4 Август, 2024 03:44 1 058 4

"Хамас" избира нов лидер

  • исмаил хания-
  • хамас-
  • турция

В Турция се състояха митинги в подкрепа на Палестина и в памет на убития Исмаил Хания

"Хамас" избира нов лидер - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Палестинската ислямистка групировка "Хамас", която управлява ивицата Газа, съобщи ikfyr в изявление, че е започнала широки консултации за избор на нов ръководители на движението след убийството на досегашния лидер Исмаил Хания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хания беше убит по-рано тази седмица в иранскaта столица Техеран, след като присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Иран Масуд Пезешкиан.

Многохиляден митинг в подкрепа на Палестина и в памет на убития ръководител на политическото бюро на "Хамас" Исмаил Хания се състоя в Истанбул пред храма "Света София", предават турските медии, цитилани от БТА.

По време на демонстрацията бяха издигнати огромни флагове на Турция и Палестина.

Подобни акции се състояха в още редица страни. В Истанбул демонстрацията бе организирана от платформата "Подкрепа за Палестина" и други неправителствени организации, съобщава държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Участниците в демонстрацията в Истанбул издигнаха плакати с лозунги на турски, арабски и английски език като "Свобода за Палестина", "Убиец - САЩ, вън от Палестина", "Израел - вън от Газа" и "Сърцата ни са с "Хамас", подкрепяме съпротивата", "Поздрав за "Хамас", продължавайте съпротивата", В Газа се извършва геноцид", "Израел да спре геноцида", "Край на клането, децата не трябва да умират".

По време на митинга бяха прочетени молитви за загиналите палестинци, както и за палестинските затворниците, държани в израелски затвори.

Полицията в Истанбул взе засилени мерки за сигурност в района на "Света София". Няма данни за безредици.

В редица други градове в Турция днес бяха организирани демонстрации в памет на Хания и в подкрепа на Палестина. Митинги бяха организирани в Ескишехир, Ялова, Анталия, Кютахия, Диарбекир, Мардин, Бурдур, Ерзурум, Ардахан, Хатай, Битлис, Муш, информира Анадолската агенция.

Външният министър на Франция Стефан Сежурне и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън споделиха загрижеността си от нарастващото напрежение в Близкия изток в телефонен разговор, съобщи френското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

„Те се съгласиха да продължат да призовават всички страни към максимална сдържаност, за да се предотвратят всякакви регионални сътресения, които биха имали опустошителни последици за страните в региона и за мирните перспективи, като се започне от трайното спиране на огъня в Газа“, пише френското дипломатическо ведомство.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман

    7 4 Отговор
    Сега да видим колко ще са кандидатите, защото мястото е доста "проветриво". Не знам някой да се е скрил от МОСАД.

    Коментиран от #3

  • 2 Варненец

    4 3 Отговор
    И новия ще гризне дървото.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ...

    0 1 Отговор
    Следващия който се е помирил с бог.