26 Август, 2024 14:35 537 6

Денис Бечирович обсъди членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО с финландския министър по европейските въпроси

  • босна и херцеговина-
  • ес-
  • нато-
  • членство-
  • денис бечирович

Членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО ще допринесе силно за подобряването на икономическото развитие и напредъка на цялата страна

Денис Бечирович обсъди членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО с финландския министър по европейските въпроси - 1
Снимкa: БГНЕС

По време на работното си посещение във Финландия, председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Денис Бечирович обсъди пътя на Босна и Херцеговина към членство в Европейския съюз (ЕС) и НАТО с финландския министър по европейските въпроси Йоаким Странд, предаде босненската агенция ФЕНА, цитирано от БТА.

Бечирович благодари за трайната подкрепа, която Финландия оказва на Босна и Херцеговина по пътя към членство в ЕС и НАТО.

Той изтъкна значението на подкрепата на Финландия в процеса на европейска интеграция на страната, особено при получаването на статут на кандидат за членство в ЕС и вземането на решение за започване на преговори за присъединяване на страната към ЕС.

Бечирович посочи също така, че целта на Босна и Херцеговина е пълноправно членство в ЕС и НАТО.

Министър Странд каза, че страната му силно подкрепя разширяването на ЕС и европейската перспектива на Босна и Херцеговина, както и на страните от Западните Балкани.

Той подчерта необходимостта от ясен и надежден път към членство, който включва предоставяне на техническа и финансова помощ, за да се помогне на Босна да изпълни необходимите критерии.

По време на разговора Бечирович осъди агресията на Руската федерация срещу Украйна и изрази подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Той подчерта, че членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО ще допринесе силно за подобряването на икономическото развитие и напредъка на цялата страна, съобщиха от Председателството на Босна и Херцеговина, цитирани от ФЕНА.

Денис Бечирович е понастоящем начело на тричленното Председателство на Босна и Херцеговина – пост, който се заема на ротационен принцип от сръбския, хърватския и бошняшкия (мюсюлмански) представител. Бечирович е представител на бошняците в страната.

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната в Босна през 1995 година, страната е съставена от две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    1 3 Отговор
    Краварчето Пак иска да сготви война във Сърбия де!

    Коментиран от #6

  • 2 Сандо

    1 2 Отговор
    Дано финът бъде достатъчно честен и откровен,та да му каже докъде се докара хубавата и спокойна Финландия след влизането си в натото.Макар че надали ще го направи,това е все едно да си признае,че е извършил национално предателство.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 така така

    1 2 Отговор
    Финландски министър по еврейски въпроси.
  • 5 К.О.Т.арАК 🐱

    1 1 Отговор
    абе що никой не иска с РФ , бе?! мур зи лаж?
  • 6 К.О.Т.арАК 🐱

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    знаеш ли , че НАТОвските войски по време на учения в Сърбия , преди няколко години , имаха повече правомощия от руските?