9 Септември, 2024 06:38 1 589 27

Лойд Остин: Временен бюджет ще опустоши отбраната ни

  • сащ-
  • бюджет-
  • пентагон-
  • лойд остин

Приемането на шестмесечен законопроект за временните разходи притеснява шефа на Пентагона

Лойд Остин: Временен бюджет ще опустоши отбраната ни - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приемането на шестмесечен законопроект за временните разходи би имало широко разпространени и опустошителни последици за Министерството на отбраната, каза шефът на Пентагона Лойд Остин в изпратено днес до ключови конгресмени писмо, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Остин каза, че приемането на документа, който ограничава разходите до нивата от 2024 г., вместо да се предприемат действия по предложения бюджет за 2025 г., ще навреди на хиляди отбранителни програми, както и на набирането на военни, точно когато процесът започва да се възстановява след пандемията от КОВИД-19.

„Да се иска от отдела да се конкурира с Китай, камо ли да управлява конфликти в Европа и Близкия изток, докато сме под временен бюджет, ни връзва ръцете зад гърба, докато очакват от нас да бъдем гъвкави и да бележим напредък“, каза Остин в писмото до лидерите на комисиите по бюджетните кредити в Камарата на представителите и Сената.

Председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън е планирал тази седмица гласуване по проектозакон, който ще предостави на федералното правителство средства за допълнителни шест месеца. Мярката цели привличането на подкрепа от по-консервативните конгресмени негови съпартийци, като от щатите се изисква да искат доказателство за гражданство като паспорт или сертификат за раждане, когато лице се регистрира да гласува.

Конгресът трябва да одобри законопроект за временни разходи преди края на бюджетната година на 30 септември, за да се избегне спиране на работата на федералното правителство едва няколко седмици преди избирателите да отидат до урните и да изберат следващия президент на САЩ.

Остин каза, че временната мярка ще намали разходите за отбрана с повече от 6 милиарда долара в сравнение с предложението за разходи за 2025 г. Според него това ще отнеме пари от ключови нови приоритети, като същевременно ще финансира програми, които вече не се нуждаят от тях.

При временен бюджет не могат да бъдат стартирани нови проекти или програми. Остин каза, че приемането на временния бюджет ще спре повече от 4,3 млрд. долара в научноизследователска и развойна дейност и ще забави 135 нови военни жилищни и строителни проекта на обща стойност близо 10 млрд. долара.

Това също би забавило прогреса по редица ключови програми, свързани с ядрените оръжия, изграждането на кораби и високотехнологични дронове, което допълнително ще има негативно влияние върху трудовия пазар в щатите, където са разположени производствата им.

Тъй като законопроектът няма да финансира изискваните по закон увеличения на заплатите за войниците и цивилните служители, Пентагонът ще трябва сам да търси средства, за да ги компенсира. Тези съкращения могат да спрат бонусите за назначаване, да забавят обучението на Националната гвардия и резервните сили, да ограничат летателните часове и другото обучение за активни войски и да възпрепятстват подмяната на оръжия и друго оборудване, което е изтеглено от запасите на Пентагона и изпратено в Украйна.

Според Остин временният бюджет „ще подложи военнослужещите и техните семейства на ненужен стрес, ще даде възможности на нашите противници, ще разпредели погрешно милиарди долари, ще навреди на нашата готовност и ще попречи на способността ни да реагираме на възникващи събития“.

Отбелязвайки, че е имало 48 подобни бюджетни резолюции през 14 от последните 15 фискални години за общо близо 1800 дни, Остин каза, че Конгресът трябва да прекъсне модела на бездействие, защото армията на САЩ не може да се конкурира с Китай „с ръце вързани зад гърба всяка фискална година“.

Не се очаква законопроектът на Джонсън да получи подкрепа в контролирания от демократите Сенат, дори да стигне до там. Но при всеки случай Конгресът ще трябва да приеме някаква временна мярка преди 30 септември, за да избегне спиране на федералното правителство.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмпакис

    29 1 Отговор
    Вашия годишен бюджет за отбрана е най големия в света, споко
  • 2 Че вийкога сте се отбранявали бе

    35 0 Отговор
    Нямам спомен за подобно нещо

    Коментиран от #9, #23

  • 3 За Украйна и Израел трябват пари

    27 0 Отговор
    И то много пари! Докато е необходимо!

    (Лойд Остин)

    Коментиран от #13

  • 4 Тц, тц, тц!

    28 0 Отговор
    Алчен бабуин!🤑
  • 5 долу сащ

    23 0 Отговор
    той Бог ще ви оправи вас ....
  • 6 Луд

    27 0 Отговор
    "Да управлява конфликти в Европа" .Тоя пък не се ли сеща ,че разкрива класифицирана информация.

    Коментиран от #10

  • 7 Негърскапот

    19 0 Отговор
    Опевидно, че САЩ нямат толкова пари, за да издържат персонала в толкова голям брой военни бази. Без дори да се смятат "помощите" за алчния Зеленко.
  • 8 Бюджетар

    24 0 Отговор
    "Да управлява конфликти по света". На някой да не му е ясно? Я сега да се включат платените евроатлантици и да обяснят какъв е тоя бюджет за "управление на конфликти. Май и на тях ще им отрежат от жалките центове, които получават да пишат из сайтовете.
  • 9 Механик

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "Че вийкога сте се отбранявали бе":

    Ааа, как бе? Как да не са се отбранявали? Ти не си ли гледал "Извънземното", "Хищника", "Каубои срещу извънземни", "Трансформърс" ??????
    Аз съм ги гледал и по това съдя, че САЩ са в посотянна опасност и са най нападаната страна в света.

    Коментиран от #25

  • 10 Абсолютно

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "Луд":

    Точно. Само дето към "управлява" е пропуснато "създава".
  • 11 Ха-ха-ха

    14 0 Отговор
    Кво става, а? Ако не можете да печатите лъжливите пари, няма и армия да имате? А се смеехте на Русия, че била бензиноколонка. Поне те вадят нефт, който си е техен и го продават. А вие нищо не прайте. Седнали сте и лъжете цял свят, че имате "пари"! Еми нямате. Вие ги пишете само, че това са пари.
    Сега, като хората разбраха, какво правите и армията ви ще се разбяга. Ще давате "милиарди" за войната в Крайната? А от какво сте ги заработили? От нищо. Балонът се пука и цял свят няма да иска да прави с вас нищо повече.
  • 12 Само от България

    13 0 Отговор
    годишна вноска към нато към 4 милиарда лева. 13 милиарда самолети. 5 милиарда везвъзмездна помощ на нато в Украйна, 50 милиарда обещани от България в дългосрочен план от коалицията пп, дб, сдс, герб, дпс. Подарени чисто нови реактори на пазарна стойност между 30 и 50 милиарда лева, плюс оборудване минимум десет милиарда общо, по сегашни цени 2 парогенератора и др. 120 милиарда по пазарни цени 2 реактора уестинг. Милиарди за идграждане на ядрено хранилище. Или минимум за около 4 години България е дала 200 милиарда лева за икономиката на сащ. Смятайте какво са източили от Германия, Полша, Румъния? А 50% от българите не могат да си платят ток, вода, парно, телефони, местни данъци и такси, 60% ивфлация храни. На изборите оставим ли още една година коалицията пп, дб, сдс, герб, дпс на власт, с територията е свършено.

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Да не говорим, че

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "За Украйна и Израел трябват пари":

    и Китай са наред!

    За да може да управяват конфликти, трябва и да се създават. А това също изисква много пари.
    А и журналисти трябва да се изхранват. И НПОта по цял свят. И активисти. И международни иституции! И ......
    Не е шега работа.

    Коментиран от #15

  • 14 Бензъл

    13 0 Отговор
    Каква Кравария какви каубои.Хегемонът бавно и тъжно потъва
  • 15 Бил Гейц

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да не говорим, че":

    Ясно казах, че населението на Планетата трябва да се редуцира. По всички възможни начини.
    А това струва пари. И глобастите го знаем. Но няма да си ги вадим от джобовете си я!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не е луд, който яде баницата

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "Само от България":

    А този, който му я дава!
    От къв зор си даваме златото ей-така? А оборудването за АЕЦа? Много "умно" да го хвърлиш на вятъра, а да купиш много по-старо технологично от други на пресолена цена? Защо? А да не искаш наем за военни бази? Това са милиарди долари загуба всяка година. А да те карат да произвеждаш и подаряваш оръжия на други в една чужда война, в която нямаш никакъв национален интерес? Такава страна е поробена, но я лъжат, че била "съюзник"!
  • 18 долу сащ

    11 0 Отговор
    фалирала държава с масови убийства всеки ден раздава демокрация и правосъдие на цял свят, що е то.....
  • 19 Васко делчев

    7 0 Отговор
    Какъв е тоя негър?

    Коментиран от #20

  • 20 Потомък е на

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Васко делчев":

    Робите, замъкнати от Африка да копат там царевицата... нали изтребиха местното население, индианците? Ама ги мързи, сами да бачкат, за това домъкнали милиони негри, да им работят безплатно. Е, някои от тях, като този, са направили военна кариера :)!
  • 21 ЦРУ Козяк

    7 0 Отговор
    Сащ нямат боеспособна армия, нямат и съвременни оръжия на нивото на руските и китайските. И то при космически военен бюджет от 900 милиарда - каква корупция сред сенаторите и от двете партии и ВПК! Какви олигарси?
  • 22 ами

    6 0 Отговор
    да - особено отбраната на сащ в украина и в израел
  • 23 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Че вийкога сте се отбранявали бе":

    винаги,те навсякъде по света все се отбраняват и природни богаства охраняват,а на доста места тактически се оттеглят
  • 24 факуса

    3 0 Отговор
    чичо том отивай си у африка и не се коси за англосащисаните
  • 25 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    а от време на време и сами се нападат да не губят форма
  • 26 ганев

    1 0 Отговор
    САЩ....СА ВЕЛИКИ......САМО ТАМ...СВАЛЯШ ЖИВОТИНЧЕТО ОТ...ПАЛМАТА....И ГО ПРАВИШ..МИНИСТЪР
  • 27 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ПЕЧАТНИЦА НА ХАРТИЙКИ ---ДА СИ ПОНЕСЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!