10 Август, 2024 04:47, обновена 10 Август, 2024 05:59 2 210 35

САЩ се скараха на Израел: Няма да позволим на екстремисти да провалят преговорите за мир в Газа

  • сащ-
  • израел-
  • джон кърби-
  • газа

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби обвини израелския финансов министър Бецалел Смотрич, че говори неистини

САЩ се скараха на Израел: Няма да позволим на екстремисти да провалят преговорите за мир в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън няма да позволи на "екстремистите", включително и на тези в Израел, да провалят преговорите за прекратяване на огъня в Газа, заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби и обвини израелския финансов министър Бецалел Смотрич, че говори неистини, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кърби посочи, че изказванията на Смотрич, че спиране на бойните действия би било равнозначно на капитулация и че не бива да бъдат разменяни заложници срещу затворници, са "крайно погрешни". По думите на официалния представител на Белия дом министърът заблуждава израелската общественост.

САЩ и съюзниците им от месеци се опитват да договорят споразумение за прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на заложниците, но непрестанно се натъкват на пречки от страна на Израел и "Хамас".

Американски представители са на мнение, че най-новата мирна формула, която беше предложена, е най-успешната досега, тъй като в нито един от предишните етапи на преговорите двете страни не са били толкова близо до постигането на съгласие: тя предвижда да бъдат освободени жените, болните и възрастните заложници, държани от "Хамас" в Газа от 7 октомври, в замяна на поне шестседмично примирие.

"Искаме да постигнем споразумение. Вярваме, че е възможно, но за да стане факт, ще са нужни лидерство от двете страни и известни компромиси", каза Кърби пред репортери.

В четвъртък лидерите на САЩ, Египет и Катар призоваха Израел и "Хамас" да се срещнат на 15 август за финализиране на споразумението за спиране на огъня в Газа и освобождаване на заложниците.

В съвместна декларация трите страни, които се опитват да посредничат в усилията за прекратяване на боевете в палестинския анклав, посочиха, че тези преговори могат да се състоят или в Доха, или в Кайро.

Кърби добави, че някои критици като Смотрич твърдят, че споразумението за заложниците е равносилно на "капитулация пред "Хамас" и че заложници не бива да бъдат разменяни за (палестински) затворници", а също и че войната трябва да продължи още неясно колко дълго.

"Неговите доводи са крайно погрешни", заяви представителят на Белия дом.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза на израелския министър на отбраната Йоав Галант в телефонен разговор, че покачването на напрежението в Близкия изток "не е в ничий интерес", и подчерта необходимостта от спиране на огъня в Газа, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от БТА.

"Държавният секретар потвърди твърдия ангажимент на САЩ към сигурността на Израел и обясни, че покачването на напрежението не е в ничий интерес", посочи дипломатическото ведомство.

Блинкън подчерта "спешната необходимост от прекратяване на огъня в Газа", което би могло да помогне за освобождаване на държавните в анклава заложници и "да създаде условия за гарантиране на стабилността в по-широк регионален план".

Ден по-рано Галант обсъди обстановката в Близкия изток и с американския си колега Лойд Остин.

В региона все повече се засилва опасността от избухване на по-голям конфликт с оглед на заканите за отмъщение срещу Израел след убийствата на лидера на палестинската ислямистка групировка "Хамас" Исмаил Хания в Техеран и на военния командир от Хизбула Фуад Шукър в Бейрут.

В резултат мнозина се опасяват, че сегашната война на Израел в ивицата Газа, избухнала след нападението на "Хамас" на 7 октомври срещу Израел, която отне живота на десетки хиляди хора и причини хуманитарна катастрофа, може да се разрасне.

Държавният департамент добави, че разследване е показало, че израелско военно подразделение, обвинявано в унизително отношение към палестинците на окупирания Западен бряг, се е справило с проблема в редиците си със погазването на човешки права и вече може отново да получава американска военна помощ.

Вашингтон поиска подразделението "Нецах Йехуда" да бъде разследвано, след като войници от състава му бяха обвинени, че са замесени в смъртта на 78-годишен американски гражданин от палестински произход на име Омар Асад, починал от сърдечен удар след задържане на Западния бряг. Тялото му беше намерено изоставено на строеж, с вързани със свински опашки ръце.

Израелските войници временно били запушили с парче плат устата на Асад - който имал сърдечни проблеми - и завързали ръцете му, защото отказал да сътрудничи.

Командирът на "Нецах Йехуда" беше наказан с порицание, а двама офицери - уволнени от частта, но израелската военна прокуратура реши да не повдига обвинения срещу тях, защото постанови, че няма връзка между грешките, допуснати от войниците, и смъртта на Асад.

Великобритания изрази безпокойство от решението на Израел да отнеме акредитацията на осем норвежки дипломати, работещи с Палестинската автономна власт.

"Норвегия от дълго време играе важна и уникална роля в подкрепа на мира между израелци и палестинци. Призоваваме Израел да преразгледа решението си", се казва в позиция на британското Министерство на външните работи.

Акредитацията беше отнета в четвъртък, а причината беше решението на Осло заедно с група европейски страни да признаят Държавата Палестина.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ядрени гъбки

    21 1 Отговор
    А на Украйна, не се ли скараха?
  • 2 Лумпен

    27 2 Отговор
    САЩ да спрат да подкрепят Израел и нещата много бързо ще си дойдат на място.,..!

    Коментиран от #21

  • 3 долу сащ

    20 1 Отговор
    лицемерието на краварите е безкрайно, те дават оръжие от 70 г сега заплашват, кого лъжете бе?!?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Калпазанин

    20 0 Отговор
    Добро утро на медийното лицемерие
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сандо

    20 0 Отговор
    Скарали са сащисаните на Израел?Някой вярва ли им?А в същото време отпускат нови милиарди на евреите за закупуване на оръжия.Май някои хора на земята демонстрират болестно раздвоение на личността?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Злобното Джуджи

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "Тролческапано":

    Това го кажи на храбрите, горди украинци ма не ти стиска нали ? 😄

    Коментиран от #15

  • 14 БАРС

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Злобното Джуджи":

    А ОТ ТЕБЕ КАКВО СТАВА? ОТВОРЕН СИ КАТО КОПЪРКА С ТЕСЛА.
  • 15 Стигатроли

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Злобното Джуджи":

    Продължаваш да си търсиш боя май, тъпанарче смотано.
  • 16 съгласувано

    15 0 Отговор
    САЩ се скарали на Израел...Цирк! В същото време им дават над 3 милиарда заем, за да си купят още от тяхните оръжия. За какво мислите, беше Нетаняху на обиколка в САЩ?
  • 17 Ти да видиш?!

    10 0 Отговор
    Какви ,,Миротворци" билЕ тия Американци,пък ние чак сега да разбираме...!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Али Турчинът

    3 0 Отговор
    Сотир лан..:))
    Регионът ще реши.
    От вас не зависи, кога ще има Палестина.
  • 20 Али Турчинът

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Злобното Джуджи":

    Я кажи, какво стана с наступа към Курск?
    Днеска събота, утре неделя..
    Ама след това е понеделник.
    Газетата да не пише,че Зеленски е свален.
    :))
  • 21 Механик

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лумпен":

    САЩ не могат да спрат да подкрепят Израел.
    Самият САЩ е еврейски проект. Също като проектите "трети райх" , "СССР" и ЕС. Това са части от една и съща политика и стратегия.
    Само погледни президентите на САЩ! От тях само двама не са били евреи (за единия не е много сигурно). САЩ се командва от външна, НЕДЪРЖАВНА институция наречена ФЕД. А там всички са евреи.
    Повечето хора си мислят, че САЩ командва Израел, но е точно обратното.
  • 22 Ком

    5 0 Отговор
    САЩ вече не никакъв фактор нито за Нетаняху, нито за Ердоган, нито за Зеленски. Всеки си лудува както знаете.
  • 23 Павел пенев

    9 0 Отговор
    Скарването е привидно, оръжията и доларите текат към терористите в Израел, защото САЩ и Израел са терористични държави.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Йеронимус БОШ

    2 0 Отговор
    Всичко зависи от това дали САЩ искат да спрат и потушат конфликта !
  • 34 Сврети

    2 0 Отговор
    Толкова е просто,войната ще спре много бързо,ако САЩ и ЕС спрат подкрепата на монетата.На всички е ясно че САЩ са главните виновници за почти всички беди по света.
  • 35 БЕЛЯТА

    0 0 Отговор
    Браво, МИЛЕНЧО, Е ТАКА ТЕ ИСКАМ, ДА СИ ПИЧ ОТ КЛАСА, А НЕ ДА СЕ СРАМУВАМ, ЧЕ ТЕ ПОЗНАВАМ, ЕВАЛА И НЕ ЗАБРАВЯЙ, БЪДИ (НЕЗАВИСИМ), НЕ ЗИМАЙ НИЧИЙ грях върху себе си, всеки си носи своят кръст, не че съм много вярващ, но все пак, истината е във вярата. СЛАВА РОСИЯ, в това вярвам аз, друг да вярва в каквото си изка това е негово право, никой не може да му го забрани, това е негова вяра.