Тема: Украйна

17 Август, 2024 04:45 1 491 23

Киев забранява дейността на религиозни организации, свързани с Русия

  • украйна-
  • закон-
  • църква-
  • религия

Следващата седмица украинската Върховна рада ще разгледа съответния законопроект

Следващата седмица украинската Върховна рада ще разгледа законопроект за забрана на дейността на религиозни организации в Украйна, особено на тези, които са свързани с Русия.

Заместник-председателката на парламентарната комисия по информационната политика във Върховната рада Евгения Кравчук обяви това във "Фейсбук", съобщава Укринформ, цитирана от БТА.

„Върховната рада ще разгледа законопроект № 8371 през следващата седмица като първа точка от дневния ред! Днес комисията по информационната политика единодушно одобри измененията в законопроект № 8371 и препоръча на парламента да го приеме на второ четене и в неговата цялост“, написа Кравчук.

Тя спомена и за основните промени в преработения документ.

По-специално беше одобрено новото име на законопроекта - „За защита на конституционния ред в сферата на дейност на религиозните организации“. По-рано документът се наричаше „За внасяне на изменения в някои закони на Украйна относно дейността на религиозните организации в Украйна“.

Променени бяха и сроковете за влизане в сила на някои нормативни актове. По-специално се приема, че законът ще влезе в сила 30 дни след публикуването му, а клаузата, която позволява на кабинета да подготви съответната нормативна уредба за прилагането на закона, ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му.

Според Кравчук направени са и редакционни промени от гледна точка на съответствието на документа с всички кодекси на Украйна и административното право.

Друга важна поправка се отнася до религиозните организации, които нямат връзки с Русия и Руската православна църква (РПЦ).

„Направихме уточнение относно преференциалното използване на държавна и общинска собственост за религиозни цели - безплатно отдаване под наем на помещения от религиозни организации за провеждане на служби, церемонии и други мероприятия. Добавихме обаче предпазна мярка, за да няма злоупотреби - такова ползване е възможно само в съответствие с процедурата, одобрена от министерския съвет“, каза тя.

Кравчук подчерта, че законопроектът се основава на идеята, че държавата не забранява религиозните организации, защото в Украйна има свобода на вероизповеданията.

„Има обаче едно важно „но“ - не може да има връзки със страната агресор и с Руската православна църква (РПЦ). Комисията показа своята конструктивност и единство по този въпрос. По същия начин през следващата седмица разчитаме на конструктивност и единство, за да осигурим духовната независимост на Украйна. Следващата седмица ще бъде исторически момент“, каза тя.

През януари 2023 г. украинското правителство регистрира във Върховната рада законопроект № 8371 за забрана на религиозните организации в Украйна, според който дейността на Украинската православна църква - Московска патриаршия (УПЦ-МП), може да бъде прекратена.

На 19 октомври 2023 г. Върховната рада прие законопроекта на първо четене.

На 23 юли украински депутати блокираха трибуната на Върховната рада заради отказ за разглеждане на законопроекта за забрана на УПЦ-МП, като по този начин прекъснаха пленарното заседание на украинския парламент, отбелязва Укринформ.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    34 8 Отговор
    Срам
  • 2 среднощен

    12 20 Отговор
    "...Кравчук подчерта, че законопроектът се основава на идеята, че държавата не забранява религиозните организации, защото в Украйна има свобода на вероизповеданията.

    „Има обаче едно важно „но“ - не може да има връзки със страната агресор и с Руската православна църква (РПЦ). Комисията показа своята конструктивност и единство по този въпрос...";

    Скоро всичко ще се подреди и то по най-добрия начин...
  • 3 Дупничанин

    35 11 Отговор
    "...Украйна има свобода на вероизповеданията.

    „Има обаче едно важно „но“ - не може да има връзки със страната агресор и с Руската православна църква (РПЦ)."
    ----
    Б-а-ах таа свобода яз...
  • 4 Минаващ

    43 6 Отговор
    Урките наистина са фашаги но лошото е че са толерирани от зависими медии …
  • 5 Зелената хунта

    29 5 Отговор
    След войната РФ и КНР трябва да принудят ООН да предприемат необходимите мерки и да не допускат признаването на подобни "държави", които предизвикват конфликти със съседните си държави и териризират собственото си население.
  • 6 Винаги лъгаха

    27 4 Отговор
    Отворете страницата на "Гласове" и прочетете статията на Жак Бо от 20 юли 2024 г. Хем е правдива, хем е и добре преведена. Който не се интересува от истината, по-добре да не си напряга мозъчето и да не я чете. Може предварително, без доказателства, да обяви Жак Бо за агент на Путин...
  • 7 Чочо

    25 5 Отговор
    "....За защита на конституционния ред в сферата на дейност на религиозните организации...."
    Нещо подобно с закон Русия издаде за ЛГБТ.
    Но за другите ,това е език на омраза.
    А да се противопоставяш на вярващите не е език на омраза.
    Содомията е пред християнството......пази боже!!!!
  • 8 ПРОЯСНЯВАНЕ

    26 6 Отговор
    Юди + католици на война с православието.
  • 9 конспирация

    7 8 Отговор
    Когато казваха, че войната е и срещу християнството беше теория на конспирацията. Тъжно. Избиват се християни и от двете страни за какво. Черната скала изкупи украинската земя от оня с изтеклия мандат. Руснаците драпат за литиевото находище, а иначе всички спасяват света.

    Коментиран от #14

  • 10 Интересно е,

    10 5 Отговор
    че се случва в страната, която Еленски обяви за най-свободна по отношение на религиите. И забраняваш най-многолюдното вероизповедание. Защото гледам, че храмовете на неканоничната ЦПУ пустеят. А на миналия Великден свещениците от Киевско-печорската лавра причестяваха през оградата /бяха го снимали няколко киевчани/, защото манастирът беше обграден с полицейски кордон.
  • 11 Зеленски съм

    7 5 Отговор
    Юдаизма няма да забраняваме!
  • 12 путин защитава

    12 5 Отговор
    славяните и славянобългарите, защитава православната вяра, защитава кирилицата. защитава ги от световният фашизъм.!!!
  • 13 фашизмът надига глава

    7 7 Отговор
    фашизмът презира славяните. и българите, които са тъмни балкански субекти. и са излишни.
  • 14 отговор на конспирация

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "конспирация":

    истинските украинци не са православни. те са католици. разговарял съм, те така казват. има книга която се казва хиляда годишната война. ако я прочетеш пе разбереш какво защитава путин. и срещу какво се бори.
  • 15 Уса

    8 4 Отговор
    В Украйна са останали само фашисти и такива за пушечно месо.Които можаха се откупиха и избягаха
  • 16 Артилерист

    11 5 Отговор
    Това ако не е диктатура и чист идеологически фашизъм не знам какво е. Западняшката пропаганда обаче няма никакви задръжки да обяви всяка извратеност за най-демократична и хептен свобода на словото и изразяването. Но за фалша и блъфовете на "правилната" пропаганда говори и факта, че публикациите тук за "успешния" пробив в Курска област нещо пресъхнаха. Е, как да се пише, когато руските войски не само го спряха, но и започнаха нулирането му...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Вярата не е религия

    6 4 Отговор
    Крайно време беше да се спре подривната и анти украинска дейност на московските чернодрешковци и техните съучастници в Украйна!
  • 19 Антифашист

    2 5 Отговор
    Пореден успешен удар срещу московската духовна пропаганда. Това е още един успех за Путята и неговата война, в която всичко върви по"по план"...
    А защо досега не бяха забранени руските църкви в Украйна, а?!
  • 20 пРОСИЯ Е КОЧИНА

    0 3 Отговор
    Прекрасно,тук спешно трябва закон против руските пяладльоги и приравняването им с анималите!
  • 21 Димитър

    0 0 Отговор
    Това е по задание от Бай Дън и другите англосаксонски ЛГБТ
  • 22 Zабелязвам

    0 1 Отговор
    ...как артилериста остава последен на амбраазурата...няма рубли , няма флууд, няма лайквания... -това си е пазарна икономика братче! Секнаха паричките на Митрофаницата, секнаха и русофилските постове...хахаха!! Май артилериста поше безплатно... явно последен е разбрал, че този месец е на сухо :))))))))))
  • 23 православен

    0 0 Отговор
    който е посегнал на Светата Христова църква добро не е видял. Руските общности още си плащат за зверствата и насилията на болшевиките над православните пюде.
Новини по държави: