4 Септември, 2024 15:16 1 756 27

Сърбия иска да се бори срещу "лъжите" на западните медии

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • косово

Имиджът на Сърбия в чуждестранните медии не е добър, което според президента Александър Вучич и неговото правителство не е основателно

Сърбия иска да се бори срещу "лъжите" на западните медии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия основава специално бюро, което да се бори с негативните публикации за страната в западните медии. Единственият проблем е, че повечето от тях отговарят на истината, казват журналисти.

Арно Гуйон е само на 38 години, но има богата биография - в средата на 20-те си години е искал да стане президент на Франция като номинация на дясноекстремистка партия, но дори не успява да се кандидатира, тъй като не събира достатъчно подписи.

Французинът проявява специален интерес към събитията от времето на Косовската война от 1999 година и предприетата от НАТО интервенция, която и до днес е оспорвана, тъй като е осъществена без мандат на ООН. "Тогава е демонизиран един цял народ", казва Гуйон, който отдавна живее в Белград и наред с другото се ангажира и със сръбското малцинство в Косово. Говори перфектно сръбски, има съпруга сръбкиня и сръбски паспорт, освен това е депутат от управляващата Сръбска прогресивна партия.

Сега Гуйон има нова задача: той е директор на новооснованото бюро за обществена и културна дипломация. В бъдеще неговите сътрудници ще проверяват методично международните медии за негативни материали срещу Сърбия, след което ще влизат в контакт с редакциите, за да излъскват имиджа на страната. Ще се работи с езиците английски, френски, немски и италиански.

"Тези, които са свикнали да публикуват лъжи и негативни мнения за събитията на Балканите и в Сърбия, трябва сега да знаят, че всеки път ще получават отговор от нас", заяви новоназначеният директор пред белградския вестник "Вечерни новости", който е неофициален рупор на сръбското правителство.

Необосновано лош ли е имиджът на Сърбия?

Имиджът на Сърбия в чуждестранните медии не е добър, което според президента Александър Вучич и неговото правителство не е основателно. Вучич, който е превърнал страната в автокрация, задушава свободните медии, независимото правосъдие и опозицията, а обществени поръчки и служби се предоставят само на хората с правилната партийна книжка.

Западните медии освен това често описват Вучич като "провокатор". Неговата идея за "Сръбски свят" със зони на влияние в Косово, Черна гора и в Република Сръбска често бива определяна като взривоопасна.

"Стереотипите от югославските войни през 90-те години" също играят роля за днешното представяне на Сърбия в международните медии, казва политологът Милан Кръстич от Белград. "Това няма да може да се промени лесно. Тогава всичко е било представяно само черно и бяло, без нюанси - сърбите са палачите, другите са само жертви."

"Севернокорейско агитационно бюро"

Сърбия наистина има нужда да подобри имиджа си, казва Кръстич пред ДВ. Но не така, както планира Гуйон: "Трябва да се акцентира върху положителните истории, да се произвеждат добри новини за туризма и икономиката, но да не влиза в полемики със западните медии, което само би потвърдило още един стереотип - за склонността на балканците към конфликти."

Независимите сръбски журналисти също изобщо не са очаровани от идеята. Вучич и неговите хора контролират всички големи телевизии и булевардни вестници в страната, в които пропагандата срещу критиците, опозицията и "колективния Запад" е традиция.

За Желко Бодрожич, председателя на независимия журналистически съюз NUNS, борната на сегашното сръбско ръководство срещу "фалшивите новини" граничи със сарказъм. "Глупостите им стават все по-големи. Те създават сега нещо, което напомня на севернокорейско агитационно бюро."

Как ще работи това бюро така и не е ясно

Президентът Вучич, който управлява Сърбия от 12 години и е известен с това, че в политически план се люшка между ЕС, САЩ, Русия и Китай, не би могъл да спре негативните заглавия в западната преса. "Тъй като повечето текстове, които Арно Гуйон сега ще трябва да опровергава, напълно отговарят на действителността", посочва Бодрожич.

Но все пак какви са намеренията на Гуйон? Как ще се влиза в контакт с чуждестранните медии? Запитванията, отправени от ДВ към сръбското правителство и към самия Гуйон, така и не получиха отговор. Сръбското издание "Nova Ekonomija" обаче разкри, че новото бюро вече е получило над три милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kaлпазанин

    37 7 Отговор
    Айде още от едно място ви показаха изхода ,одите да лъжете гаргите некаде другаде
  • 2 да де

    27 8 Отговор
    Отново гьобелсвеле пише за истината, истината е само тази която те публикуват.

    Коментиран от #6

  • 3 Отец Чапаев

    31 13 Отговор
    Пък ние обичаме лъжите на западните медии вече им свикнахме и нашите са лъжливи та няма разлика.
  • 4 мдаааа

    16 17 Отговор
    Много ме кефи снимка на Вучин и Путич , в цял ръст ...

    Коментиран от #9

  • 5 Мдаа

    17 17 Отговор
    Да, защо ли имиджа на сърбите е "лош", дали няма нищо общо че издевателстваха и продължават да се опитват да го правят срещу всички останали народи в бивша Югославия.

    Ах, какви са "онеправдани".

    Точно като руските си господари. И те са "жертви" нищо, че не са преставали да нападат съседите си.
  • 6 Де бре ,

    14 17 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Истината е една .. Даже и вие , петолъчките я разбирате , ама не признавате ... Колко влог имаш , в рубли ?!🤫 Дори и Копейкин е кът , откъм копейки ..🤭😁

    Коментиран от #22

  • 7 лъжите на запада

    16 9 Отговор
    без кавички, реали и големи са
  • 8 Име

    16 8 Отговор
    Правописна грешка в заглавието - защо думичката "лъжи" е в кавички?

    Коментиран от #25

  • 9 Верно ли бе

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "мдаааа":

    Мен пък много ме кефи снимката на изкукуригалия Бай Пън и налудната Камила със сако поне два номера по голямо.
  • 10 ТИР

    9 8 Отговор
    Това че Вучич се бил люшкал
    към ЕС,Сащ, Китай и Русия е начина в Сърбия да има инвестиции,,,без да са членове на ЕС имат заводи за автомобилни гуми, строят магистрали, направиха 3 стадиона Лесковац,Зайчар и Лозница,,,

    Коментиран от #17

  • 11 Реалност

    14 11 Отговор
    И у нас така ...
    ваксинирани се борят с ваксините
    konaнap е водач на фашисти-копейки
    Тия с дебели еврови сметки са против Еврото
    Пеевски се бори с руската мафия
    Борисов се бори с корупцията
    Възрожденеца евгени минчев се бори с джендърите
    Волгин се бори с Европа ... от Европа
    Съветска му работа ...
    За 500 г. българина не стана Асан, но за 45 г. съветско робство стана Иванушка-дурака

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Добре де,

    7 8 Отговор
    разбрахме,че Вучич контролира медиите в Сърбия.А западните медии под чии контрол са,ще напишете ли?
  • 13 Историк

    9 8 Отговор

    До коментар #11 от "Реалност":

    ПРЕКРАСНО описание на шизофренията в българското общество сред т.нар. русофили (които не са никакви русофили, ами КГБфили).
  • 14 ВИЖ ТИ

    6 2 Отговор
    КРАСАВИЦИ СА ТЕЗИ СРЪБКИНИ НА СНИМКАТА. СЕГА ГУЙОН ДА ОПРОВЕРГАЕ ВЕДНАГА ТОЗИ ФАКТ.АБЕ БАЛКАН БАЛКАН КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ У ЕВРОПАТА.
  • 15 Някой

    8 7 Отговор
    Не разбрах само защо лъжите са поставени в кавички. Все пак е нотариален факт, че западните медии предимно лъжат. И затопва начинанието на Сърбия е похвално.
  • 16 СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Реалност":

    БРАВО!
  • 17 Мдаа

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "ТИР":

    Замислял ли си се колко са про сти руските копейки в България - те, въпреки абсолютно тоталното си подчинение на Русия не са направили абсолютно нищо за България. Трябва да си много неумен, за да успееш хем да си пълен продажник, хем да не можеш да извлечеш никакви ползи от това.

    Коментиран от #19

  • 18 гуйно

    4 1 Отговор
    като секи шумад
  • 19 ТИР

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "Мдаа":

    Вместо да дремеш на телефона е добре да прескочиш до Сърбия и само като погледнеш окосените пътища ,без дупки а на много места строят фабрики ще вденеш че вървим назад и в страни,,,

    Коментиран от #20, #26

  • 20 Мдаа

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "ТИР":

    Ами нали и аз това казвам, от слугуването на руските наколенки нещата стават само все по-зле. Даже и да слугуват като хората не могат. А причината е ясна - нЕма акъл, има само злоба и проЗтотия.
  • 21 Логика

    1 4 Отговор
    Щом в ЕС и България има такива органи, защо не и в Сърбия. Борбата с дезинформацията е за всички !
    В САЩ и ЕС има закони за регистрация и индикация на медии и публикации с повече от 20 % чуждестранно финансиране. За не и в България, и в Сърбия, и във всяка държава ?
  • 22 Не ми бери грижа

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Де бре ,":

    Няколко милиона.
    Това се казва диверсификация, или "бели пари за черни дни".
    Трабва човек да има запасно пристанище, когато ЕС-овското ако удари вентилатора.

    Коментиран от #24

  • 23 АУУУУУ

    6 1 Отговор
    "Москва предупреди, че всякаква провокация в Приднестровието ще се счита за атака срещу Русия".
    Да, добре! 🤣🤣🤣🤣🤣
    Руснаците от Курска област са възхитени от това заглавие. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Защото

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Име":

    грешката е вярна.
  • 26 Верно, и аз

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "ТИР":

    съм виждал как си косят пътищата и хвърлят чакъл отгоре. Даже не ги утъпкват.
  • 27 9999

    3 0 Отговор
    ....И НА БЪЛГАРСКИТЕ,ОСОБЕННО НАЦИОНАЛ НИТЕ,ДРУГИТЕ,КАТО ТОЗИ СА ПРИПЯВАЩИ С УКР.ФЕЙК НОВИНИ-ВСЕКИ ДЕН .СРАМ !!! ИНФОРМАЦИОННА ДЕГРАДАЦИЯ !
Новини по държави: