24 Август, 2024 04:55 1 436 4

След повече от 13 години отново екзекутират затворник в Южна Каролина ВИДЕО

  • сащ-
  • присъда-
  • екзекуция-
  • затворник-
  • южна каролина

Мъж от Мичиган бе осъден на доживотен затвор за отвличането и убийството на 2-годишната дъщеря на бившата си приятелка

Южна Каролина определи 20 септември за екзекуцията на затворника Фреди Юджийн Оуенс, което е първото изпълнение на смъртно наказание в щата от повече от 13 години насам, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Южна Каролина някога беше един от щатите, в които се изпълняваха най-много екзекуции, но от години имаше проблеми с набавянето на лекарства за смъртоносна инжекция поради опасенията на фармацевтичните компании, че ще трябва да разкрият, че са продали лекарствата на длъжностни лица.

Оттогава законодателният орган на щата прие закон, който позволява на длъжностните лица да пазят в тайна доставчиците на лекарства за смъртоносни инжекции, а през юли Върховният съд на щата разчисти пътя за възобновяване на екзекуциите.

Оуенс, който през 1997 г. уби продавач в магазин в Грийнвил, вероятно ще може да избере дали да умре чрез смъртоносна инжекция, електрошок или чрез новодобавената възможност за разстрел. Според Информационния център за смъртни присъди затворник от Юта през 2010 г. е последният човек, екзекутиран чрез разстрел в САЩ.

Директорът на затвора има пет дни, за да потвърди, че ще бъдат достъпни и трите метода за екзекуция. Той трябва също така да предостави на адвокатите на Оуенс доказателство, че лекарството за смъртоносна инжекция е стабилно и правилно смесено, съгласно тълкуването на Върховния съд от 2023 г. на щатския закон за секретност на екзекуциите.

След това 46-годишният Оуенс ще разполага с около седмица, за да съобщи на щатските власти как желае да бъде убит. Ако той не направи избор, щатът ще го изпрати на електрическия стол по подразбиране.

Мъж от Мичиган, който се призна за виновен за отвличането и убийството на 2-годишната дъщеря на бившата си приятелка, беше осъден на доживотен затвор, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според прокуратурата Рашад Трис влязъл в спор с бившата си приятелка в апартамента ѝ в Лансинг през юли 2023 г. Тя намушкала Трис с нож, който в отговор я намушкал многократно и я нападнал сексуално. След това той си тръгнал.

Жената отишла в апартамента на майка си в същия комплекс, като оставила 1-годишния си син и 2-годишната си дъщеря Уинтър Коул Смит. Отзовалите се полицаи не успели да открият момиченцето.

Трис катастрофирал и разбил колата си в предградие на Детройт, след като полицията го забелязала, но момичето не било с него. В крайна сметка агентите на ФБР открили тялото на момиченцето в обрасла алея в Детройт. То е било удушено с кабел от мобилен телефон.

През март Трис се призна за виновен по федерално обвинение в отвличане, довело до смърт, като признава, че е взел момичето от дома му след спор с майка му.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Типично

    3 0 Отговор
    Не успяха с Дончо, по е нещо е, тя тълпата там си иска зрелища.
  • 2 Механик

    3 3 Отговор
    "То е било удушено с кабел от МОБИЛЕН телефон."
    Абе, тоя да не е бил Чък Норис бе? Смо той може да те удуши с мобилен (безжичен) телефон.
    п.п.
    А инак сатанинските обряди в САЩ продължават. Представяте ли си какво е ви е да ви предложат да избирате как да бъдете занулен? И да ти дадат една седмица, че да си "помечтаеш" кой начин избираш?
    Загрижили се относно репутацията на доставчика на "медикаментите", ама инак може да те изпържат на стола, без да им пука кой е доставчика на ел. енергията.
    Неее, има нещо ужасно сбърканов това там дебелогъзо общество! Нещо тотално не наред има там.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Много

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    на учен пак се правиш. Още ми се мотае в един шкаф, кабел за прехвърляне на данни за старите нокии. Дълъг е поне метър, и е два пъти по дебел от сегашните за смартфон. Става и за зареждане, като е включен в усб-то на компютъра.
  • 4 Не, че нещо, ама...

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Зарядното за мобилния е с кабел. Но...да - както е написано, звучи абсурдно. Като цялата статия впрочем.