1 Август, 2024 16:40 1 313 14

Министерството на вътрешните работи на Русия разследва 'Военторг' за кражба на 400 милиона рубли

  • русия-
  • министерство на вътрешните работи-
  • военторг-
  • кражба-
  • рубли

В съобщението на ведомството се казва, че генералният директор на "Военторг" е задържан, но неговото име не се назовава.

Министерството на вътрешните работи на Русия разследва 'Военторг' за кражба на 400 милиона рубли - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи на Русия е възбудило наказателно дело за кражба на 400 милиона рубли (около 8,4 млн. лв.) от ръководството и служителите на АО "Военторг". Ръководителят на организацията вече е задържан и МВР е поискало неговото арестуване, съобщава Би Би Си, цитирано от News.bg.

В съобщението на ведомството се казва, че генералният директор на "Военторг" е задържан, но неговото име не се назовава. Според информация на сайта на "Военторг", генералният директор е Владимир Павлов.

Според следствието, ръководителят на "Военторг" заедно със свои съучастници е сключил държавни договори за доставка на "армейски несесери" на стойност около 625 милиона рубли в периода 2019-2022 г. След това те са ги продали на Министерството на отбраната на необосновано завишена цена с над 400 милиона рубли. МВР заяви, че тези действия са причинили значителни финансови щети на Министерството на отбраната и на бюджета на Руската федерация.

Източник от силовите ведомства съобщи на ТАСС, че бившият заместник-министър на отбраната Дмитрий Булгаков също ще бъде проверен за участие в тези манипулации. РИА Новости съобщава, че "Военторг" е замесен и в делото срещу арестувания генерал Булгаков за доставка на некачествени пакети суха храна за войниците.

Дмитрий Булгаков стана седмият високопоставен служител от Министерството на отбраната, който е арестуван от април насам. Според следствието, той е лобирал за интересите на АО "Грязински хранителен комбинат" от Липецка област, чиито трима топ мениджъри бяха арестувани през април. Те са обвинени в лоша организация на хранителните услуги за нуждите на Министерството на отбраната.

"Военторг" и свързаната с Евгений Пригожин компания "Конкорд" също са били подизпълнители по доставки на продукти и хранителни услуги за армията. През юни миналата година Владимир Путин заяви, че собственикът на "Конкорд" е спечелил 80 милиарда рубли от държавни договори чрез "Военторг".

Владимир Павлов ръководи "Военторг" от 2012 година, когато една от структурите, свързани с Пригожин, започва да получава договори за доставка на храна за армията чрез "Военторг". Компанията "Коллектив-Сервис", управлявана от Валерий Чекалов, който загина заедно с Пригожин в самолетна катастрофа през август 2023 година, също фигурира в множество арбитражни спорове за нарушения при организирането на храненето на войниците.

### Поправки:
1. **Финансови стойности:** Добавен е знак за валута и допълнително уточнение за стойността в лева.
2. **Граматическа точност:** Променен е редът на фразата „след това са ги продали“ на „след това те са ги продали“ за по-добра четливост.
3. **Пунктуация:** Коригирани са някои запетаи и точки за по-добро структуриране на изреченията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ели

    10 3 Отговор
    Това са сигурно 40 000 долара.
  • 2 Тиквонииий

    12 4 Отговор
    И мен чекмеджето ме бие у шкембето. Но ние сме цивилизовани и при нас, който краде се издига, не се разследва.
  • 3 Милионите да се четат милиарди.

    3 9 Отговор
    Вярно, че са рубли, ама рублата е силно валута.
  • 4 Абе....

    10 2 Отговор
    А нещо за Хънтърчо???? Разследване няма. Там говорят за милиарди.Що така, бе Ели?
  • 5 Сър Ник - коуч и инфлуенсър , блогър

    2 2 Отговор
    400 млн. за руските висши военни са джобни пари ....
  • 6 😆😆😆

    5 6 Отговор
    А нашите копейки налитат еврата 💶 😆
  • 7 шеломов вова

    4 1 Отговор
    "Обманули!НАДУЛИ!"(с)
  • 8 Иго

    7 4 Отговор
    Точно така ,руснаците воюват и съдят тези които са крали , само мутренската мафия краде милиарди ,а гламавият прокурор е престъпник и се укриват взаимно!! Мизерията е за работещите на олигарсите и болните хора !!
  • 9 Бойко Разбойко

    7 4 Отговор
    Аз за толкова малко не се навеждам да ги взема даже.
  • 10 Стамат

    7 2 Отговор
    Гледах един клип с руски войници, които отварят пратка с бронежилетки. Отвътре са извадени бронираните плочи, защото явно са скъпи, и са заменени с дървени. Това се нарича корупция по руски. Някой шеф си е напълнил джоба и изобщо не му пука колко руснаци ще умрат.
  • 11 хххх

    2 2 Отговор
    Проблемът явно е в това министерство! Нали военторг е под неговата шапка?
  • 12 Швейк

    4 1 Отговор
    Путин: Никой няма право да краде повече от мене !
  • 13 Р.К.И.

    3 0 Отговор
    Къде да скриеш дърво? Ами в гората, там дървета много. Крадеш туба с бензин, как да скриеш кражбата? Отпочваш война и казваш, че тубата е изгоряла във войната.
  • 14 Първи закон на КГБ

    2 0 Отговор
    Тоест не са дали печалбата за армията на Путин. Скоро ще ги намерят разпльокани под високи прозорци.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания