Тема: Украйна

26 Август, 2024 22:25 6 789 113

Защо руската армия прокопава тунели в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • покровск-
  • донбас-
  • курска област-
  • война

Тази тактика е била използвана в много войни, дали украинските части са готови за тези действия на врага и как биха могли да им противодействат?

Защо руската армия прокопава тунели в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските войски използват тунели за проникване в тила на украинската армия. Колко разпространена е тази тактика и колко опасна е?

Руските военни в Украйна се хвалят с мрежата от подземни тунели за скрито проникване през отбранителната линия на украинските въоръжени сили и нанасяне на удари от тила. Тази тактика е била използвана в много войни. Дали украинските части са готови за тези действия на врага и как биха могли да им противодействат?

Как тунелите влияят на ситуацията на фронта

В края на юни руското министерство на отбраната заяви, че руските войски са успели да завладеят "голямо укрепление" на украинските въоръжени сили в Донецка област с помощта на подземен тунел, дълъг над три километра. От Москва заявиха, че през него са били доставени боеприпаси, въоръжение и хранителни продукти. Руските военни кореспонденти разпространиха кадри от този подземен проход. По техни данни под бетонните бункери и минните полета е бил изкопан на ръка тунел с ширина 90 см и височина половин метър.

Украйна не е коментирала тези изявление. По данни на украинския военен журналист Андрей Цаплиенко, тунелът е изгубил значението си след еднократното си използване. Той разказва и, че руските войски са загубили в района цели подразделения.

Руснаците не за първи път използват подземни проходи: такъв случай имаше миналата година по време на боевете за Авдеевка, но без да се копае специален тунел – използвана бе част от изоставен подземен тръбопровод. Украински военни експерти посочват, че чрез него украинската армия в района на Авдеевка се е оказала изцяло обкръжена от врага – така част от защитниците е загинала, а другата част е била пленена.

В същото време на границата между Черниговска и Сумска област, където има големи горски масиви, блатисти местности, реки, водоеми и подпочвени води, руските войски не са имали възможност да извършват подобни действия. "Прокопаването на подземен проход е сложна инженерна задача, за изпълнението на която трябва да са налице редица фактори, като например определено ниво на подпочвените води и определено състояние на почвата. Без тях възможностите на врага за избор на райони за изкопна работа са ограничени", отбелязват украинските въоръжени сили.

Подземните проходи не са нова военна тактика

Русия има много солидни инженерни войски, казва украинският полковник от запаса Сергей Грабский. "Те имат отработени алгоритми за това как да изнасят изкопаната земя и да я разпръскват наоколо, за да създадат маскировка. При изнасянето на земята заради разликата в температурите може да се образува пара, която ще бъде забелязана. Затова пръстта трябва да се товари на камиони и да се извозва", обяснява Грабский пред ДВ. Прокопаването на тунелите се извършва ръчно, тъй като ако се използва комбайн, би се вдигнал твърде много шум в района на бойните действия.

Тактиката за прокопаване на тунели не е руско изобретение – тя се използва вече повече от сто години – още от времето на на Първата световна война, а и американците са се натъквали на тунели и във войната във Виетнам. Подземни проходи в руско-украинската война са използвани и преди пълномащабното нахлуване. Още през 2016 г. украинските военни са разказвали, че в селището Широкино диверсионни групи и снайперисти са прониквали през подземни проходи. Подземни комуникации са били използвани активно и от двете страни и по време на отбраната на летището в Донецк през 2014-2015 г.

Днес украинската армия не използва тунели, отбелязва Секач. "Руснаците копаят, защото искат да настъпват, като при това търпят големи загуби. Ако нашето положение беше сходно – хората да са много, но да не могат да се придвижват заради солидната отбрана, вероятно и ние бихме използвали тази тактика", обяснява той. Военният е на мнението, че ефективността от използването на подземни тунели е съмнителна, защото тази военна хитрост няма да е решаваща хода на войната или ситуацията на фронта. "Това може да подобри нещата на участък от фронта от 300 метра, максимум километър – тъй като съвсем близо започва следващата отбранителна линия", казва Секач.

Как може да се противодейства на подземните тунели

Не е възможно да се разкрият всички тунели и да се минират подходите към тях, отбелязва Грабский. "Не трябва да се създават специални тунелни батальони. Тунелите на руснаците са епизодично явление. Това са нестандартни методи, които по определение са много ограничени."

От украинския генерален щаб отказват да обясняват какви методи използват в борбата срещу тази тактика на Русия, но уверяват, че "се внедрява целият комплекс от мерки за своевременно разкриване и неутрализация на опитите за прокарване на подземни комуникации от страна на руските окупационни войски".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атила

    3 20 Отговор
    Важна е Любовта Тръпката Нежност и Страст
    Да Има Чувства Защото Спалнята е за Любов а не е Обор за Краве и Волове Пениса е Важен само за Наслада

    Коментиран от #11

  • 2 Баце ЕООД

    45 13 Отговор
    За да излезе в тил на противника.. Тия от ДВ са луди...

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Помак

    72 24 Отговор
    ДВ Това е Война ако не сте разбрали , Вайина на Доброто -Русия срешту злото-укронаци+натю ...целта оправдава всички средства
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 „ХЕКТОР”

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Атила":

    О ДАА..ИЗПРАВИ СЕ ГОРА ОТ ..ПЕНИСОBE
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Астиномията

    9 5 Отговор
    Това нищо не е в Атина ще ти теглят ножа публично ако се развееш като Шантава Испанка и Пасивна Гинека С Червено знаме,ако се опитваш да ги командваш като Гинека
  • 17 ЯХБЗ

    14 28 Отговор
    Поредните руски глупости - сехюга с куфар от въздуха за пет минути се виждат всякакви кухини в почвата. Вратата е още на ниво ПСЕ, проzтаците...

    Коментиран от #18

  • 18 Фантомас

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "ЯХБЗ":

    Искаш да кажеш с Лидар, щото с куфар трудно ще видиш каквото и да е.
  • 19 Сергей

    21 25 Отговор

    До коментар #6 от "Шаг на абарот":

    Войските на СССР, които включваха и Украйна, воюваха в Афганистан; един от командирите беше чеченският терорист Дудаев. Русия също беше окупирана от КПСС, която управляваше евреина Ленин, грузинеца Сталин, а останалите бяха все украинци, дадоха на Украйна руски територии, населени с руско население. Последният, който се отказа от Крим, беше Хрушчов.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Камалчето

    29 4 Отговор
    Браво! Дойче Веле печели първа награда!
  • 24 Някой

    39 7 Отговор
    Правят си метрото руснаците. До Киев и нататък.
  • 25 НАТО ще треZе

    11 29 Отговор

    До коментар #20 от "Хайде бе?":

    Блатните Zомбита 😂
    Вече се обсъжда да пращаме "съветници" . Затова Zоюбитаъа направо се закопават😂
    А джендъра с ботокса в носа направо копае дъното на бункера😂
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хехе

    30 5 Отговор
    По-интересното от самите тунели,е Кой ги е прокопал и Кога? То за 3 дни до Киев,тези фокуси не стават?

    Коментиран от #31

  • 28 Маркшайдер палестинец

    7 12 Отговор
    Ние така си ровиме, баце. Отвътре ни иде.
  • 29 Копират

    8 14 Отговор
    От хамас
  • 30 ЕДГАР КЕЙСИ

    10 34 Отговор
    РУСКИТЕ ТУНЕЛИ В УКРАЙНА И ..........,......... ТУНЕЛИТЕ НА ТЕРОРИСТИТЕ В ГАZA ....,............. И ТУК ВИЖДАМЕ ВРЪZKA MEЖДУ ................. МЮСЮЛМАНСКИЯ ТЕРОРИZЪМ И РУСКИЯ ТЕРОРИZЪМ ............... ФАКТ !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Незнам

    6 17 Отговор
    ZZZ,,,,,,,Защо не му унищожите бункера ток не трябва да живее защото е вреден за човечеството
  • 33 Русия попиля НАТО

    37 9 Отговор
    Руската армия прокопава тунели в Украйна, защото МОЖЕ. Другите като не могат ще лапат мухите.

    Руската армия за 3 дни превзе по-голямата част от 14 000 - хилядния град Новогродовка, на 10 км южно от Покровск, без нито една бронирана машина и оставяйки инфраструктурата почти непокътната. Това е... без коментар...

    Шахматистът остави натовците в Курск да се радват за кратко, като в последствие ще отстъпят, или ще се предадат.

    Путин отново надигра надутите натовци.

    Коментиран от #36, #42

  • 34 За протокола

    29 4 Отговор
    "" Американската армия остана без боеприпаси, тъй като сегашната администрация ги даде на Украйна, заяви кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп в интервю за американски блогъри.
    Политикът добави, че без подкрепата на Запада украинските въоръжени сили биха се предали още през първата седмица на конфликта.
    Тръмп вече направи подобно изявление на 21 август, говорейки пред поддръжници в Северна Каролина. Тогава кандидатът за президент добави, че американските складове са празни.
    Тръмп нарече глyпави и думите на настоящия президент на САЩ Джоузеф Байдън за присъединяването на Украйна към НАТО. Според политика американският лидер прави подобни изявления поради ниското си ниво на IQ.""

    Коментиран от #38

  • 35 Дик диверсанта

    7 24 Отговор
    На руснаците няма кой да им копае окопи в Курска област, а вие за тунели говорите./
    Станали сте жертва на руската пропаганда, а който разпространява руска пропаганда разпространява фашизъм. След това да не се оплаквате
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 пешо

    18 2 Отговор
    на дойче зеле глупостите край нямат
  • 40 Kaлпазанин

    18 2 Отговор
    Може и копае ,вие ционистката медия като лъжете и използвате дълбока психология за пропаганда и промиване на мозъци вярвате ли си че и всичко ви вярваме .и вие ще отечете в канала
  • 41 Укропат

    10 1 Отговор
    Шефчето отдавна ги разкри : защото са миньори от Донбас. Цял живот само шахти и тунели лопата. Сега си му дайте наградата. Иначе в МироТровец!
  • 42 Няма такава пародия на шахматист

    7 21 Отговор

    До коментар #33 от "Русия попиля НАТО":

    Е това е със сигурност най-убития шахматист! 3 дневната операция продължава трета година. Над 600000 орки торят украинската земя. Просия копа икономически дъна, международно е изолиран,крепостниците мизерстват в голямата си част. Китай ще вземе Сибир, а и други републики ще скъсат синджира. А "големият "малък пусьо трепери в бункера и чака приятелите да го довършат.

    Коментиран от #51, #112

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Руската армия е трагедия

    5 16 Отговор
    Тия тунели навсякъде терористите ги копаят за да имат изход за бягство, представяте ли си 8 ми американски полк дето навремето нарита китайците барабар със севернокорейците да тръгна да копаят
  • 45 Хохо Бохо

    5 17 Отговор
    Руските плъхове се хвалят с мрежата от подземни тунели в Украйна. Те с друго няма с какво да се похвалят...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Говорит Москва от дъното

    5 12 Отговор
    Mecho се е разкрачил малко и се чуди окъде му влизат, че и китайците към Сибир гледат.

    Коментиран от #52

  • 48 Глу'пости на търк_алета

    6 15 Отговор
    Кви тунели, кви Траншеи около мумията и кремля?!?
    При тия Технологии могат да копаят единствено във.... дебелото си ..черво за да търсят..." Шоколад"!
    Абе тия жалки москалье с коя СУПЕР СИЛА воюват?!?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Механик

    14 5 Отговор
    Аз не знам дали руснаците копаят тунели, както и защо ги копаят. Но се питам, защо украинските гробища така много се разрастват на площ? Що така тия укри имат тая мания да копаят гробове???? И що такак тия гробове като ги запълнят с месо, отгоре застилат някакъв жълто-син парцал??
    Някой знае ли що така?

    Коментиран от #56, #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Изобщо не гледат

    4 17 Отговор

    До коментар #47 от "Говорит Москва от дъното":

    КУРСК и КРИМ са УКРАИНСКИ, СИБИР Е КИТАЙСКИ, КУРИЛИТЕ-ЯПОНСКИ, ...ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ Е НАША А ПУТИН-КА Е ХУ@ ЛО
    ФАКТ
  • 53 Баце ЕООД

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "Костадин Костадинов":

    ? в Европа е рецесия ... няма смисъл. Да ти обясня ли какво е рецесия или знаеш?!

    Коментиран от #58

  • 54 Ега ти статията от Дойчо

    11 4 Отговор
    DW за това ли решиха сега да разтягат локуми и да ни обясняват, като на първолачета? Че и украински "експерти" чак интервюирали, за аФторитет :)

    Съвсем изтрещяха!
  • 55 Путин

    12 3 Отговор
    Смажете бандеровците
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Русофил

    9 2 Отговор

    До коментар #56 от "Костадин Костадинов":

    Кви деца бе из Род? Проверки според западнее вестника колко е средната възраст на укротрупо вете.
  • 60 БАЦЕ ЕООД

    9 2 Отговор

    До коментар #56 от "Костадин Костадинов":

    Я напиши определенията на тия епитети дето си употребил, че ме съмнява да знаеш какво говориш.

    Коментиран от #69

  • 61 Типични

    4 8 Отговор
    канални мишки като съюзниците им от Хамас
  • 62 Русофил

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "Костадин Костадинов":

    Не разбирам, как може да си ползваш из хода за вход?!
  • 63 Аре бе

    4 11 Отговор

    До коментар #51 от "Велика Русия":

    Че то една ЧЕЧНЯ победи и унижи тая " непобедима" г-ЕЙ армия маскалска! Виж как ИЧКЕРИЯ стана НЕЗАВИСИМА И СВОБОДНА СТРАНА след първата москал - Чеченска война!
    Ха-ха-ха
    Си га нин ли си... опушеняко?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 1111

    12 1 Отговор
    "бил изкопан на ръка тунел с ширина 90 см и височина половин метър." - Аве, пийте ги тия хапчета, ве! Че и боеприпаси били влачили...
  • 66 Глуповат но "Обществено Отворен"

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "Костадин Костадинов":

    И аз не го разбирам! Не си сам.
  • 67 Механик

    19 3 Отговор

    До коментар #56 от "Костадин Костадинов":

    "Нашите деца ще ходят на училище и ще играят щастливо по площадките. А техните деца ще се крият по мазетата и ще мрат."
    Това кой го каза бе, възпаления? Путин ли ?

    Коментиран от #73, #79, #85

  • 68 Артилерист

    10 2 Отговор
    На война всичко неочаквано и изненадващо за противника е полезно, но само като си помисля как се лази стотици метри, че и километри в тунел 90 на 50 см. и светвам лампите, щото ме хваща клаустрофобия или както се казваше това полудяване от тъмното, тясното, неясното и страшното. Писателят Н. Хайтов има разказ ("Свирката на локомотива" май се казваше), как един издал четата, щото жандарите го пъхнали в една каца...
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 нннн

    13 2 Отговор
    Нищо чудно. Поради всичките разузнавателни сателити, самолети, дронове, радари, камери и др. се изпробват всякакви нови и стари методи за преминаване през укрепленията.
  • 71 Русофил

    12 3 Отговор

    До коментар #57 от "Бесен-_ Язовец":

    Какви републики бе фантазьори? Имате 1000 кв км. Курс е руски, АЕЦ Курск е руска. Бъхтят ви по салата. Толкова можете. През това време глей ква стана в донбас
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Русофил

    2 6 Отговор

    До коментар #67 от "Механик":

    Той не знае, щото е гей.

    Коментиран от #75

  • 74 Освободиха се единствено

    3 9 Отговор

    До коментар #64 от "Велика Русия":

    В ма кяти и сестра ти, ОЛИ гонФрен

    Коментиран от #77, #80

  • 75 Механик

    3 7 Отговор

    До коментар #73 от "Русофил":

    Като Медведев и Вовка?

    Коментиран от #76

  • 76 Русофил

    4 6 Отговор

    До коментар #75 от "Механик":

    Не като баща ти и тебе
  • 77 Русофил

    0 4 Отговор

    До коментар #74 от "Освободиха се единствено":

    Не тебе у Остата
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 А ако този тунел

    3 6 Отговор

    До коментар #78 от "Отец Чапаев":

    Е прокопан специално за ВВП, м?

    Коментиран от #98

  • 83 Руската армия е картонен тигър

    3 11 Отговор
    Генералите в Пентагона и в Хемпшир,се смеят на глас като ги гледат как копаят ,по видео сателита
  • 84 стоян георгиев

    5 7 Отговор
    Поредните руски глупости.русия копае тунели щото няма как да разбие украинската защита.тунелите обаче са абсолютно безпомощни.тази средновековна тактика.даже е смешна за коментиране.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 стоян георгиев

    5 5 Отговор

    До коментар #79 от "Костадин Костадинов":

    Порошенко го каза в смисъл че приграничните зони окупирани от русия и пълни с руски колаборанти ще бъдат в гадна ситуация заради реалната военна обстановка там.това бе горе долу.тоя го е чул или прочел в някой руски пропаганден сайт и го повтаря като папагал.те тия тук само това правят.явно им дават пп някоя огризка за да ги повтарят и потретват .

    Коментиран от #90

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Ха ха

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "Шаг на абарот":

    Това дето си гледал в детската градина по ТВто бяха американските ти другари .Те се ловеха за колесари и перки само да избягат от Афганистан.А войските на СССР напуснаха организирано ,изпратени с цветя,знамена и почести от многохилядни тълпи от граждани и гражданки на Афганистан .Да ,тогава имаха и гражданки.

    Коментиран от #93, #95

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Победа будет за нами

    7 4 Отговор

    До коментар #94 от "Шаг Вперëд":

    Гостиница Аврора - всё!
    На мястото на наемниците в хотела се засели Искандер! Не са били платили за нощувката!

    Коментиран от #102

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Правоверен Евроатлантик

    6 1 Отговор
    Еми нали Русия воюва само с лопати, затова и тунелната тактика. ЗАЕЦ го стрелят извънземните, Зеленски е невинен...
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Обмяна на опит

    2 5 Отговор
    Да питат Израел как си ги работи мишоците Остават завинаги под земята че и гробове няма да им копае
  • 106 Забелязал

    6 0 Отговор
    Много глупости почнахте да публикувате...
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Мухаа ха!

    5 0 Отговор
    90х50 см.Събрали са всички акробати на Русия,да проникват през тях.Абе вие там- в редколегията, наистина ни взехте за мезе,или никой не преглежда какво публикувате.Много интересно ще бъде,да демонстрират същите" умници" как войник в униформа,дори без личното оръжие,пълзи километри(!?) под земята,и дърпа сандъци със боеприпаси,или храна

    Коментиран от #113

  • 109 Опалааа

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "Костадин Костадинов":

    Истинското определение изглежда така
    комунист/фашист/ мизантроп /хайдутин/партизанин/
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 М3 голд

    3 0 Отговор
    Голяма статия за Стара манджа. DW чакаха да се позабрави случая (един единствен известен) и да пишат. И те са на заплата. И нещата не са точно така. Като пишат глупости вярват ли си? Тунел, изкопан на ръка, 3 километра, с отвор 90 х 50 см, без укрепване. Къде е изкопаната пръст? Как е изнасяна? Ако е вярно, трябва да влезе в учебниците. Хайде, стига фантасмагории!
  • 112 Опааа

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Няма такава пародия на шахматист":

    Намали белото! Как ще си днес? По полека! Тестова истина, каквото ти се иска. И си пази здравето!
  • 113 Обаче главният акробат

    1 1 Отговор

    До коментар #108 от "Мухаа ха!":

    Спокойно минава😂😂😂
Новини по държави: