 1915 г. в Османската империя. Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити в сблъсъци с османските сили по време на Първата световна война, но оспорва техния брой и отрича това да е геноцид.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    7 9 Отговор
    нормално-Армения е на път за НАТО , а РФ пак се изложи... СПЕЦИАЛНО Раша колкото и да напредва в Украина( не че са превзели много села-по-точно РУИНИТЕ им) затъва все по-дълбоко/тя ,,Матушката,, загуби войната още през първата седмица / броженията сред поробените народи от републиките растат , и ще нарастват пропорционално с курса на рублата и инфлацията! умните дърави отдавна се отказаха от колониите си-още в края на ВСВ ,в момента РФ е единствената колониална държава , която държи местните народи в нищета , докато им точи нафтата и други ресурси! / като пример-Турция Никога няма да стане велика , докато кюрдите са в пазвата и! те са нож в гърба и , и са обречени на вечна битка , партизанска война с тях! в много по-голяма степен се отнася това за РФ-те имат доста народи ,угнетени , срещу тях ,а с тоталното обедняване на държавицата им , ускоряват процеса на новата революция!!!! точно един нов Ленин , със 100млрд. евро в куфара им стига за това , след година-две!/който разбрал-разбрал-котаците виждат в мрака))
  • 2 Арменците никога няма да простят на

    9 8 Отговор
    руснаците коварният удар, който им беше нанесен - да не ги защитят съгласно подписаните договори. Сега тръгват към Запада и Турция, защото на руснак и куче вяра да нямаш!

    Коментиран от #9

  • 3 Град Козлодуй

    8 2 Отговор
    Браво
  • 4 Оги

    5 4 Отговор
    Арменците се плъзгат по улея на краварите , но освен геноцид този път от безмозъчният Джо нищо добро да не очакват, а да се готвят за война !!
  • 5 АБЕ...

    6 3 Отговор
    На турски се казва "хем северим хем сикерим "..кой разбрал разбрал
  • 6 Крайно време е

    6 10 Отговор
    арменците да получат извинение за арменския геноцид, който ги пръсна по целия свят.

    Коментиран от #8

  • 7 Въпреки носовете си

    3 4 Отговор
    арменките са хубави, стройни и запазени до стари години. Рускините се разплуват след 30 и все пари искат. Предпочитам арменките.
  • 8 Обективен

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Крайно време е":

    Стига лъга никакъв "геноцид" не имало
  • 9 Белогвардеец

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Арменците никога няма да простят на":

    Русия не длъжна да защитава всеки изменически народ,като последният усети Дебелия,набийте си го в главата,арменчетата се оказаха пълни ,нека френските и американските им приятели им помогнат:-)

    Коментиран от #11

  • 10 ххх

    5 3 Отговор
    Няма държава армения. Има Иривански вилает, от който арменците скоро ще бъдат изритани....
  • 11 Само това шипсваше

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Белогвардеец":

    Русия да те освобождава и защитава! Пълен оксиморон.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.