Тема: Украйна

14 Септември, 2024 04:51 1 735 13

Шолц отряза Киев за ракети с далечен обсег

  • германия-
  • олаф шолц-
  • украйна-
  • оръжие

Германия е взела ясно решение за това какво ще направим и какво няма да направим, заяви канцлерът

Шолц отряза Киев за ракети с далечен обсег - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германският канцлер Олаф Шолц потвърди отказа на Берлин да изпрати ракети с далечен обсег на Украйна, дори когато други западни сили обсъждаха възможността Киев да има по-голяма свобода да използва такива оръжия, предаде АФП, цитирана от dariknews.bg.

„Германия е взела ясно решение за това какво ще направим и какво няма да направим. Това решение няма да се промени“, заяви Шолц, запитан по въпроса на пресконференция.

Лидерите на Съединените щати и Великобритания трябваше да се срещнат на 13 септември във Вашингтон, за да обсъдят дали да позволят на Киев да изстрелва предоставени от Запада ракети с далечен обсег към Русия - опция, която доведе до покачване на напрежението в отношенията с Москва.

Посещението на министър-председателя Киър Стармър при президента Джо Байдън идва в момент, когато Киев все повече настоява за разрешение да използва оръжията и да си осигури западната помощ за сваляне на руски ракети и дронове.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че даването на зелена светлина на Украйна да използва оръжия с голям обсег ще означава, че НАТО е „във война“ с Москва.

Съединените щати и Великобритания предоставиха на Украйна съответно ракети с голям обсег ATACMS и Storm Shadow.

Германия обаче неколкократно отказа да изпрати на Киев своите ракети с голям обсег „Таурус“ поради опасения от ескалация на конфликта.

Запитан за разговорите във Вашингтон, говорителят на Шолц Щефен Хебестрит заяви, че "оръжията, които САЩ и Великобритания обсъждат в момента, са с по-голям обсег от всички, които Германия е доставяла".

Германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че това, за което се договарят Съединените щати и Великобритания, „си остава тяхна работа“.

Той добави още, че разрешаването на Украйна да нанася удари по цели в Русия би било „напълно в съответствие с международното право“.

Германия е вторият по големина донор на военна помощ за Украйна след САЩ, но планира да намали наполовина бюджета си за тази помощ през следващата година.

Шолц е подложен на вътрешен натиск по този въпрос, тъй като партиите, които се противопоставят на подкрепата на Берлин за Киев, постигнаха значителни успехи на ключовите регионални избори в началото на септември.

Правителството обаче настоява, че е напълно ангажирано да подкрепя Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма значение кой съм

    22 4 Отговор
    Шолц си е направил сметката. САЩ ще дадат всичко необходимо на Украйна.
  • 2 Иван

    43 2 Отговор
    Аз вярвам че е вече късно .Маските са свалени и вече целият свят ( около осем милиарда души) знае, че терористите от НАТО-ОТАН участват в конфликта в Украйна и че Русия има правото да ги атакува както си поиска и с каквото си поиска.

    Коментиран от #10

  • 3 Бензъл

    29 0 Отговор
    Шепа дърти психари ще затрият света.Да се елиминират докато е време.Щото тръгнат ли ядрените земята приключи.
  • 4 Шут по Зелника

    27 0 Отговор
    На Шолци първи му се дръпна... L@йн0т0. После кравите и бозавите видяха, че и Полша нещо се дърпа. И то като изключим швабите и пановете, не остана в юропата кой да се бие срещу Русия. Тогава всички дружно казаха на Зелю, еми оправяй се сам
  • 5 Клишето на века!

    24 0 Отговор
    ,,Ше подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо....!"
  • 6 Перо

    27 1 Отговор
    Предоставените на Киев американски и английски ракети не са с далечен обсег, а до 250 км. Ако бяха, сега Украйна да е станала лунен пейзаж и военната операция да е приключила!

    Коментиран от #11

  • 7 Госあ

    1 29 Отговор
    Шолц е един от малкото политици в Европа. Социалист, държа да подчертая. А Русия никога няма да нападне НАТО, защото ще бъде разгембена, а Китай няма да си разваля рахата заради бай путинка. За Индия, да не говорим. Гопниците в Кремъл това го разбират много добре и те нема да си развалят рахата.
  • 8 Хи хи хи

    20 2 Отговор
    Тоя път чуха руснаците и май разбраха и включиха задна!
  • 9 Ха ха ха ха

    15 1 Отговор
    Шолциту получило недвусмислено знамение, че ще му напукат голата кратуна, че и още нещо . . . Но пък ще продължат солидарно да плащат на фащ сичкити масрафи, до пълно разорение. Така цялото гевроатлантик до дупка ще са "солидарни". НаЩе полютици варкат да не изостават. Няма значение дали на народа ще му е зле, важното да са неизложим пред госпо . . ., грешка, партньорете.
  • 10 ха ха ха

    0 13 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Те и терористите от Иран и Северна Корея участват в конфликта и целия Свят го знае.
  • 11 Наблюдател

    0 14 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Да да щеше да е приключила за РФ след като нямаше да им остане и един самолет.Сега ги крият на 300+ километра , че много дават фира. До Киев 64 километра колона изчезна без да имат ракети. дадат ли им Томахоук блатната империя се разпада и ще се родят нови свободни държави без болшевизъм.
  • 12 Просто човек

    0 10 Отговор
    Дайте оръжие на Украйна 🇺🇦, тъпаци...
  • 13 Kaлпазанин

    11 0 Отговор
    Зима иде ,избори ,има рецесия емигранти да храни ,предприятия фалират безработицата се увеличава .ами слушайте и играйте по свирката на англосаксиите и ще се оправите ,и най важното още санкции и прайдове там е истинста
Новини по държави: