17 Август, 2024 09:39 6 624 94

ISW: Данните за ситуацията в Курска област са противоречиви

  • курска област-
  • данни-
  • ситуация-
  • isw

Руски източници твърдят, че украинските сили многократно са атакували близо до Колотиловка през последните дни и временно са превзели контролно-пропускателния пункт Колотиловка на 15 август, но не твърдят, че украинските сили са напреднали някъде близо до 10 километра отвъд контролно-пропускателния пункт

ISW: Данните за ситуацията в Курска област са противоречиви  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Украинските сили продължиха леко да напредват югоизточно от Суджа на 16 август на фона на продължаващите украински операции в Курска област. Руски блогъри твърдят, че украинските сили са напреднали източно от Мирни и южно от Спалное (и двете югоизточно от Суджа), а геолокационните изображения, публикувани на 15 август, показват, че украинските сили наскоро са действали в рамките на Борки (югоизточно от Суджа).

Руски блогъри отбелязаха, че малки украински мобилни групи са продължили ограничени атаки зад съществуващата линия на съприкосновение в Курска област и че украинските сили са продължили атаките близо до Коренево и западно от Снагост (южно от Коренево).

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са отблъснали украинско нападение в посока Гордеевка (южно от Коренево) и украински атаки западно от Анастасиевка и югоизточно от Каучук (и двете североизточно от Коренево и на около 27 км от международната граница).

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg

Руски блогъри също така твърдят, че са ударили украинските сили, действащи близо до Отруба (югозападно от Коренево и по протежение на международната граница).
Геолокационни кадри, публикувани на 15 и 16 август, показват, че украинските сили продължават да действат по време на заявения от максималистите лимит на украинския напредък в Курска област, включително близо до Суджа.

Удари са разрушили два моста в район Глушово, Курска област. Руски източници твърдят на 16 август, че ударите на украинските HIMARS са унищожили мостове в Глушково и Звънное (и двата югоизточно от Коренево). Геолокирани кадри, публикувани на 16 август, показват, че мостът в Глушково се е срутил след удара.

Руски блогъри твърдят, че разрушаването на моста ще усложни руските наземни комуникационни линии в района.

Наличните доклади и доказателства показват, че украинските сили вече не поддържат позиции в Белгородска област от 16 август. The Washington Post съобщи на 15 август че украински персонал, който е участвал в трансгранични атаки в Белгородска област, е заявил, че украински групи са извършили механизирани атаки близо до ГКПП Колотиловка (на международната граница северозападно от град Белгород) на 11 август и са напреднали до приблизително 10 километра в района.

Руски източници твърдят, че украинските сили многократно са атакували близо до Колотиловка през последните дни и временно са превзели контролно-пропускателния пункт Колотиловка на 15 август, но не твърдят, че украинските сили са напреднали някъде близо до 10 километра отвъд контролно-пропускателния пункт.

Washington Post съобщи, че украинските сили са държали позиции в Белгородска област, докато са подложени на тежки руски въздушни удари и артилерийски огън и че бронирани машини са преминали в Белгородска област, за да евакуират оставащия украински персонал от тези позиции на 15 август.

ISW не е видял никакви доказателства, които предполагат, че украинските сили остават в Белгородска област към 16 август. Украински войници заявиха за Washington Post, че руските сили в Белгородска област са били по-подготвени да отблъснат презграничните украински атаки, отколкото руските сили в Курска област. Руските сили са разположили противотанкови укрепления по границата и са минирали силно района.
Украинският омбудсман Дмитро Лубинец заяви на 14 август, че назначеният от Кремъл руски комисар по правата на човека Татяна Москалкова е инициирала разговор относно обмена на военнопленници и че украинските сили са взели 2000 руски военнопленници през последните две седмици, включително наборници, гранични охрана от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и персонал от чеченските части "Ахмат".

Съобщава се, че това е първият път, когато Русия е инициирала дискусии за възможна размяна на военнопленници. Украински официални лица по-рано съобщиха, че руски официални лица са отхвърлили предложения за размяна на военнопленници в миналото.

Главното управление на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов заяви на 15 август, че Украйна ще даде приоритет на връщането на тежко ранени и болни, жени и тези, които са били най-дълго в руски плен.

Буданов заяви, че Украйна също ще се опита да върне цивилни затворници, особено тези, които руските сили държат в плен от 2014 г. Украински офицер от Военната служба за ред и правопорядък съобщи на 15 август, че 80 процента от повече от 200 руски военнопленници, разположени в едно съоръжение за задържане на украински военнопленници са наборници.

Украинското нахлуване в област Курск заплашва усилията на руския президент Владимир Путин да поддържа подкрепата си за войната и неговия режим, а Кремъл може да е силно настроен към политическите въздействия от голям брой руски военнопленници, заловени на руска територия, особено наборници.

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека поиска руските власти да позволят на техни представители да посетят Брянска, Курска и Белгородска област като част от мисия за наблюдение на човешките права.

Говорителят Лиз Тросел потвърди искането на 15 август и отбеляза, че службата преди това е поискала от руските власти достъп до зони в Русия и окупираната Украйна "без резултат".

Американски официални лица повториха, че политиката на САЩ относно способността на Украйна да използва предоставени от САЩ оръжия за извършване на удари на дълги разстояния срещу руски военни цели не се е променила на фона на продължаващото украинско нахлуване в Курска област. Прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх заяви по време на брифинг за пресата на 15 август, че нахлуването в Курска област не е променило вида или обема на оръжията, които САЩ ще предоставят на Украйна, и че параметрите на политиката на САЩ по отношение на удари срещу военни цели в Русия с оръжия, предоставени от САЩ, също не са се променили.

Съобщава се, че администрацията на Байдън е одобрила промяна в политиката през май 2024 г., позволяваща на Украйна да използва предоставени от САЩ оръжия за "цели за противодействие" срещу руските сили, извършващи атаки в северната част на Харковска област и подготвящи се да извършват атаки от други руски области, непосредствено граничещи с Украйна.
Сингх повтори, че Съединените щати подкрепят правото на Украйна да се защитава срещу незаконното нахлуване на Русия.

Кремъл е уволнил съветника на бившия министър на отбраната Сергей Шойгу по информационната политика Андрей Илницки, вероятно като част от продължаващите усилия за прехвърляне на контрола върху руската информационна политика по време на война от Министерството на отбраната (МО) към руската президентска администрация. Руски държавни медии отбелязаха, че кремълската информационна лента ТАСС незабавно е издала корекция на доклад от 15 август, в който се посочва, че Илницки е бивш съветник на Министерството на отбраната.

Руските държавни медии съобщиха, че промяната в титлата на Илницки показва, че той е бил уволнен наскоро и отбелязаха, че руският президент Владимир Путин уволни няколко от заместниците на Шойгу в средата на юни, въпреки че руското министерство на отбраната не обяви официално уволнението на Илницки.

Уволнението на Илницки също изглежда сравнително скорошно, тъй като много руски медии го споменават с титлата му в Министерството на отбраната поне от юли 2024 г. Един руски източник обаче твърди, че Илницки е подал оставка след уволнението на Шойгу.

Руските медии твърдят, че Илницки може да е създателят на символа "Z", който руските сили са използвали по време на пълномащабното нахлуване в Украйна, и отбелязват, че той е съветвал руското Министерство на отбраната от 2015 г. насам. Известен руски пропагандист в социалните медии реагира на новини, като обвини Илницки в създаването на вредна и объркваща информационна политика в руското МО и припомни случай, в който Илницки се е опитал да го научи как да води "информационна война" през април 2022 г.

Някои руски блогъри намекнаха, че Илницки се застъпва срещу ежедневното военно отразяване и го обвиниха за подвеждащо държавно отразяване на войната в Украйна.

Един критичен руски блогър осъди уволнението на Илницки, като отбеляза, че Кремъл напредва в усилията си да прехвърли контрола върху руската военновременна информационна политика от отдела за информация и масови комуникации на Министерството на отбраната към руската президентска администрация.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    22 71 Отговор
    Факти, пуснете видеото да видят хората, как се свалят два руски изтребителя над Курск. Това по руската телевизия не са го дали, предполагам.

    Коментиран от #13, #14, #15, #18, #46, #53

  • 2 Презвитер Козма

    26 73 Отговор
    Данните са че ВСУ вече нямат място къде да тъпчат предалите се безаналогови войни на РФ и овцелюбците на Дон Дон Кадиров. Междувременно около 700 орки са затворени вчера в чувал след като ВСУ взриви моста

    Коментиран от #7, #24

  • 3 Някой

    94 22 Отговор
    И къде ви изчезна патоса от победоносната украинска офанзива? Да не се окаже, че сте разпространявали фалшиви новини през последните дни? Е, от американски "институт" истина не може да се чуе...

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой

    94 19 Отговор
    Гледах интересни клипчета в Телеграма. Купища мъртви украински войници, цели взводове украинци се предават на руснаците, Чалънджър 2 разбит и изгорял, купища изгоряла западна бронетехника, няколко издумкани пускови установки Патриот... Това що не ни го покажете?

    Коментиран от #79

  • 6 Даммммм

    88 15 Отговор
    Няма никакви противоречия-украинците вече търпят огромни загуби-просто защото руснаците им отрязоха логистиката и влезлите части остават без ГСМ и боеприпаси.Глупавата авантюра на Зеленски ще се превърне в тотален крах за украинската армия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахаха

    68 12 Отговор
    Значи , нещата полека се променят агитационно - атлантически , и пълзят от данните са противоречиви , до - Олеле , бият Укрите !
  • 10 Хахахаха

    18 45 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Е кво да ти напише? Украинската армия, държи Курска област. Кое по-точно не ти стана ясно?

    Коментиран от #93

  • 11 Курник за мисирки

    56 7 Отговор
    Нямаме данни, затова ще си напишем обичайните глупости.
  • 12 Спорт

    68 11 Отговор
    Няма какво да се лъже вече, затова е противоречива информацията. Два дена иху , после тиху , това е Украйна.
  • 13 Някой

    74 14 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    Никъде не става ясно дали самолетите са руски или украински. Не е ясно дали случката е на Кърска област или над Украйна. Не ви ясно кога се е случила случката.
    Та, пуснатото от теб си е откровена пропганда.

    Коментиран от #29, #57, #82

  • 14 Да те питам

    74 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    Мишок, ами то в заглавието на видеото пише "Military Simulation".
    Знаеш ли какво е това?
  • 15 Ма ти наистина ли?

    54 10 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    Такива клипчета мога и аз да ти нарисувам...
  • 16 Последния марсианец

    11 42 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    На робите със Стокхолмски синдром, все козяци им се привиждат. Баба ти едно време с Кизяк ли те е плашила ако не спиш на обед? 🤣
  • 17 Само глупости,

    55 9 Отговор
    Се пишат в инфосайтовете в БГ! От написаното и вярно само,че ВСУ са навлезли в Курск и областта. Всичко друго е мижи да те лажем! 1000 кв.км. са 100 км. Фронт на дълбочина 10 Км. Къде повече,къде по-малко, след изненадата в първите дни, сега е касапница на място. Като целият фронт. Всяка къща е крепост. Безумие

    Коментиран от #27

  • 18 Видиот

    57 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    Гледай някое видео как се правят фалшиви видеоклипове. Много кълвачи се навъдиха покрай мисирките.

    Коментиран от #25

  • 19 Генко

    50 5 Отговор
    Големи анализи. А за химарсите и патриотите защо не споменавате или те нямат тактическо значение и са безплатни.
  • 20 Хуманист

    51 4 Отговор
    С тази атака не стигнат ли до атомната електроцентрала (а те няма) няма никакъв смисъл. Тези погранични населени места нямат военна стойност. Само изпратиха хората на заколение за да си направят ПР акция да им дадат още пари и оръжия и да се задържат още малко на власт.
  • 21 ДВЕСТА ПЛЕНЕНИ НАБОРНИКИ...

    11 43 Отговор
    ДВЕСТА ДИАМАНТА В
    КОРОНАТА НА ГЕН.ЗЕЛЕНСКИ..☝
    ДВЕСТА ..КРЪВНО НАЛЯГАНЕ НА ПУ.ИН🚮
  • 22 Гледам и прочитам,

    50 7 Отговор
    Глупости! Особено в коментарите! Едни козяциu,други копейки...Абе вашата м.ма .... Вие сте като празни гърнета и ручате жабата.... Това е долна пропаганда и ако си коняк викаш ура, ако си копейка плюеш и обратното. ТЪПАНАРИ , ИМАТЕ ДЪРЖАВА ЗА ОПРАВЯНЕ! ГЛАСУВАЙТЕ и ги оставете да се оправят. НИТО ПУСИН ЧЕ ВИ НАПАДНЕ,НИТО ЧИЧО САМ ЩЕ ВИ ОПРАВИ ЖИВОТА!
  • 23 Злобното Джуджи

    11 38 Отговор
    Киев за три дня, Курск за три дня, Масква за три дня.
    Един Троен Одеколон да пият братушките и да дигат Бялото знаме с кафеникави петна )))
  • 24 БАРС

    54 7 Отговор

    До коментар #2 от "Презвитер Козма":

    АБЕ ОТ КЪДЕ ГИ ВЗЕМАШ ТИЯ ДАННИ ОТ ВЕСТНИК ОВЧА МИСЪЛ ЛИ.ТА ТОЧНО ОБРАТНОТО ПОСТОЯННО СЕ ПРЕДАВАТ УКРО СОЛДАТИ КАКТО И НАТОВСКИ КОИТО СЕ БИЯТ ЗАЕДНО С УКРИТЕ ПРОТИВ РАША.ДА НАТОВСКИ УЖ ДОБРОВОЛЦИ.ДА ИМА ПЛЕНЕНИ РУСКИ ВОЕННО СЛУЖЕЩИ НО ТОВА СА ТИЯ ДЕТО СА БИЛЕ НА КОНТРОЛНО ПРОПУСКВАТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ И ГРАНИЧАРИ.А ЗНАЕШ ЛИ КАТО ГИ ПОКАЗАЪА РАШКИТЕ УКРО ПЛЕННИЦИТЕ КАК САМО ПЛАЧАТ И ТРЕПЕРЯТ ДА ДА ПЛАЧАТ И ТРЕПЕРЯТ А ЕДИН СЕ МОЛЕШЕ РАША ДА ПОБЕДИ И ДА ОСТАНЕ В ПЛЕН У ТЯХ .4 ПЕТРИОТА ВЕЧЕ СА ЗА ШРОТ КАКТО И ХАЙМЪРСИ.ПЪЛНО С УКРО ТРУПОВЕ ИЗОСТАВЕНИ ОТ УКРИТЕ КАКТО И РАНЕНИТЕ С ДРОНОВЕ ГИ ЗАСНЕЛИ РАШКИТЕ И ГИ ПОКАЗВАХА КАК УКРИТЕ БЯГАТ ПАНИЧЕСКИ.ДА ИМА И ОРИГИНАЛНИ УКРО ВИДИОТА КАК РАЗБИВАТ МАГАЗИНИ И КЪЩИ И КАК ГРАБЯТ И КАК ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ НАД СТАРИТЕ ХОРА ДЕТО ЖИВЕЯТ ПОКРАЙ ГРАНИЦАТА С УКРАИНА..ДА УКРИТЕ СА СЕ ПРЪСНАЛИ НА МАЛКИ ГРУПИ И ПОКАЗВАТ ВИДИОТА ДО КЪДЕ СА СТИГНАЛИ ТА ЗАТОВА ЗЕ ГОВОРИ ЧЕ ВЛАДЕЕЛИ ГОЛЯМА ТАРИТОРИЯ НИЩО ПОДОБНО.

    Коментиран от #37

  • 25 от вчера

    6 23 Отговор

    До коментар #18 от "Видиот":

    Предполагам и това видео е от фалшивите.

  • 26 БеГемот

    18 1 Отговор
    Значи нещата за нашите приятели се влошават....
  • 27 Хахахаха

    10 37 Отговор

    До коментар #17 от "Само глупости,":

    Абе 1000 кВ. км може за теб да са нищо, ама рашите ги превземат цяла година! Това е половината територия на Луганска област! А до колкото става ясно, а раша украинската армия няма съпротива! Руската армия се предава! И това е ясно, все пак украинската армия идва от район с война, идват от войната както се казва. А в раша е армия, която не е стъпвала във войната. Те ако са били готови да умрат, са щели да се запишат за фронта в Украйна, а не да стоят вкъщи, нали? А украинската армия идва от фронта, оборудвана и видяла вече 3 години война. Къде по-точно има сравнение между двете армии? А се чува, че след ударите по мостовете, са обградени около 2500 човека руска армия, но това по-късно ще се разбере.

    Коментиран от #54, #63

  • 28 Порно

    39 6 Отговор
    След като институтките твърдят че информацията е противоречива, значи нещата не вървят по плана на Еугленски
  • 29 да допълня

    33 3 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    че повече ми прилича на видео игра!
  • 30 Факт

    28 6 Отговор
    В този информационен хаос, най-добре разясняват обстановката Сингапурски блогъри! В Курска област вече има фронтова линия и пробивите представляват моторизирани разходки през пролуките до някое селище. Това се представя като напредък.
  • 31 Хахахаха

    10 35 Отговор
    А ако смятате украинската армия за слаба, така както ви се казва по руската теуевизия, сте в голяма грешка. Все пак Сирски е ученик на руската школа и разполага със западна техника и тактика! Та познава много добре и двата начина на водене на война.

    Коментиран от #35, #45, #65

  • 32 До Ха Ха

    45 7 Отговор
    Държала Курска област по - лекичко с фантазиите , така ги избиват че к осеяно навсякъде с трупове на наркоманите . В сумска област всички морги и болници са препълнени , Ха Ха . Никаква Суджа не владеят клиповете им са фалшиви например клипа с раздаването на помощи на населението в Суджа . Клипа е сниман в Суми до училище номер 2 до спиртния завод , раздаващите са без каски и броножелетки , пишат го самите окрайнци , които са нормални .

    Коментиран от #38, #72

  • 33 Хора, пътища и автомобили

    33 6 Отговор
    Приятели, тази война е повече от ясна кой я и ще я спечели. Русия! Всичко друго е чешане на крави и езици.

    Коментиран от #50

  • 34 Калпазанин

    31 5 Отговор
    Ситуацията е такава каквото се очакваше, укрите дават фира и то яко. Мислех че ние сме просто племе ама имало и по прости от нас да влезеш в бърлогата на мечката заради един з елени нашмъркан евреин
  • 35 Злобното Джуджи

    11 29 Отговор

    До коментар #31 от "Хахахаха":

    "...А ако смятате украинската армия за слаба..."

    Слаба ?
    Това е най-добрата, обучена и мотивирана армия в момента. Всички проведени от ВСУ операции са Брилиантни и увенчани с успех. Северен Поток, Масква, Харков, Херсон, Курск остават във Военната История
    За дреболии като Енгелс, А50 и потопения ру3ки флот няма да споменавам.

    Коментиран от #47

  • 36 Оракул

    23 4 Отговор
    Засега са противоречеви но скоро атлантчическите медии и експерти ще замлъкнете относно Курск все едно не го е имало.Ще остане само краткотрайната радост на соросоидните плиткоумни атлантици и фенове поствали тъпащините си и в последствие си ги лайквали.
  • 37 само да кажа

    12 4 Отговор

    До коментар #24 от "БАРС":

    Сложих ти плюс за написаното като съдържание,но колко по-добре щеше да е,ако използваше и малко препинателни знаци!И не пиши само с главни букви-възприема се като крещене!
  • 38 Хахахаха

    8 22 Отговор

    До коментар #32 от "До Ха Ха":

    Абе те от първия ден според вашите приказки уж така ги избиват, че незнам Украйна трябва да има повече хора от Китай явно. Че с такова избиване и пак напредват! Хахахаха.
  • 39 Хе хе...

    20 6 Отговор
    Заглавието, преведено на български: 404 отново се оцапа обилно и миризливо.

    А беше такава веселба в началото...
  • 40 Ще имали останали живи Укро Партизани и

    19 6 Отговор
    Наемници да разсказват на деца и внуци, какво им сее случило в Курска област!!
  • 41 Голата истина

    25 6 Отговор
    Укрите са избити до крак напреднали 10 километра подкрепяни от цял свят пълен смях
  • 42 ТаУмВзе

    21 4 Отговор
    Напрао окраинчето е превзело Москва бре! Хахаахха
  • 43 Смеееех

    17 9 Отговор
    Такова бягане от Курск не е имало и през 1943 г.Руските Z патриоти питат къде е мъжкото население от областа.
  • 44 Глобалист

    9 20 Отговор
    Русия се разпада и отива при СССР. Изостанала, бедна, дива страна , в която никой не отива да живее и работи е вече блед спомен.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Преводач

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    Понаучи малко английски , бедно селско чадо - "This is a simulation. Thank you for watching!" >Това значи -"„Това е симулация. Благодаря ви, че гледахте!“"
  • 47 Хахахаха

    7 16 Отговор

    До коментар #35 от "Злобното Джуджи":

    Така е, но копейките им казват по руската теуевизия, че била слаба армия! Хахахаха.
  • 48 Добри деца

    7 14 Отговор
    Майките им добре са ги научили..чуят ли че бандерасите идват и развяват бялото знаме
  • 49 То е ясно!

    7 7 Отговор
    Вовката е изнасилил Герасимов в мазето на Кремъл. Оня врещял като яре!
  • 50 оня с коня

    5 17 Отговор

    До коментар #33 от "Хора, пътища и автомобили":

    Както казваш - ясно е че войната ще бъде спечелена от русия,но Украйна и Колективният запад СА ДЛЪЖНИ да опитат това да се случи точно на Обратно.Затова и не се опитвай да ВМЕНЯВАШ мнението си войната е Предопределена,щото току виж си разколебал в Победата НАД РУСИЯ както Украинците,така и Запада,така и нас Българите които горещо искаме Украйна да спечели.А това вече не са хубави Работи,ама май не ти минава през ума?!

    Коментиран от #51, #84

  • 51 Оня с коня дето говорел нали знаеш

    8 3 Отговор

    До коментар #50 от "оня с коня":

    Каде е свършил?
  • 52 Механик

    16 3 Отговор
    Ахааааа! Начи информацията вече е "противоречива" ли? Ясно, пропагандата се опитва да включи заден ход.
    Така! Първо махнете крачето си от газта и го преместете върху съединителя. Изчакайте МПС-то да преустанови движението си и тогава включете "дзадна". Подайте леко газ и запчнете плавно да отпускате съединителя. Ето така се прави, а не директно от "превземаме Москва" на "Ох, руските пак ни обахмутиха".
  • 53 Хохо Бохо

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    Ма тва от симулатор ма. Тези само в независимите колективни медии ги пускат ма. Още като видях облаците и слънцето ми стана ясно, че е от игра
  • 54 Ъхъ

    16 4 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    "1000 квкм е половината от Луганска област..." Ма вярно ли? Откога 1000 км е половината от 26 500 квкм, колкото е площта на Луганска област?

    Коментиран от #58

  • 55 Някой

    20 2 Отговор
    Контрол друг път, като се падат примерно по войник на квадратен километър. То си личеше от видео вчера, как се придвижват 2 Хаймарса и един изстрелва 2 ракети и после единият е унищожен, а другият бяга. С 2 камиона ли се завладява територия? Сигурно с по 2 човека вътре. Само там е много гористо и трудно се вижда. Но и да ги пуснат, онези ще се загубят. Но могат после да правят терористични акции. Но това не е контрол. Интересно без насочване от сателити дали може да уцелят нещо Хаймарсите, като нямат май и радари на тях. И после запада да не казва, че не участва.
  • 56 Вълчо от Мечка

    10 5 Отговор
    Данните за ситуацията : Три от пет. По информация от пленените.
    Осемдесета, осемдесет и втора, и деведесет и пета бригади вече ги няма.
  • 57 Гост

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    Ти не виждал ли че е анулирано видео от игра .. Най-вероятно arma ли там как беше въпросната игра…

    Коментиран от #73

  • 58 Механик

    16 4 Отговор

    До коментар #54 от "Ъхъ":

    На жълтопаветника е трудно да обясниш, че 1000 кв.км са единквадрат на който странта е дълга малко над 30 км. Тоест това е площ колкото на едно руска село. За тях 1000 кв.км. е нещо огромно.

    Коментиран от #75, #81

  • 59 Данните са противоречиви защото

    4 13 Отговор
    Рашистите както обикновено лъжат. За тях лъжата и дезинформацията са като въздуха и водата. Не трябва да съществува такава държава в световния мир
  • 60 Капитан Падна ли ми

    3 12 Отговор
    Глушково.

    „Курска област. Глушково. Мостът над река Сейм е разрушен от украинските въоръжени сили. Противникът нанася удари и по моста в село Звънное, Глушковски район. Врагът е преминал към изпълнение на план за превземане на участък на Глушковски район по поречието на река Сейм“, пише Алехин. А главнокомандващият украинските ВВС генерал Микола Олещук публикува видео от удара - изглежда операцията е извършена с авиационни бомби.
  • 61 факуса

    14 1 Отговор
    три дни аху иху,вече почва тихо,следва рев на зеления клоун,че няма оръжие пари и белото е некачествено
  • 62 Артилерист

    16 1 Отговор
    Руската отбрана в Курска област е стабилизирана. Средствата за далечно поразяване работят активно по нахлулите. Ентусиазма на последните спада, защото нарастват загубите в жива сила и техника, а логистиката все повече се затруднява от руските бомби, ракети и снаряди. Междувременно излязоха данни, че укронацистите се упражняват в лов, стрелба и убийства на цивилни. На донбаския фронт темпа за настъпление на руските войски е нараснал и укронацистката отбрана към Покровск, Торецк и Часов яр е пред разпад...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Лъжите на краварите смешни и жалки

    11 2 Отговор
    Новини, пардон лъжи от краварски източници! Пародията е пълна!
  • 65 Дедо ви...

    20 3 Отговор

    До коментар #31 от "Хахахаха":

    Двадесет и четирима военнослужещи от 22-ра отделна механизирана бригада на украинските въоръжени сили се предадоха организирано на руската армия в района на село Комаровка в Курско направление. Кръв тече в Курск и то украинска. Никакви 1000 кв. км дето ги дъвче зеления наркоман не са превзели бандеровците , нито 1505 нито 2 000. Всичко на всичко са навлезли на територия 466 кв. мили. Е коя държава работи с мили и помислете чия е информацията?!!?! Вчера руснаците са ги попиляли: освен двата Химарса са си заминали и два Патриота на летището в Днепропетровск и един Су 24 въоръжен със ракети Storm Shadow. Пак вчера вечерта при удар с Искандер по бункер при провеждане на съвещание на висши офицери от командването на ВСУ в присъствието на главнокомандващия генерал Сирки в Полтавска облат са убити голям брой висши офицери , има съмнения че и Сирски е измежду тях?!?!?!?

    Коментиран от #68

  • 66 Дрън , дрън , та пляс и тряс

    4 1 Отговор
    И накрая ще дойде горският и ще ги разгони ..Стар виц , но много актуален ...
  • 67 Пипи

    7 1 Отговор
    Не думай! Ние не знаехме, че са противоречиви! Твърдо вярвахме, че Зелински вече е в Кремъл. Жалко за загиналите. Заради тях някой богатее!!
  • 68 Петьо

    4 4 Отговор

    До коментар #65 от "Дедо ви...":

    466 кв. мили са 1207 кв. км. Западните източници винаги са много по-добри от руските.

    Коментиран от #71

  • 69 престъпникът джо

    11 4 Отговор
    Какво ще постигнат Украинците като навлязат в Руска територия (по всяка вероятност 10-15 км ?---100 км е твърде съмнително ) там не могат да останат дълго време ?- най-много няколко дена или 2- седмици. Те ще бъдат или унищожени или малка част ще се спаси защото да останат там - това означава подкрепления - с една или 2 бригади даже да са няколко не можеш да воюваш срещу добре подготвена и въоръжена армия . Най много с една или няколко бригади да извършиш терористически операции да разрушиш инфраструктурата , да убиеш мирни жители , да разрушиш Атомната електроцентрала , (която е на 30-35 км от военните действия и е с непредсказуеми последствия ) мостове , тунели , язовири . Но всичко това е временно като цяло за хода на войната нищо съществено няма да се промени . Само цяла армия или армии боеспособни които могат да да задържат позициите и при успех и да напреднат. Според мен това е повече шум с който искат да покажат ,че Украинската армия е силна за да могат да отпуснат нови и нови милиардни помощи. Това по всичко прилича на терористическа операция - Западът го показва като голям за да оправдае милиардните помощи и да спечели доверието на общественоста ,че тези средства си оправдали целта. (по принцип сега наплюват на общественото мнение на никой не е нужен ) .
  • 70 Смях

    4 5 Отговор
    Руската армия щеше за 3 дни да превзема Киев, а след 30 месеца копае окопи в Курск.
  • 71 Ъхъ

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "Петьо":

    Само дето не е ясно чии данни ползват тия с милите...
  • 72 Наркос

    16 2 Отговор

    До коментар #32 от "До Ха Ха":

    В украинска група пуснаха клип с украински танкове в градски условия и с надпис Курска област. В коментарите украинци писаха че това е булевард в Киев. Толкова за интернет победите на украинците, лъжи и пропаганда. Само не разбирам, по какъв начин това помага на клетите момчета на фронта?
  • 73 Някой

    8 4 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    Гледах 5 секунди от него, та затова не съм видял, че е от игра. Но последният факт показва, че застъпниците на укритие нямат много акъл.
  • 74 55 от Козлодуй

    4 6 Отговор
    Както е казала Ванга, на Украино-китайската граница ще е спокойно.

    Коментиран от #88

  • 75 Рашка в колапс

    5 3 Отговор

    До коментар #58 от "Механик":

    Аве може ли толкова да не те слуша главата
    Как тогава ще обясниш ,колко населени места Украйна владе . Едно село било 😆
  • 76 Отреазвяващ

    4 1 Отговор
    Да,да.Противоречат на желанието на обединения запад.
  • 77 Отреазвяващ

    4 2 Отговор
    Пуснете видеото на руския войник,който би една,,главичка" на дрона.И си продължи по пътя все едно нищо не е станало.

    Коментиран от #80, #83

  • 78 Империя на лъжата

    4 8 Отговор
    Язък за копейките ,язък за рублите и за лавината от лъжи. А NEXTA твърди ,че Русия губи Курска област и пораженията им са повсеместни . Руски пропагандисти в нац.ефир вече лансират версии ,че Русия може да отстъпи някои свои територии

    Коментиран от #90

  • 79 Бай Яни.

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    А ето я действителността.

    Коментиран от #87

  • 80 Таня

    1 3 Отговор

    До коментар #77 от "Отреазвяващ":

    Наистина ли си продължи ? Ама без глава .
    Ние това видео сме го гледали и много се смяхме колко му е акъла. Дрона го уби на място.
  • 81 Бай Яни.

    3 5 Отговор

    До коментар #58 от "Механик":

    То московията е едно огромно село. Населено с татаромонголи,буряти ,и глупави чукчета. А да не споменаваме колко от тях са мюсюлмани -шамани и разни там му сектанти.

    Коментиран от #86, #89

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Таня

    2 7 Отговор

    До коментар #77 от "Отреазвяващ":

    Имаше и още един много смешен случай преди около месец някъде. Един дрон падна в руски окоп ,но не гръмна. И един руский отиде и взе да го бие с някакво желязо. Е да де ,но тогава дрона гръмна и го разнесе на части.
    Украинците веднага му връчиха наградата Дарвин -посмъртно.

    Коментиран от #85

  • 84 А бее

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "оня с коня":

    Лилавия с крадения кон купи ли си каруца за коня. Идва есен грозде, царевица....
    Ден година храни
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Някой

    5 1 Отговор

    До коментар #79 от "Бай Яни.":

    Не ти се разбира какво искаш да покажеш с тази картинка. Давай малко по-съсредоточено, че ще спрат да ти дават центове от Посолството. Галя ще се вбеси!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Някой

    2 1 Отговор

    До коментар #78 от "Империя на лъжата":

    Хм, колко трябва да си изветрял, че да даваш информация от Nexta? Нима не знаеш кои са?
  • 91 Таня

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "Сър Пичук":

    Че ти пък какви познания имаш ,та си тръгнал мен да образоваш. Я първо ти се образовай ,че изглеждаш нелепо
  • 92 Коко

    2 0 Отговор
    Напредвали те? Я пак ? До дни няма да има останал жив техен войник в региона!
  • 93 Май че

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахаха":

    държи първите три букви на областта .
    А скоро ще държат букети .
  • 94 Буданов

    0 0 Отговор
    “ заяви на 15 август, че Украйна ще даде приоритет на връщането на тежко ранени и болни, жени “

    Тоест които не са в състояние да воюват отново . Русия би трябвало да отвърне със същото
    хуманитарно решение
Новини по държави: