23 Август, 2024 09:12 952 1

Филипините разширяват военната инфраструктура в оспорван регион на Южнокитайско море

  • филипините-
  • инфраструктура-
  • военна-
  • оспорван-
  • регион-
  • южнокитайско море-
  • китай

Филипините разширяват военната инфраструктура на остров Титу – или Жонгуе Дао, както го нарича Пекин – с цел евентуално привличане на военни кораби и самолети от страни извън региона

Филипините разширяват военната инфраструктура в оспорван регион на Южнокитайско море - 1
Снимкa: БГНЕС

Филипините могат да "създадат проблеми" на още един "китайски" остров в Южнокитайско море, информира подкрепяната от държавата китайска медия „Глобал таймс“, съобщава „Ройтерс“, цитирано от News.bg.

Твърдението идва след информация за "провокативно нахлуване" на филипинските сили във водите на два други рифа в региона.

Филипините разширяват военната инфраструктура на остров Титу – или Жонгуе Дао, както го нарича Пекин – с цел евентуално привличане на военни кораби и самолети от страни извън региона, като Съединените щати и Япония, които според китайските експерти саботират мира и стабилността в Южнокитайско море, съобщи националистическият таблоид, позовавайки се на китайски източници.

Жонгуе Дао е част от Нанша Кундао, както са известни островите Спратли в Китай, но е "незаконно окупиран" от Филипините, съобщи „Глобал таймс“.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море и е разположил армада от кораби на бреговата охрана, за да защитава това, което смята за своя територия. Международен арбитражен съд заяви, че искът на Пекин няма основание съгласно международното право.

Филипините, Тайван, Малайзия, Индонезия, Виетнам и Бруней оспорват териториалните претенции на Китай.

Филипините заемат близо десет позиции в Южнокитайско море, включително остров Титу. Манила ще разработи острови в Южнокитайско море, които смята за част от своята територия, за да ги направи по-обитаеми за войски, заяви през януари началникът на филипинската армия Ромео Браунър.

При най-новия сблъсък между Китай и Филипините в Южнокитайско море, Манила и Пекин се обвиниха взаимно в таран на плавателни съдове и извършване на опасни морски маневри.

Филипините съобщиха, че два от корабите на бреговата им охрана са "били подложени на незаконни и агресивни маневри" от китайски кораби близо до плитчината Сабина, докато са изпълнявали мисия за снабдяване на филипински служители, разположени на два острова.

Плитчината Сабина е част от островите Спратли, спрямо които териториални претенции предявяват Китай, Филипините, Тайван и Виетнам.

САЩ разкритикуваха действията на Пекин и подчертаха, че "застават зад Филипините, като осъждат опасните маневри на бреговата охрана на Китай".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грузз 200

    1 1 Отговор
    Цяла Русия