26 Септември, 2024 10:18 391 2

Първото посещение за последните 30 години: Папа Франциск пристига за историческо посещение в Белгия

  • белгия-
  • папа франциск-
  • историческо посещение

Посещението на Светия отец включва срещи с кралското семейство, университетски дискусии и меса пред хиляди вярващи

Първото посещение за последните 30 години: Папа Франциск пристига за историческо посещение в Белгия - 1
Снимкa: БГНЕС

Папа Франциск е очакван тази вечер в Белгия, съобщиха местни медии. Това ще бъде първото посещение в страната на глава на Римокатолическата църква за последните 30 години, цитирано от БТА.

Програмата предвижда Светият отец да бъде посрещнат на летището в Брюксел от краля на Белгия Филип и кралица Матилда, премиера в оставка Александер де Кро, представители на местната католическа църква и други официални лица. Утре папата ще бъде приет в кралския дворец в Лакен и ще посети университета в Льовен, където ще произнесе слово и ще разговаря с млади бежанци.

В събота ще се срещне с представители на местната църква, както и с преподаватели и студенти от университета в Льовен ла Ньов, където ще бъдат обсъдени въпроси като промените в околната среда, философските корени на обществените кризи, неравенството, мястото на жените в обществото, пестеливостта и съпричастието.

Кулминацията на посещението се очаква в неделя, когато на стадион "Крал Бодуен" в Брюксел ще бъде отслужена меса, която ще се предава на живо и се очаква да бъде проследена по целия свят. На стадиона са осигурени места за 39 хиляди души, сред които ще бъдат кралското семейство, политици и представители на дипломатическия корпус. Домакините са предвидили възможност хората да видят и поздравят папата по пътя му към стадиона.

В обедните часове на неделя Светият отец ще бъде изпратен на летището с кратка церемония, в която ще участва детски хор. Отбелязва се, че по време на своето посещение папата ще се срещне с 15 жертви на сексуални посегателства в Белгийската католическа църква.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената шапчица

    2 0 Отговор
    На гости при своите приятели, пе -до филите...
  • 2 Маймун

    1 0 Отговор
    Католиците са по-мръсно племе дори от ислямистите. И тези са изтрепали не малко народ с гилотините в името на извратената си религия. Педофилска сбирщина от извратеняци.
Новини по държави: