Last news in Fakti

17 Март, 2014 06:18 1 184 0

Сърбите заложиха на супермен

  • сърбия-
  • вучич

Бивш министър на информацията при Слободан Милошевич Александър Вучич е победителят на проведените в неделя парламентарни избори

Управляващата в Сърбия Прогресивна партия с лидер Александър Вучич е победител на предрочния парламентарен вот, съобщи Би Би Си.

Изследване на социологическата агенция ЦеСИД отрежда на дясната формация около 49% от гласовете или 157 места в 250-чления парламент (Скупщина).

Втори са коалиционният партньор на Прогресивната партия – социалистите. Те получават около 15% от гласовете.

„Те ще имат мнозинство в парламента“, коментира пред журналисти резултатите на Прогресивната партия президентът на ЦеСИД Марко Благоевич. Трета е Демократическата партия.

Анализатори отбелязаха за АП, че подобен резултат за управлявала партия или коалиция не е регистриран от разпадането на Югославия.

Късно в неделя вечерта Александър Вучич благодари на избирателите си за най-добрия резултат от 25 години и обеща да работи с всички.

От своя страна премиерът и лидер на Социалистическата партия Ивица Дачич обяви, че е готов на преговори с хората на Вучич за формиране на правителство. Днес обаче отношенията между Вучич и Дачич са охладнели значително, защото Прогресивната партия обвини лидера на сръбските социалисти,че е имал контакти с един от най-известните наркобосове Дарко Шарич.

В изборната си кампания Александър Вучич призова за мащабна победа във вота, за да може да проведе политика за откриването на нови работни меса, реформи в икономиката и борба срещу корупцията.

Прогресивната партия дължи победата си и на последователната политика в подкрепа на преговорите на Сърбия с ЕС и нормализиране на отношенията с Косово.

Бивш министър на информацията по времето на управлението на Свободан Милошевич Александър Вучич успя да премине в редиците на демократичния лагер на сръбската политика, пращайки в историята някои от знаковите лица на опозиционното на бившия режим движение.

Сегашната опозиция обаче предупреждава, че би било опасно да се дава твърде много власт в ръцете на Вучич.

„Цялата страна е хипнотизиран от тази супермен. Вучич контролира всички медии и решава всичко. Изправени сме пред режим на един човек“, коментира пред Би Би Си парламентарният лидер на Демократическата партия Борко Стефанович.

Такава абсолютна власт и тенденцията един човек, който да контролира средствата за масова комуникация, е много тревожно явление , каза пред телевизия Б92 в изборната нощ социологът Йово Бакич.

Той припомни, че президентът Воислав Кощуница през 2000 г. и 2001 г. имаше рейтинг от 75%, а днес партията му не може да прескочи изборната бариера.

Главният редактор на в. „Данас“ Зоран Панович коментира, че резултатът от вота опростява въпроса за нуждата от коалиция.

Професорът във Факултета по политически науки Георге Павичевич каза, че победата на прогресивната партия не означава, че сърбите са се отказали от демокрацията, а са решили да дадат пълната отговорност на ясен човек.

„Евронюз“ коментира, че новото правителство ще се изправи пред вземането на непопулярни мерки. Дългът на Сърбия е над 20 млрд. евро, а безработицата се колебае около 30%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: