20 Септември, 2024 12:55 1 225 52

Руски депутат: Западът иска да използва Крим като стратегически плацдарм в Черно море

  • руски депутат-
  • западът-
  • крим-
  • плацдарм-
  • черно море-
  • стретегически

Западните предложения за Крим не целят да помогнат на Украйна, а да осигурят влияние в региона, твърди Дмитрий Белик

Руски депутат: Западът иска да използва Крим като стратегически плацдарм в Черно море - 1
Снимка: Shutterstock

Европейските политици, които декларират подкрепа за претенциите на Украйна към Крим и Севастопол, не се интересуват от интересите на Киев, а от надеждата да използват полуострова като стратегически плацдарм в Черно море. Това твърди Дмитрий Белик, депутат от Държавната дума на Русия от Севастопол и член на комисията по международни отношения, цитиран от ТАСС и Фокус.

По-рано министърът на външните работи на Полша, Радослав Сикорски, предложи на среща в Киев Кримският полуостров да бъде поставен под мандат на ООН и след 20 години да се проведе референдум за неговия статут, съобщава украинското издание Страна.ua.

"Всички тези 'добри' предложения от страна на колективния Запад, и особено на Полша, която страда от русофобия, нямат за цел да помогнат на Украйна. Ако Крим попадне под мандата на ООН, Западът ще го използва за свои цели – една от тях е господството в Черно море. Севастопол и Крим са от стратегическо значение, те са форпост на южните граници на Русия и неразделна част от страната ни, така се е оформило исторически," коментира Белик пред ТАСС.

Той подчерта, че стремежите на Украйна да върне полуострова са "напълно напразни и безперспективни," а всякакви западни инициативи в тази насока ще претърпят "очевиден провал." "Референдумът, в резултат на който Крим и Севастопол се обединиха с Русия, показа единодушното желание на жителите на тези два региона да станат част от Руската федерация," допълни Белик.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Радев

    31 21 Отговор
    Крим е руски!
  • 2 Примати

    24 35 Отговор
    Крим е украински

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Абе

    28 16 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    Това име "Примат" да знаеш много ти отива.
  • 4 Абе

    16 15 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    Това име "Примат" да знаеш много ти отива.
  • 5 МаДа

    18 31 Отговор
    Крим принадлежи на Украйна и ще го използват както си искат.
    А Русия го анексира заради петролно-газовите кули в шелфа му, и точно за да го използва "като стратегически плацдарм в Черно море".

    Коментиран от #17

  • 6 стоян георгиев

    9 21 Отговор
    Поредните руски щуротии.все гледат в двора на съседите с цел да ги нападнат и наричат това отбрана.после платените им глашатай обясняват как русия никой никога не е нападнала.тоя обяснява как крим им трябвал да контролират черно море.за чий трябва да контролират черно море че не е ясно?

    Коментиран от #12

  • 7 Сандо

    27 8 Отговор
    Крим е мерак на западняците,особено на Англия,от векове.И това не е никаква тайна.Може би само козячетата,заслепени от вписването им във Ведомостта,не знаят или не искатда знаят за тези мераци.

    Коментиран от #13

  • 8 Хаха

    15 4 Отговор
    Западните чакали точат лиги по тъчлинията и скимтят боязливо.
  • 9 Е да

    22 5 Отговор
    искаха, но Запада гризна здраво дървото и си изпотроши зъбите... сега само скимти..

    Коментиран от #42, #51

  • 10 Р.К.И.

    5 4 Отговор
    Плацдарм е Финският залив. Всичко друго са празни приказки.
  • 11 Приоритет на Петър I

    5 1 Отговор
    през първите години на царуването му е продължението на войната с Кримското ханство. В началото на управлението му единственото руско морско пристанище е Архангелск на Баренцово море, което е недостъпно през зимата. Крайбрежието на Балтийско море на север се контролира от Швеция, а на Черно море на юг – от Кримското ханство, васално на Османската империя. От XVI век Московска Русия води борба с кримските и ногайските татари за притежанието на обширните крайбрежни земи на Черно и Азовско море. В хода на тази борба, Русия се сблъсква с Османската империя. Един от опорните военни пунктове на тези земи е турската крепост Азов, разположена при вливането на река Дон в Азовско море.

    Коментиран от #16, #19, #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Р.К.И.

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    Черно море е един гьол и нищо повече. Широка бутилка с .... тясно гърло. Гърлото са проливите. Нищо стратегическо не може да има в морето черно.

    Коментиран от #28

  • 14 Българин

    2 15 Отговор
    Както се отлично се видя, с Крим, без Крим, Украйна си гарантира контролът върху Черно море и свободата на корабоплаване в него. А то бяха "зърни коридори", сделки и какво ли не. Оказа се, че украинците сами могат да си гарантират свободата в Черно море.

    Коментиран от #30

  • 15 Всъщност

    7 3 Отговор
    Ако Украйна стане натовски васал Крим ще стане турска еоенно-морска база насочена срещу останалите в черноморието . Това е заради споразумението в Монтрьо , което дава изключителни права на Турция да контролира Босфора и преминаването на военни кораби .

    Коментиран от #46

  • 16 Продължение

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Приоритет на Петър I":

    Първият Азовски поход, започнат през пролетта на 1695 г., завършва неуспешно през септември същата година, поради липсата на флот и неспособността на руската армия да води действия далече от базите за снабдяване. През есента на 1695 г. започва подготовка за нов поход. Във Воронеж се разгръща строителство на гребна руска флотилия. Тя е построена за кратко време и включва различни съдове, начело с 36-оръдейния кораб „Апостол Петър“. През май 1696 г., 40-хилядна руска армия, под командването на генералисимус Алексей Шеин отново обсажда Азов, но този път руската флотилия блокира крепостта откъм морето. Петър I участва в обсадата, под званието капитан на галера. Недочаквайки щурм, на 19 юли 1696 г. крепостта се предава. Така е открит първия излаз на Русия в южните морета.
    Така, че Крим е завоюван, не е бил преди това руски. После е върнат на Османската империя в Кримската война 1853г

    Коментиран от #25

  • 17 А стига бе, верно ли?

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "МаДа":

    През 1876 година Крим е отвоюван от Турция. Ще познаеш ли от кого? Жокер - не от хохохолите, тогава държава Окропия не е съществувала!

    Коментиран от #29, #47

  • 18 Факт

    3 6 Отговор
    Англо-съветския договор от 1942 г.,Русия е васал на велика Британия,в колаборация са
  • 19 Читател

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Приоритет на Петър I":

    Благодаря за инфото . Явно продължава борбата между Русия и Турция за стратегическия Крим . Мисля че има поне няколко Кримски войни между двете империи . И западните боклуци винаги са били срещу православните , на страната на турците .

    Коментиран от #23

  • 20 Живков

    5 8 Отговор
    Когато искаш да завземеш нещо чуждо трябва да измислиш нещо Да набедиш НАТО САЩ или пък фашистите Какво можеш да очакваш от рашисти и северни жълтури Не може да очакваш да направят нещо за народа да произведат някоя хубава кола телевизор хладилник Иначе върхушката се къпе в западен лукс
  • 21 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "СТОЯН":

    Тъпи сте вие другар.сега като няма какво да опонираш и пак старите шаблони за козяк...я обясни же другар защо русия трябва да контролира черно море и какво е позитивното от този контрол за българия?

    Коментиран от #49

  • 22 Механик

    10 4 Отговор
    То това е ясно от самото начало. И когато Крим си стана отново Руски, Украина стана "без стратегическо значение за САЩ като държава. Обаче тука има интереси на Блекрок, Монсанто и пр. За това все още се наливат оръжия и пари, защото се надяват да поне да не останат валат.
    Ама ще останат.

    Коментиран от #44

  • 23 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Читател":

    Били са утре.я провери на коя страна са англия и сащ и франция през първата световна и на коя турция.
  • 24 Дреме им на сайдера

    0 2 Отговор
    за вашия осмърдян Крим.
  • 25 България 🇧🇬

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Продължение":

    Малко е бил и на османската империя . Доста повече се е развивал при еленските цивилизации , Също , римски , пазарски , кумански , прабългарски ..
    Всичко е субективно . А Българският интерес е да си остане Руски ! Другият вариант - турски (уж натовски) не ни устройва .

    Коментиран от #37

  • 26 От което е видно,

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Приоритет на Петър I":

    че никога не е бил руски.
  • 27 Анани

    1 2 Отговор
    Ми той нали руски ма?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 МаДа

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "А стига бе, верно ли?":

    Е, и?
    Според признатите от целият свят(ВКЛЮЧИТЕЛНО РУСИЯ) граници, Крим е украински.
    А иначе части от русия са били на кой ли не, преди основаването на московията, а и след това.
  • 30 трети украински фронт,

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    който нахлу в БГ през 1944 г. Знаем какви сме! Знаем колко тачим сСтепан Бандера и колко сме некадърни - спхравка аварията в Чернобил. И колко сме продажни. Ненапразно Гогол ВИНАГИ е твърдял, че е РУСТАК, не укро.

    Коментиран от #35

  • 31 ФАКТИ

    2 3 Отговор
    У КРАЙНА Е РУСКА. ДРУГОТО са спекулации. МНОГО СА ИСКАЛИ АМА ЛОШО СА СВЪРШВАЛИ.

    Коментиран от #40

  • 32 Крим е като Кипър

    2 1 Отговор
    Самолетоносач в центъра на източна Европа и Черно море
  • 33 САЩ..САЩ..

    1 2 Отговор
    Западът нещо зе да станува на За па да...с тиа папунеци дету управлеват фногу терсене...
  • 34 Хи хи хи

    3 0 Отговор
    Хо хо хо
    Руските шмекерлъци за пред крепостните край нямат.
  • 35 Явно не си чел Гогол,

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "трети украински фронт,":

    ама хич.
  • 36 az #СВО

    1 1 Отговор
    В.В.Путин още преди 10 години заяви, че въпросът е приключен!

    Оттам нататък всякакви коментари са безсмислени...

    Коментиран от #38

  • 37 Теб не те устройва,

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "България 🇧🇬":

    защото си копейка. Крим е украински. Точка.
  • 38 На кого му пука

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "az #СВО":

    какво си било втълпило някакво грандоманско джудже.
    Не му повтаряй измишльотините, ставаш смешен
  • 39 az #СВО

    2 2 Отговор
    Да се твърди, че Крим трябва да бъде върнат на бивша Украйна е равносилно на това да се твърди, че бившата Източна Румелия, разбирай южна България трябва да се върне на Турция!

    Коментиран от #41

  • 40 Затова рашките

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "ФАКТИ":

    ще свършат лошо.
  • 41 Не е равносилно,

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "az #СВО":

    ама няма как са се сетиш. Все пак си копейка. Това изчерпва всичко.

    Коментиран от #48

  • 42 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Е да":

    във въображението ти. Какво ли няма в него... само не умствена хигиена.
  • 43 Факт

    3 2 Отговор
    Путлер е превърнал цяла рузия в зомби театър.

    Рузкия парламент се занимава със смехтворна евтина бутафорна реторика. Други функции освен да изпълнява нарежданията на диктаторчето той няма.
  • 44 Я, селската клюкарка

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    пак се изока!
  • 45 Крадецът

    2 1 Отговор
    вика "дръжте крадеца". Значи за да не откраднат лошите западняци Крим от Украйна, добрите Руснаци го откраднаха първи. Ти да видиш!
  • 46 Дрън-дрън

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Всъщност":

    путинистки опорки))) Скрий се просто!
  • 47 Копейското мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "А стига бе, верно ли?":

    не става. Защото си е копейско.
  • 48 az #СВО

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Не е равносилно,":

    Значи ти настояваш Турция да вземе южна България?
  • 49 Въпросът е, че ако англосаксонците

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    започнат да го контролират пак ще започнат някоя война.
    На англосакснонците не им пука за нас, за румънците, дори за турците не им пука
    Еле па за украинците.
    На тях им пука единствено за техния собствен интерес а той е да подчинят някак си Русия за да имат един конкурент по-малко и за да лапат.
    Нищо, че постоянно ни обясняват колко ценен и "стратегически" партньор сме на Америка.
    Американците дори пожертваха икономиката на Европа само и само да навредят на Русия.
  • 50 АУУУУУ

    2 0 Отговор
    Жителите на град Коренево, Курска област, масово се оплакват на Путин от грабежи, насилие над местните жители, кражби на коли и селскостопанска техника и дори стрелба по кучета, които не позволяват на руските въоръжени сили да влязат в домовете им, за да крадат.."В Коренево не е имало военнослужещи на украинските въоръжени сили, но всички магазини, бензиностанции, аптеки и оцелели жилищни сгради са разграбени", с тези думи жителите започват обръщението си към Путин.🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #52

  • 51 АУУУУУ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Е да":

    Жителите на град Коренево, Курска област, масово се оплакват на Путин от грабежи, насилие над местните жители, кражби на коли и селскостопанска техника и дори стрелба по кучета, които не позволяват на руските въоръжени сили да влязат в домовете им, за да крадат.."В Коренево не е имало военнослужещи на украинските въоръжени сили, но всички магазини, бензиностанции, аптеки и оцелели жилищни сгради са разграбени", с тези думи жителите започват обръщението си към Путин.Видео 🤣🤣🤣🤣
  • 52 Афроатлантик

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "АУУУУУ":

    Аз тебе не ограбва.
    Аз тебе дава салам, голям дебел.
    Тис атен много-много весел от мой салам.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания