26 Септември, 2024 12:09 1 477 5

Японски съд оправда 88-годишен бивш боксьор след 48 години в затвора

  • япония-
  • боксьор-
  • затвор-
  • оправда

Ивао Хакамада, осъден на смърт за четворно убийство през 1966 г., е обявен за невинен при повторно разглеждане на делото

Японски съд оправда 88-годишен бивш боксьор след 48 години в затвора - 1
Снимка: БГНЕС

Японски съд постанови днес, че 88-годишен бивш боксьор е невинен при повторното разглеждане на процес за четворно убийство от 1966 г., като отмени смъртната му присъда след десетилетия, прекарани зад решетките, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на държавната телевизия NHK, цитирано от БТА.

Оправдателната присъда на Ивао Хакамада, произнесена от Окръжния съд на префектура Шидзуока, го прави петия осъден на смърт, който е признат за невинен при повторно разглеждане на съдебен процес в следвоенното японско наказателно правосъдие. Председателят на съда, Коши Куни, заяви, че съдът е установил, че доказателствата по делото са били многократно фалшифицирани и че Хакамада не е виновен, съобщи NHK.

Хакамада е осъден за убийство, извършено през 1966 г., при което са били убити управител на компания и трима членове на семейството му, а след това домът им в Централна Япония е подпален. Той е осъден на смърт през 1968 г., но не е бил екзекутиран поради дългите срокове за обжалване и повторното разглеждане на делото.

Той прекарва зад решетките 48 години – повечето от тях със смъртна присъда – и е най-дълго държаният осъден на смърт затворник в света, отбелязва АП.

Върховният съд отхвърля първото му обжалване за повторно разглеждане цели 27 години по-късно. Второто обжалване за възобновяване на делото е подадено през 2008 г. от сестра му, Хидеко Хакамада, която сега е на 91 години, и съдът най-накрая се произнася в негова полза през 2023 г., като по този начин проправя пътя за подаването на молба за настоящото възобновяване на делото, което започна през октомври.

Хакамада е освободен от затвора през 2014 г., когато съдът разпорежда повторно разглеждане на делото въз основа на нови доказателства, които сочат, че присъдата му може да се основава на изфабрикувани обвинения от страна на разследващите, но не е освободен от наказателна отговорност. След като е пуснат от затвора, Хакамада излежава присъдата си вкъщи, тъй като крехкото му здраве и възрастта правят бягството му малко вероятно.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    18 0 Отговор
    Е, каква ужасна несправедливост!

    И кой ще му върне тези 48 години, прекарани в затвора?
    Трябваше поне да му платят солидно финансово обезпечение, за да може да обезпечи остатъка от земния си живот и наследниците си също!

    Добре, че има Бог, който ще оцени всичко това и ще му въздаде за вечния живот!

    Коментиран от #3

  • 2 Хахо

    1 8 Отговор
    Заглавието е фейк. Не са го оправдали, само е освободен поради възрастта си и излежава присъдата си вкъщи

    Коментиран от #4

  • 3 Механик

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мъдрият":

    То никой и нищо няма намерение да му връща. Вероятно тия дето са го осъдили и СА ЗНАЕЛИ, че съдят невинен, са си живели спокойно и сито. А ако са починали, почнали са като всеки друг. Кой от каквото му е писано.
    И никой на никого никога няма да върне. Единственото връщане както е написано в Стария Завет "око за око, зъб за зъб". Но тоя човек вече и това не може да направи поради напреднала си старост и реална безпомощност. Всичко са му отнели. Всичко.
  • 4 Механик

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хахо":

    Фейка е в главата ти. По-долу от заглавието прочете ли? Щот там с МНОГО ЧЕРНИ букви пише: "Японски съд постанови днес, че 88-годишен бивш боксьор е невинен при повторното разглеждане на процес за четворно убийство от 1966 г."
    Думите СЪД, ПОСТАНОВИ, НЕВИНЕН да ти говорят нещичко или си чедо от изгубеното поколение?

    Коментиран от #5

  • 5 Никой

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Ми фалшиви новини колкото искаш. Тази е една от многото.
Новини по държави: