Last news in Fakti

21 Март, 2014 10:02 1 267 0

ЕС разшири политическите санкции срещу Русия

  • русия-
  • украйна-
  • ес
ЕС разшири политическите санкции срещу Русия - 1
Снимка: АП/БТА

 

ЕС не наложи икономически санкции на Русия, а продължи с политическия натиск над Кремъл, предадоха световните агенции.

„Европейският съвет възложи задача на ЕК да направи оценка на въздействието от икономически санкции и проучи какви да се те в случай, че се наложи да бъдат наложени в бъдеще”, коментира след заседанието председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Той не пропусна да отбележи, че няма промяна в позицията и ЕС не признава референдума в Крим. Първоначалният списък бе разширен с още 12 имена - руски и украински длъжностни лица.

Все Брюксел призова Русия да даде зелена светлина на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за мисия в Украйна.

Засега не изглежда санкциите да са накарали Путин да изпълни искането на Европейския съюз за деескалиране на кризата в Украйна. По-строги мерки обаче в момента едва ли ще постигнат повече, заради това дори Великобритания, която като цяло има почти крайна позиция, не се обяви за тях.

Отменена беше и традиционната среща Европейски съюз - Русия, планирана за юни.

Междувременно лидерите на ЕС са дали поръчение на Европейската комисия да разработи план за действие за снижаване на енергийната зависимост на ЕС от Русия. В момента доставките от Русия покриват около 60% от потребностите на ЕС за петрол и газ.

В същото време днес Евросъюзът ще подпише политическата част от  Споразумението за асоцииране с Украйна, под което сваленият президент Янукович отказа да сложи подписа си и което доведе до масовите протести в Киев.

Икономическата част ще се подпише след избирането на нов президент и парламент в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: