Тема: Украйна

27 Август, 2024 20:08 5 266 63

Как руските дронове организират гонитба по украинци

  • каховка-
  • русия-
  • украйна-
  • дронове

Доброволческият батальон БАРС-33 оперира в района на Каховка и Нова Каховка от началото на 2023 година

Как руските дронове организират гонитба по украинци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В украинския град Берислав живееха 11 000 души, но унищожителните вълни от атаки с руски дронове междувременно го превърнаха в развалина. Разследванията на ДВ сочат, че най-вече цивилни граждани се оказват на прицел.

На 7 февруари Володимир Киндрат и съпругата му Любов слушат зловещия шум на дронове в продължение на часове. Докато два дрона, заредени с взривно вещество, не атакуват къщата им в Украйна. „Видях как дроновете удариха гаража", разказва Володимир. „Беше сякаш войниците играят компютърна игра", допълва Любов. Къщата им е тежко увредена при нападението.

След този шок Володимир, Любов и децата им бягат от родния Берислав. В периода септември 2023 - юли 2024 според украинските данни градът става жертва на над 120 атаки с дрон, при които са убити 16 души, а над 130 са ранени.

Руските войници систематично използват дронове срещу цивилни

Месеци наред разследващият екип на ДВ събира публично достъпна информация и данни за нападенията с дронове. Две неправителствени организации - Eyes-on-Russia-Project и Мнемоник - подпомагат ДВ с анализа на данните.

Въпреки че екипът ни не успява да разследва в самия град заради ограничения достъп до него, анализът на данните и интервюта с експерти и очевидци свидетелстват, че руските войници систематично използват дронове срещу цивилното население.

През февруари 2022 година руската армия окупира Берислав. През есента украинската армия го отвоюва. Междувременно големи части от града, в който някога са живеели 11 хиляди души, са разрушени. В Берислав днес живеят основно възрастни хора.

Служители на неправителствени организации също са пострадали

Йевхен, който предпочита фамилията му да не се споменава, също е бил нападан от руски дрон. През януари служителят на неправителствената организация World Central Kitchen носи хранителни продукти към Берислав, но по пътя колата му е застигната от дрон. „Не знам колко дълго ме преследваше дронът“, казва той пред ДВ. „Много ме беше страх.“

Йевхен не е единственият служител на неправителствена организация, нападан от дрон - през януари двама служители на швейцарската организация HEKS са убити при нападение в Берислав. Четирима други са ранени.

Международното право забранява целенасочените удари срещу цивилни. Войниците са задължени да правят разграничение между военни и цивилни цели. Те трябва да „предприемат всички възможни мерки, за да ограничат максимално щетите за цивилното население“, подчертава британският адвокат Уейн Джордаш. „Дроновете не са изключение.“

Три различни армейски части стоят зад атаките

Прецизните оръжия като FPV дроновете, които Русия използва, „ограничават сериозно риска от нанасянето на случайни щети“, подчертава юристът, който разследва военни престъпления. Когато цивилни цели се поразяват редовно от подобни оръжия, „може много по-категорично да се предположи, че става въпрос за военни престъпления“.

На база на разстоянието, на което могат да летят дроновете, както и тяхната траектория, ДВ може да локализира откъде излизат те към Берислав – от градовете Каховка и Нова Каховка, които се намират от другата страна на река Днепър.

Там са разположени няколко части от руската армия - сред които 10-а специална бригада, 205-а мотострелкова бригада и доброволческият батальон БАРС-33, кръстен на съветския герой от Втората световна война Василий Маргелов. В Телеграм представители на 205-а мотострелкова бригада признават за множество атаки с дронове в Берислав, най-вече насочени към превозни средства. Един пилот на дрон пише, че те „са унищожили всички“ и че в района нямало цивилни. С този коментар той се самообвинява, коментира Уейн Джордаш, защото очевидно „решава, че „всеки човек е легитимна военна цел“.

Руската страна отказа да отговори на въпросите на ДВ

Доброволческият батальон БАРС-33 оперира в района на Каховка и Нова Каховка от началото на 2023 година. И при набирането на нови войници официално обявява, че търси пилоти на дронове. През октомври 2023 година създателят на батальона Владимир Салдо обяви, че БАРС-33 е тествал нов дрон с името „Велес“.

Дроновете „Велес“ се произвеждат от фирмата „Аеро Хит“. През юни американското финансово министерство наложи санкции срещу тях, защото „дроновете „Велес“ са използвани от руските въоръжени сили в Херсон срещу украински цели“.

Кой точно разпорежда и изпълнява атаките с дронове срещу цивилна инфраструктура в Берислав и околията не може да се потвърди еднозначно. Нашето разследване показва, че трите споменати военни части вероятно носят отговорност. ДВ се обърна към Министерството на отбраната на Русия, към батальона БАРС-33 и към администраторите на техните Телеграм канали за позиция. Но нито един от тях не отговори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    52 14 Отговор
    В завод ТЕРЕМ в Костенец правят дронове камикадзе за Украйна.Вчера арестуваха една приятелка за протест в районното в Костенец.

    Коментиран от #4, #8, #12, #17, #24

  • 2 Kaлпазанин

    49 6 Отговор
    Даааа са псалмите ви немат край ,пак ме заболя главата вече от тях
  • 3 Това е

    46 6 Отговор
    Пълна. Лъжа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Верно ли

    70 8 Отговор
    Хайде бе! Вчера при най-масовият обстрел от началото на СВО на украинската инфраструктура имаше 5 жертви, а тия от зелето ни разправят приказки от 1001 нощ. Но ние си знаем кой атакува цивилните в този конфликт, кой ги ползва за жив щит.
  • 7 Абе къде е Заслужни?

    47 6 Отговор
    За дроновете разбрахме. Кажете сега, къде е Заслужни? Малко го забравихме тоя "херой", който много мистериозно изчезна от медийното пространство. Вече даже и фалшиви фотоси не публикуват с него

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Перо

    47 7 Отговор
    Ционисткият наркоман струва вече твърде скъпо на Украйна.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Укропат

    42 4 Отговор
    Такива истории имаме още от Буча. А ген. О.Сирски към настоящия момент решително иска да оправдае името си и да подрищицялатаоперация в Курска област. Заповед от шефчето след третата бяла линия ,която той нарича червената линия на Путин.
  • 12 Ти няма ли....

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да отидеш да протестираш?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 АЙДЕ ГЪЧ

    39 2 Отговор
    ......"РАЗСЛЕДВАНИЯТА НА ДВ СОЧАТ........" ЧИСТА ПРОБА......ПРОМИВАЧИ НА МОЗъЦИ...........
  • 15 Който не е гледал матрицата да я гледа

    21 3 Отговор
    Това е само началото с дроновете
  • 16 az #СВО

    32 5 Отговор
    Извънредно!

    Руснаците започнаха атаката на Селидово.

    Ако досегашният темп на настъпление се запази, Селидово ще е освободен до края на седмицата. Киев не може да спре руснаците. Фронтът за ВСУ на Донецкото направление се разпадна още на 17.08.2024г.
  • 17 Мишел

    5 35 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А защо е протестирала жената, вместо да се радва, че произвеждаме три пъти повече продукция.. България печели милиарди евро от производство на оръжия и боеприпаси, заводите ни работят 24/7 Трябва да построим поне още един военен завод, да се модернизират старите и да увеличаваме максимално производството.

    Коментиран от #25, #45

  • 18 Гого

    30 3 Отговор
    Само защото е написано от ДВ, никой мислещ няма да повярва
  • 19 Специални части на АЗОВ

    5 33 Отговор
    Са на два разкрача от Курск
    Въпрос на време е.....

    Коментиран от #36, #38

  • 20 Дрън , дрън , та пляс

    17 2 Отговор
    Война е - покрай сухото , гори и мокрото ..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай Дън

    27 3 Отговор
    На 7 февруари Володимир Киндрат и съпругата му Любов слушат зловещия шум на дронове в продължение на часове. Докато два дрона, заредени с взривно вещество, не атакуват къщата им в Украйна. „Видях как дроновете удариха гаража". С часове обикалят къщата и накрая се взривяват клозета.

    Коментиран от #28

  • 23 az #СВО

    35 4 Отговор
    Извънредно!

    В Селидово от всички посоки навлизат руски щурмови групи и ДРГ. Работят миномети, артилерия и авиация.

    По всяка вероятност частите на ВСУ ще изоставят града, поне това се наблюдава на всички останали места - ВСУ изоставят позициите си без да окажат сериозна съпротива, поради липса на жива сила и средства.
  • 24 Насакото Яката

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да няма после Бумммм в завод Терем в Костенец ?
  • 25 Радио Елто

    25 4 Отговор

    До коментар #17 от "Мишел":

    Хубаво че България Печели но Парите ги крадат Тиквата и Прасето

    Коментиран от #34

  • 26 Някой

    30 4 Отговор
    Цитат:
    "Разследванията на ДВ сочат, че"
    Слънцето изгрява от запад. Дойче Пропаганда добре ги знаем. Да питам тези защо са останали на фронтовата линия при река Днепър, на която е градчето?
  • 27 орките

    4 26 Отговор
    са силни само срещу слаби и безащитни
  • 28 Кичо

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Дън":

    🤭🤭🤭🫣🫣
  • 29 Гост

    24 4 Отговор
    Само окраинска пропагандата публикуват
  • 30 Ей Факти

    2 25 Отговор
    Използването на дронове е украински патент.Гкедсйте в Нета руските щурмове какви загуби носят от фпв дронове.Гледайте там ще видите танк сатай.,танковете са целите в ламаринени плоскости.Не им помага много.А като разтоварят ватенките за всеки има по дрон.Особено ги е страх от дрона Баба Яга има доста еидеа носят по 4 82 мм мини или една противотанкова.Та тази проруска статийка От.......зад
  • 31 Браво на Русия

    29 5 Отговор
    първо гони цивилното население, а после се разправя с фашистите! Затова и цивилните жертви са на минимум!
  • 32 Сорбоната

    20 1 Отговор
    Гьобелс news
  • 33 Светослав

    18 2 Отговор
    Някой вярва ?Тези надминаха и цирк Арена))То клона е един и забавлява децата,но тук са във филма детство мо,реално и вълшебно))
  • 34 Град Козлодуй

    26 5 Отговор

    До коментар #25 от "Радио Елто":

    Русия е Сила ,Русия е Мощ!Слава на Русия !
  • 35 az #СВО

    21 2 Отговор
    Извънредно!

    Беларус продължава да струпва жива сила и тежка бронирана техника на границата с бивша Украйна.

    ВСУ изтегли частите си от границата и ги прати да умират в Курската авантюра. От украинска страна границата е оголена.
    Беларус започна да действа след разговор на Путин и Лукашенко.

    Ако има действия от беларуска територия срещу бивша Украйна, то авангардът ще е съставен от бившите "Вагнер".

    Коментиран от #40, #48

  • 36 Янко Виа

    15 1 Отговор

    До коментар #19 от "Специални части на АЗОВ":

    Не знаех ,че може да се публикува от отвъднато,но изглежда може.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Абе

    21 4 Отговор

    До коментар #19 от "Специални части на АЗОВ":

    Мног си прав ,въпрос на време е "Азов" да отидат на гости Бандера.

    Коментиран от #43, #44

  • 39 Историк

    4 26 Отговор
    Руските терористи сами си отрязаха клона на който стояха в последните 80 години.

    Никога в историята не е имало повече технически възможности да се събират доказателства за военни престъпления, и тия бандити нямат никакъв шанс да избягат от отговорността за действията си, дори да минат десетилетия, докато понесато отговорност.

    Коментиран от #41, #47

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пинокио

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "Историк":

    Тате казах ти да не злоупотребяваш с алкохола,още от 5ч си заседнал на етина пърцуца и знам че вече си велик и искаш всички да те уважават.
  • 42 Баро

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Спокойно бе":

    Сусссс бе гьотверренн скъсан,да не те почвам с теслата.
  • 43 Да от вчера

    2 25 Отговор

    До коментар #38 от "Абе":

    Има видео с нощния щурм на Азов .Три пленени встенки и доста избити с нощните прицели на снайпера.

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ЕвроТо

    28 1 Отговор

    До коментар #17 от "Мишел":

    Не знам как може някой да се радва, че хора умират, но България печелила от това и значи било добре да умират. По-плоско разсъждание даже и на запад не го докарват. Там поне ясно си казват, че си търсят реваншизъм от втората световна и затова е всичко. А вие заради едните жълти стотинки се "радвате" - Произвеждат се тук, за да се въвлече държават в конфликта, защото не може да продаваш оръжие, пък да си "чист и заради едната печалба да го правиш само" ...
  • 46 Браво малчо

    19 2 Отговор

    До коментар #43 от "Да от вчера":

    Не спирай да громиш рашата на кънтъра! Само намали излагането по форумите, че хората се отвращават от САщ като гледат как съсипва деца!

    Коментиран от #54

  • 47 Смех в блатото

    2 6 Отговор

    До коментар #39 от "Историк":

    Как сме дядка ,рипа ли заспалия ..Й ?
  • 48 ХА ХА

    0 8 Отговор

    До коментар #35 от "az #СВО":

    Това няма как да стане.
  • 49 читател

    18 1 Отговор
    На украйнските новини , най им вярвам ....ха ха ха .....
  • 50 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Ехааа,.И как го правят ?
  • 51 Град Козлодуй

    4 11 Отговор
    Свобода на Украйна

    Коментиран от #52

  • 52 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #51 от "Град Козлодуй":

    Суссс бе Ломски гьоттверренн!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ей Рапон

    7 1 Отговор

    До коментар #46 от "Браво малчо":

    Когато съм служил с автомат в ръка на тая държава не знам дали си бил роден.Какво си правил през 1985 г Чикита.

    Коментиран от #59

  • 55 От страни

    17 1 Отговор
    Прегледах руските военблогери - никви успехи на Укра НЯМА. АМА ХИЧ НЯМА!
    Всичките статии за успеха на укрите в Курска област са лъжа. Единственото место където още напъват и то безрезултатно е Льгов. Навсякъде другаде ги ловят като пилци из полята. А за фронта в самата Укра да не говорим - плътно отстъпват отвсякъде.
    А това за дроновете като го прочетох направо ревнах - горките укри. Пропагандата не спира - нема почивки.ю нема ваканции а?
  • 56 От страни

    2 14 Отговор
    Тия дни ходих на един обект където ще правя едни работи и при навлизането срешнах хора с автомати и ги ръководи човек и те се предвижват, оглеждат, прицелват. А обекта е промишлена сграда. Питам мога ли да мина да не ме гръмнете случайно, казват минавай това са учения. Минах при шефа на сградата и след като уговорихме нещата за работата го питам кво става на обекта ти, казва това са група подписали контракти и сега ги обучават за водене на бой в условията на промишлен обект, че били ги тренирали 2 месеци. 2 МЕСЕЦИ, Карл!! Пак е малко но не е като да го фанеш на улицата и след 4 часа да е вече на ЛБС и там живее точно 10-15 минути.
    Така правят русняците.
  • 57 Руснак е синоним,

    2 15 Отговор
    синоним на дегенерат.

    Коментиран от #58, #62

  • 58 Тити

    12 0 Отговор

    До коментар #57 от "Руснак е синоним,":

    А ти на кво си синоним бе манн гауу?
  • 59 Браво малчо

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "Ей Рапон":

    Подавал съм го на майка ти ,тогава още я биваше.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Про.клета да е Московията!

    2 3 Отговор
    Типично за руските мръсници - убиват цивилни и ядат камъка на фронта. Няма по-долен човек от миризливия московец!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Харон

    2 2 Отговор
    Руските войници систематично използват дронове срещу цивилни....И ЗАТОВА ВЪЖЕ ЗАСЛУЖАВАТ.....
Новини по държави: