18 Септември, 2024 16:39 1 041 17

Сърбия и Унгария укрепват икономическите си връзки чрез нови инфраструктурни проекти

  • сърбия-
  • унгария-
  • укрепват-
  • връзки-
  • икономически-
  • проекти

Проучването за новия петролопровод ще бъде завършено до края на годината, а новият далекопровод е планиран за 2028 г.

Сърбия и Унгария укрепват икономическите си връзки чрез нови инфраструктурни проекти - 1
Снимка: БГНЕС

Отношенията между Сърбия и Унгария са на историческо ниво, и до края на годината ще бъде завършено проучването за новия петролопровод между двете страни, който трябва да бъде изграден до 2027 г., заяви министърът на икономиката на Сърбия Адриана Месарович след среща в Будапеща с министъра на външните работи и външната търговия на Унгария Петер Сиярто, съобщи Танюг, цитирано от БТА.

Подготвя се и изграждането на нов далекопровод между двете страни, който трябва да бъде завършен през 2028 г., стана ясно на пресконференцията.

По време на съвместната конференция министър Месарович оцени, че отношенията между двете страни са на историческо ниво. „Благодаря ви, като страна, която председателства ЕС, че виждате Сърбия като част от европейската общност и се застъпвате за пълноправното членство на Сърбия в ЕС. Убедена съм, че по време на вашето председателство ще се появят конкретни резултати“, каза Месарович. Тя пожела на Унгария успешна борба с наводненията заради увеличаването на водния отток на реките и заяви, че Будапеща може да разчита на помощта на Сърбия в това отношение, ако е необходимо.

Месарович заяви, че на срещата е била обсъдена и енергийната стабилност. „Енергийната стабилност е един от стълбовете, върху които градим стратегическото сътрудничество. Целият свят е изправен пред криза, а Унгария и Сърбия успешно устояха на предизвикателствата. Нашето стратегическо партньорство е много важно“, каза Месарович.

Тя припомни, че общият външнотърговски обмен между Сърбия и Унгария през 2023 г. е 3,1 млрд. евро. „От началото на годината е реализиран външнотърговски стокообмен за 1,8 милиарда евро“, добави Месарович.

Министър Сиярто оцени, че е необходимо стратегическо сътрудничество между икономиките на Сърбия и Унгария. „Благодарение на нашето сътрудничество успяхме да обезпечим сигурност в доставките на енергия. Важно е стратегически да свържем нашите икономики“, каза Сиярто.

Той добави, че Сърбия е „100% надеждна страна“ за Унгария по отношение на транзита на газ. „Унгария отдава все по-голямо значение на „Южен поток“, чрез който снабдяваме страната с газ. Унгария вече има 90 милиона кубически метра газ в нашите складове. Ако е необходимо, ние сме готови да съхраняваме по-големи количества газ за Сърбия за зимата“, каза Сиярто.

Той съобщи, че до края на годината ще бъде готово проучването за изпълнимостта на новия петролопровод между Сърбия и Унгария, който трябва да бъде завършен до 2027 г. Освен това Сиярто заяви, че се подготвя изграждането на нов далекопровод, което трябва да приключи през 2028 г.

Освен двустранните срещи между Месарович и Сиярто се проведе и среща на делегациите на двете страни, на която беше договорено подобряване на икономическото сътрудничество между Белград и Будапеща.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 5 Отговор
    Китай закрепва сръбско-унгарската дружба. Като пусна и плавателния канал до Солун и Ганчо го заобиколиха.

    Коментиран от #11

  • 2 Браво

    8 3 Отговор
    Тук оня боклук честния ционист, дето като чуе Сърбия се мокри целия отдолу, и отваря карката, може да хвърли малко злоба по случая
  • 3 БАНко

    13 7 Отговор
    И УНГАРИЯ , СЪРБИЯ И ТУРЦИЯ СКОРО В БРИКС !!! ХОРАТА СИ ЗНАЯТ ИНТЕРЕСА !!!
  • 4 Шиши

    6 10 Отговор
    Епа освен със сърбета, с кого друг да укрепва икономическите си връзки? Най-сратегическият им сектор на тия са проститутките, които изнасят за Европа..Смешки пълни - вековна империя, граничат с немския свят и пак икономика почти като българската..
  • 5 Иван

    6 3 Отговор
    Нацистките терористични САЩ трябва да бъдат изгонени от Съвета за Сигурност на ООН и Венецуела да заеме техното вакантно място.
  • 6 Иван

    6 1 Отговор
    Венецуела няма да налага вето за създаването на Палестинска държава в Палестина.
  • 7 Иван

    3 0 Отговор
    Венецуела няма да налага санкции на Грузия.
  • 8 Ефенди

    7 10 Отговор
    Обран е пълна смешка ! Буря в чашка за еспресо, уонаби дикаторче за вътрешна консумация ! Защитник на "християнските ценности" ! Нищо, че дупетатчетата му ги изловиха по гей оргии, а унгарските проститутки са на всеки ъгъл по европейските магистрали.
    Ще дойде ден, когато Европа ще се събуди от сън и подобни мижитурки ще бъдат унищожени с едно телефонно обаждане..

    Коментиран от #10

  • 9 Иван

    3 0 Отговор
    Венецуела няма да закрие българските АЕЦ Козлодуй и Белене.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ганчо вече не е Ганчо, а е Гад Цион.
  • 12 тхът

    7 5 Отговор
    Двете фашистки, анти-български държавички ли?
  • 13 Рашисти

    4 2 Отговор
    Долни, ама доста
  • 14 Тези финансират

    7 4 Отговор
    Режима в Македония, техни медии бълват срещу БГ, работят против нас, от там са ни проблемите с македонците, това са рашистки държави
  • 15 72620

    4 2 Отговор
    голата истина унгария и сърбия подкепят рсм за политиката им към бг
  • 16 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Лaйнaрите от Фaтки ако не ме изтрият... няма обидни думи , няма омраза , нама подстрекаване към насилие .... ало oлигoгpeни!
  • 17 Луда по тебе

    0 0 Отговор
    Пратете им българската армия на тия непослушните
Новини по държави: