27 Август, 2024 11:57 702 0

Сепаратистки нападения в Пакистан застрашават Китайско-пакистанския икономически коридор

  • пакистан-
  • китай-
  • сепаратистки-
  • нападения

Нападенията, които започнаха в неделя и отнеха живота на повече от 70 души, са най-смъртоносните от години.

Сепаратистки нападения в Пакистан застрашават Китайско-пакистанския икономически коридор - 1
Снимкa: БГНЕС

Нападенията на сепаратистки бойци в югозападната пакистанска провинция Белуджистан целят да спрат проектите за развитие, които са част от Китайско-пакистанския икономически коридор, заяви пакистанският премиер Шахбаз Шариф, цитиран от Ройтерс и БТА.

Нападенията, които започнаха в неделя и отнеха живота на повече от 70 души, са най-смъртоносните от години. Те са извършвани на етническа основа от бойци, които искат богатата на ресурси провинция да се отдели от Пакистан. В нея се осъществяват големи проекти, финансирани от Китай, като стратегическо пристанище, златна и медна мина.

"Терористите искат да спрат Китайско-пакистанския икономически коридор и проектите за развитие", заяви Шариф на правителствено заседание, като изтъкна, че целта е също да бъдат влошени отношенията между Исламабад и Пекин.

Китайско-пакистанският икономически коридор, във връзка с който се смята, че са поети ангажименти за развитие на стойност 65 милиарда долара, е част от инициативата "Един пояс, един път" на китайския президент Си Цзинпин. Пакистан не е в състояние да изгради напълно инфраструктурата, необходима за използването на ресурсите в провинция Белуджистан, където нивата на бедност са високи, и потърси помощта на Пекин.

Китай категорично осъжда нападенията в Пакистан и ще продължи да оказва силна подкрепа на Исламабад в борбата с тероризма, заяви говорител на китайското външно министерство пред журналисти.

В миналото Пекин е изразявал загриженост за сигурността на своите граждани, работещи по проекти в Пакистан, най-вече в Белуджистан. Шестима китайски инженери, работещи по проект за язовир, бяха убити през март в Северозападен Пакистан.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА