20 Август, 2024 11:56 769 11

Филипините ще приемат временно афганистански граждани по молба на САЩ

  • филипини-
  • сащ-
  • афганистанци

Според споразумението САЩ ще поемат всички разходи, свързани с престоя на афганистанците, включително за храна, настаняване, охрана, медицински грижи и транспорт

Филипините ще приемат временно афганистански граждани по молба на САЩ - 1
Снимкa: БГНЕС

Филипините съобщиха днес, че са се съгласили на молбата на САЩ временно да приемат „ограничен брой афганистански граждани“, които бягат от управлението на талибаните, докато им бъде издадена специална имигрантска виза за преселване в САЩ, предаде ДПА, цитирано от БТА.

Според споразумението САЩ ще поемат всички разходи, свързани с престоя на афганистанците, включително за храна, настаняване, охрана, медицински грижи и транспорт, уточни говорителката на филипинското външно министерство Тересита Даса.

„На всеки кандидат ще бъде разрешен престой във Филипините за не повече от 59 дни“, каза Даса.

„Всички кандидати ще преминат пълна проверка за сигурност от филипинските власти и трябва да получат подходяща входна виза преди пристигането си, в съответствие с филипинските закони и разпоредби“, допълни тя.

За да влезе в сила, това споразумение трябва да бъде ратифицирано от филипинския президент Фердинанд Маркос-младши.

От министерството не уточниха колко афганистански граждани ще бъдат приети, но по-рано беше съобщено, че САЩ са поискали Филипините да подслонят най-малко 50 000 афганистанци.

Филипинските власти уточниха, че пилотната фаза ще включва само 600 граждани на Афганистан, повечето от които са работили за американското правителство или отговарят на критериите за специални имигрантски визи, но не са успели да напуснат страната, когато Вашингтон се изтегли от Афганистан през 2021 г.

Филипинските законодатели първоначално изразиха загриженост относно сигурността и правните въпроси, включително опасения, че афганистанските граждани може да станат обект на терористични атаки, както и за неяснотата какво би станало, ако молбата на такива хора за виза бъде отхвърлена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахахаха муахахахха

    1 14 Отговор
    Заминават в САЩ талибаните след Филипините, а Ганю - в Москве при милюционерите на Путлер

    Коментиран от #3

  • 2 #идиоти вън

    13 0 Отговор
    И на филипинците ще им порастнат бради!!!
  • 3 нане Геле

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахахаха муахахахха":

    Е па оди у Филипините да обслужваш авганистанците бе смехурко!
  • 4 Луд

    5 0 Отговор
    По молба или по заповед. И визи ,ама друг път.
  • 5 Луд

    4 0 Отговор
    Във Филипините пък каква курупция е майко мила. Там да не си куромпиран е забранено или мъртъв.
  • 6 Гост

    5 0 Отговор
    Внасят във Филипините бойци на ИДИЛ...да подготвят почвата за конфликта с китай.
  • 7 Тома

    4 0 Отговор
    Да ги чакат на летището като слизат от колесниците на самолетите
  • 8 паси идиота

    2 0 Отговор
    Те окупаторите ги оставиха на произвола на съдбата хора които им слугуваха сега ще изплатят една малка част на Филипини те във връзка с разходите след което ще забравят . Филипини те да се оправя както си искат казвам го същото стана с много страни това не е първият случай им преди го правиха и после" забравят." .

    Коментиран от #9

  • 9 Така Така

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "паси идиота":

    След халифата ес ще има и филипински няма лошо техните мюсулмани са съвсем малко. Редно е навсякъде мюсулманите да са повече от христивните мдаа такава е идеята но поне ред ще има, а и повечко деца машала
  • 10 Българин

    2 0 Отговор
    Не когато сащ се изтегли от Афганистан през 2021 г, а когато сащ панически избяга от Афганистан през 2021 г.
  • 11 сбруя

    0 0 Отговор
    Не е по молба,а по заповед на САЩ.