20 Септември, 2024 05:49 1 055 20

Разпитаха шефа на тайванска фирма за пейджъри, свързвана с взривовете в Ливан ВИДЕО

  • тайван-
  • пейджъри-
  • ливан-
  • взривове

Основателят на Gold Apollo Шех Джинг-куанг заяви, че компанията му не е произвела устройствата

Разпитаха шефа на тайванска фирма за пейджъри, свързвана с взривовете в Ливан ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Председателят на борда на директорите и основател на тайванската компания, свързана с взривовете на хиляди пейджъри, при насочената срещу "Хизбула" атака в Ливан, снощи бе разпитван до късно през нощта, след което беше освободен, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Основателят на тайванската компания "Голд Аполо" (Gold Apollo) Шех Джинг-куанг заяви, че тя не е произвела устройствата, използвани при атаката, и че те са били произведени от базираната в Будапеща компания Би Ей Си (BAC), която има лиценз за използване на нейната марка.

Снимки на унищожените пейджъри, анализирани от Ройтерс, показват формат и стикери на гърба на устройствата, които съответстват на пейджърите, произведени от "Голд Аполо".

Късно снощи Шех отказа да отговоря на въпросите на репортерите на излизане от един от офисите на тайванската прокуратура в Тайпе. Към момента прокуратурата не е отговорила на запитване за коментар и не е направила никакво изявление относно разследването на "Голд Аполо".

Друг човек, който също бе забелязан да напуска прокуратурата, е Тереза Ву, единственият служител на дружество, наречено "Аполо Систъмс" (Apollo Systems). Тя също отказа да разговаря с репортерите.

По-рано тази седмица Шех заяви, че лице на име Тереза е било един от контактите му за сделката с базираната в Унгария фирма Би Ей Си.

Фирмени документи показват, че компанията "Аполо Систъмс" е била създадена от Ву през април тази година. Към момента не е ясно каква е връзката между нейната компания и Би Ей Си.

Правителството на Тайван заяви, че разследва случилото се, а полицията е направила няколко посещения в офиса на компанията на Шех.

Най-малко девет души бяха убити и близо 3000 бяха ранени, когато пейджъри, използвани от членове на "Хизбула", се взривиха едновременно в цял Ливан във вторник. Според високопоставен ливански източник от сферата на сигурността експлозивите в устройствата са били вградени от израелската разузнавателна служба "Мосад".

Подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" се закани да отвърне на Израел, който не пое отговорност за експлозиите. Двете страни водят трансгранични военни действия от избухването на конфликта в Газа през октомври миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Град Козлодуй

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Нашите путинофили не знам, но нашите кравари до един са обратното на острото и скоро в Коми за дърва.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 К.О.Т.арАК 🐱

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    аз откъдето се връщам , ти там отиваш..ако си добро момче , мога да те свържа с някоя мамаша ,горе-долу да ти е уютно след екстрадацията
  • 4 Русофил от Кюстендил

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Добре,че сте овчарите пазителе изконти на путинофилията
  • 5 Тайванеца си има Мафиотска фузиономия

    12 2 Отговор
    Еврейте Яко плащат, тея взривове са сложени и вързани в Завод, не са гаражна доработка! И не става, дума за, 1,2,3 а за хиляди бройки! Тайванците са се продали за много милиони долари!! Не Унгарци, не Българи!! Китайците да си вземат Острова, много отлагат! Тоя шеф на фирмата ще се Покрие Дълбоко!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Потрес

    6 2 Отговор
    Тайван е еврейска колония и плантация. Бива ли Хезбула така да сглупят да поръчат пейджъри от Моссад? Все едно да поръчат от демократична "България"?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само

    5 1 Отговор
    ..не забравяйте, че освен пейджери и други батерии са се взривявали, на лаптопи, на скутери и др..
    Нещо тук се търси друго друго......

    Коментиран от #17

  • 12 Механик

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "До номер 1-5":

    Брей, брай, брей! Ккакво грамотно момченце бе! То електроника разбира, от ВиПиЕни и ай-пи-та разбира! То от взривяване и литиеви батерии разбира... Да му се наначудиш.
    А това за "троловете" се отнася само за ония, дето не изповедват правилната религия, нали? Останалите ще си живеят спокойно и ще си тролят навола, разпространявайки "заръките на посолствоТО"??
  • 13 Кой е разпитвал въпросния Тайванец??

    6 1 Отговор
    Ще го Разпитат Ливанци и тея,
    от Хизбула и ще си каже всичко!! След някой ден тоя, шеф на, фирма ще се Скрие вдън земя! Много народ ще го Търсят!! То Тайванци като Народност няма!! Китай да, си Стопанисват Земята на Острова за да не се случват подобни голями Изцепки!!
  • 14 Морени

    6 2 Отговор
    Мосад е терористична клетка като ИДИЛ и трябва да се забрани в самопровъзгласилите се за "цивилизован свят"
  • 15 Велев

    8 1 Отговор
    Къде е нашата държава да застане с ясна позиция? Главчев ли си главун ли си, ставай и давай обяснение на народа, вие ли ни замесихте в това или унгарците го правят. Защото започнат ли атентати в България, ми се струва, че вината ще е изцяло ваша и ще си понесете заслуженото от народа. Ставай и давай изявление!
  • 16 6 И какво?? Плашиш, който има някакво

    1 0 Отговор
    Мнение?? Много Страшни си заминаха за последните 34 год!! Има и вече Плашени!
  • 17 Госъ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Само":

    Така е с батериите на Самсунг кво се случваше…
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Някъде

    3 0 Отговор
    ...четох мнения, че има и друг сценарии..Из пътя от фабриката, която и да е....унгарска, тайванска, да са подменени по пътя до клиентите...
    Та нашия търговец и ние ставаме мишена...
    Та винаги големите сили, използват "приятелските държавици" за подобна мръсотия...
  • 20 Луиза Розова

    0 1 Отговор
    Хаха

    Подлите Унгарци
    Прехвърлиха
    Всички на Тайланд
    И България.

    Хахаха

    Орбан добре се представя .

    Хаха