2 Август, 2024 04:37 2 095 8

Байдън се зарече да пази Израел от Иран, Ердоган го предупреди, че Тел Авив не иска спиране на огъня

  • джо байдън-
  • реджеп ердоган-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • хизбула-
  • иран

"Хизбула" изстреля десетки ракети към Северен Израел в отговор на удара, при който бяха убити четирима сирийци в Южен Ливан

Президентът на САЩ Джо Байдън увери своя съюзник, израелския премиер Бенямин Нетаняху, че САЩ са "ангажирани" със сигурността на еврейската държава пред "всички заплахи от Иран", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По време на телефонния разговор между двамата, в който е участвала и вицепрезидентът Камала Харис, сегашният обитател на Белия дом също така е "подчертал важността на продължаващите усилия за деескалация на напрежението в региона", се посочва в изявление на американското президентство.

"Президентът потвърди ангажимента си към сигурността на Израел срещу всички заплахи от страна на Иран, включително чрез прокси терористични групировки като "Хамас", "Хизбула" и хусите", се казва в съобщението на американското президентство.

Джо Байдън е обсъдил с Нетаняху и "усилията за подсилване на отбраната на Израел срещу потенциални заплахи, включително заплахи от балистични ракети и дронове", което може да включва "ново разполагане на американски отбранителни оръжия", добави Белият дом.

Съветникът по националната сигурност на Джо Байдън, Джейк Съливан, по-рано беше заявил, че САЩ "участват в интензивни усилия" за избягване на мащабен конфликт в Близкия изток.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е казал на американския си колега Джо Байдън в телефонен разговор, че Израел се опитва да направи така, че войната в Газа да се разпространи в региона и не иска прекратяване на огъня, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като цитира съобщение на канцеларията му.

В него се добавя, че Байдън е благодарил на Ердоган за усилията, свързани с размяната на затворници между Изтока и Запада в Анкара.

В изявление на турското президентство се казва, че Ердоган е казал на Байдън, че израелското правителство е показвало "на всяка крачка" нежеланието си да постигне прекратяване на огъня в Газа и че обръщението на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху пред Конгреса на САЩ е предизвикало "дълбоко разочарование" в Турция и по света.

Ердоган също така е заявил, че убийството на Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на палестинската въоръжена групировка "Хамас", е нанесло "тежък удар" на усилията за прекратяване на огъня, съобщиха от канцеларията на турския президент.

Освен това Ердоган е обещал да продължи да работи за подобряване на връзките между съюзниците от НАТО.

"Хизбула" обяви, че е изстреляла десетки ракети към Северен Израел в отговор на удара, при който бяха убити четирима сирийци в Южен Ливан - първата атака на ливанската групировка след убийството на един от военните ѝ ръководители във вторник вечерта, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Бойци на "Хизбула" "изстреляха десетки ракети "Катюша" по кибуца Мацува, се казва в изявление на проиранското движение, "в отговор на нападението на израелския враг срещу местността Шамаа, при което бяха убити няколко цивилни".

Израелската армия заяви, че много снаряди са преминали през израелска територия от Ливан, като добави, че някои от тях са били прехванати. "Останалите са паднали в ненаселени райони", заяви тя.

Малко след изстрелите израелските военновъздушни сили са нанесли удар по мястото, "от което са били изстреляни снарядите в района на Ятер" в Южен Ливан, се казва още в изявлението.

По-рано вчера ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че четирима сирийци са загинали, а петима ливанци са били ранени при израелски удар в Шамаа в южната част на страната, където "Хизбула" и Израел си разменят ежедневни удари от близо десет месеца.

Поради "големия брой разкъсани тела, окончателният брой на мъчениците ще бъде определен въз основа на ДНК тестове", заявиха от министерството. Според местен спасител жертвите са работили в селското стопанство и са принадлежали към едно и също семейство.

Тези ракетни нападения се случват в момент, когато лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла посочи, че партията му е спряла временно атаките си след удара във вторник вечерта срещу Фуад Шукр, военния ръководител на партията, при който загинаха седем души, включително петима цивилни.

Насралла добави, че те ще бъдат подновени днес сутринта и обеща да отговори "на агресията" срещу южните предградия на Бейрут, бастион на "Хизбула".

Няколко часа по-късно при друг удар, за който е обвинен Израел, в Техеран беше убит политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания.

Сблъсъците между "Хизбула" и Израел започнаха малко след началото на войната в Газа, предизвикана от нападение на палестинското движение "Хамас" на израелска територия. Според преброяването на АФП при тях убити най-малко 542 души, повечето от които бойци, но също и 114 цивилни. По данни на армията от израелска страна са убити най-малко 22 войници и 25 цивилни, включително дванадесет младежи при ракетна атака по анексираните от Израел Голански възвишения.

От своя страна "Хамас" призова вчера днешният ден да стане "ден на гнева" на Западния бряг. Ислямистката групировка призова палестинците да се молят за покойния Хания на петъчните молитви, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доган го предупреди

    4 14 Отговор
    и турската лира става 10.000 за Долар!

    Коментиран от #4

  • 2 Дъртият

    6 1 Отговор
    изкукуригал евреин ще пази обетованата земя, на която трябва само да лежиш под дървото и в устата ти да тече мед и масло ...
  • 3 любител

    11 1 Отговор
    ердо не се притеснявай деменцията до утре ще забрави какво е казал. хахаха
  • 4 Значи твоята ми дуфа

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Доган го предупреди":

    За половин долар😂😂😂😂
  • 5 Истината за евреите

    11 1 Отговор
    Ердоган е прав Израел не иска мир ! Израел иска война в която ще прочисти окупираните земи си от палестинците ! Както виждаме го правят пред очите на цял свят, бомбардират болници ,училища ,джамии и църкви ! Няма по расистка държава от Израел !
  • 6 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    "ЧУДО ЮДО ПОГАНСКО " --- В КАКВО МОЖЕ ДА СЕ "ЗАРЕЧЕ " БАЙДЪН " ---ОСВЕН ВЪВ ВОПЛИТЕ : " НЕ СЪМ УМРЕЛЯК ---ДОРИ НЕ СЪМ ПОЛУУМРЕЛЯК --АЗ-АЗ--АЗ " !!!!!!!!!!!!!!!
  • 7 Гошо

    4 0 Отговор
    Мръсна еврейска паплач!Защо са ги гонили от време оно!Нито един евреин не трябва да остане жив!
  • 8 Петър

    1 0 Отговор
    Живия мъртвец Цайдън от както е на влас създаде 2 войни в Израел и Украйна яла сега може да започне и граждавска във Венецуела. ФАЩ искат запасите от петрол на Венецуела и са готови на всичко.Русия и Китай трябва един път ,за винаги да ликвидират тази алчна държава.