Last news in Fakti

16 Март, 2014 12:10 829 0

Сърбия гласува на предсрочни парламентарни избори

  • сърбия-
  • парламентарни избори-
  • белград-
  • дясноцентристка прогресивна партия-
  • александър вучич

Проучвания сочат победа за Сръбската прогресивна партия

Сърбия гласува на предсрочни парламентарни избори - 1
Снимка АП/БТА

Сърбия днес гласува на предсрочни парламентарни избори, както и местни избори в Белград и още няколко града. Право на глас имат 6 765 998 души.

Чрез този вот Дясноцентристка прогресивна партия в страната ще затвърди контрола си върху властта за следващите четири години, коментира Ройтерс.

Партията обеща „икономически ремонт“ в бившата югославска република, в момент когато Сърбия се впуска в преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

Очаква се партията да спечели 45% от гласовете. Лидерът на партията Александър Вучич, бивш ултра-националист и министър от кабинета на Милошевич, който постави началото на преговорите за членство в ЕС през 2008 г., е най-спряганото име за министър-председател.

От 7 до 20 ч местно време в страната ще бъдат отворени 8300 избирателни секции и още 90 на територията на Косово. Сърбите, живеещи в чужбина, ще могат да вземат участие във вота в 35 секции в 20 държави. Според официалната статистика, около 4 милиона граждани на Сърбия живеят в чужбина.

Изборните бюлетини съдържат 19 листи на партии, коалиции и групи граждани, от които 7 са на партии на малцинствата. В листите фигурират общо 3020 кандидати за депутати, а според законовите разпоредби 36% от тях са жени.

Изборите ще бъдат наблюдавани от сръбския Център за свободни избори и демокрация (ЦеСИД) и от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), представители на централните избирателни комисии на Русия и Албания и на Междупарламентарната асамблея на Общността на независимите държави (ОНД) и дипломати от българското, британското и американското посолство.

Окончателните резултати от вота трябва да бъдат съобщени най-късно на 20 март, а предварителните доклади на международните наблюдатели могат да се очакват още в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: