1 Август, 2024 04:30 1 111 7

Съветът за сигурност на ООН обсъди ситуацията в Близкия изток и убийството на Хания

  • оон-
  • исмаил хания-
  • близкия изток

Заседанието бе посветено на въпроса как да бъде избегната по-нататъшна ескалация в региона

Съветът за сигурност на ООН обсъди ситуацията в Близкия изток и убийството на Хания - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН се събра вчера на извънредно заседание в Ню Йорк, поискано от Иран, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Провеждането на заседанието бе подкрепено от Китай, Русия и Алжир, след като в Техеран бе убит лидерът на "Хамас" Исмаил Хания. Заседанието бе посветено на въпроса как да бъде избегната по-нататъшна ескалация в Близкия изток.

Членовете на "международната общност трябва да работят заедно, за да предотвратят всякакви действия, които много бързо могат да доведат до много по-голям и по-широк конфликт", призова заместник генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари Дикарло.

"Комуникацията посредством ракети, въоръжени дронове и смъртоносни атаки трябва да спре", каза още Дикарло.

Убийството на Хания нарушава международното право и демонстрира "намерение за ескалиране на конфликта и разрастване на войната в целия регион", каза постоянният представител на Иран в ООН Амир Сайед Иравани.

"Съветът за сигурност на ООН не може да остане безучастен по отношение на такива отвратителни престъпления и трябва да предприеме решителни действия за справяне с тези нарушения", изтъкна Иравани.

Петнадесетте членове на Съвета за сигурност на ООН призоваха за деескалиране на ситуацията в Близкия изток.

Междувременно стана ясно, че Бразилия „категорично осъжда убийството“ на Хания и призовава Близкият изток „да не бъде въвличан в конфликт с големи размери и непредвидими последици“, предаде Франс прес, като се позова на днешно изявление на бразилското външно министерство.

Бразилия, която тази година председателства Г-20, „отхвърля грубото нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Иран“, се казва още в изявлението.

Исмаил Хания бе убит днес в Техеран при удар, за който "Хамас" и Иран обвиниха Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    5 0 Отговор
    Хания е говорил със сина си чрез платформата WhatsApp.
  • 2 Какво може да направи

    11 1 Отговор
    ООН пред силата на скритото оръжие. Ходи доказвай на кой е дрончето. От някой офис пред компютъра и един младеж натиска копчето. Сама да има издадена заповед. Макар, че всички знаем кой е издал заповедта нищо не може да спре великия хегемон. Стожер на демокрацията. То затова света се разпада. Защото общественото мнение не се зачита. Само лъжи и манипулации и всеки с пари и власт е над законите и си прави каквото си иска.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хазарите

    3 1 Отговор
    от САЩ са !
  • 6 Някой

    5 1 Отговор
    Не видях да пише какво са казали по въпроса краварите. Или представител на Израел, ако въобще си е направил труда да отиде. Все пак, за тях всички други са гои.
  • 7 Тука сбърка

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ний ша Ва упрайм":

    Силите не са мироопазващи и никога не са били. Това са болни фантазии или дълбоко непознаване на историята.