30 Септември, 2024 06:49 2 743 56

Победителят Кикъл: Влязохме в австрийската история!

  • херберт кикъл-
  • австрия-
  • избори

За първи път „Партията на свободата“ е номер едно, отбеляза щастливият лидер на спечелилите вота

Победителят Кикъл: Влязохме в австрийската история! - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път крайнодесните печелят изборите в Австрия. Това сочат предварителните резултати след парламентарните избори в неделя. „Партията на свободата“ взима 28,8% от гласовете, което е подобрение с 13% спрямо предишните избори, предаде NOVA.

„Когато казвам, че сме влезли в историята, имам предвид две неща. От една страна, влязохме в партийната история, прословутите 26,9% на Йорг Хайдер, които днес прескочихмe. Той би се гордял с нас. И второто нещо е, че влязохме в австрийската история, защото за първи път „Партията на свободата“ е номер едно на изборите за парламент. И само си помислете колко далеч сме стигнали“, заяви лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл.

Досегашните управляващи от „Народната партия“ на канцлера Карл Нехамер са втори и получават 26% от гласовете. Те дават сигнали, че може да се коалират с победителите, но не искат Херберт Кикъл да бъде канцлер. Избирателната активност беше висока и достигна 78%.

Изборите бяха доминирани от проблемите с миграцията и предоставянето на убежище, както и от отслабващата икономика и войната в Украйна. Така въпросът за българското членство в сухопътния Шенген отново остава неясен.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 редник

    91 2 Отговор
    / Избирателната активност беше висока и достигна 78%./
    Браво на австрийците!
    Защо те гласуват, а ние не?...

    Коментиран от #3, #4, #6, #13, #27, #33

  • 2 Въздушно капков

    67 0 Отговор
    Въпросът за българското членство оставал неясен?
    Напротив,много е ясен.

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гласоподавател

    69 6 Отговор

    До коментар #1 от "редник":

    Защото политиката не е лично нещо, а засяга всеки един. Това трябва и ние да го проумеем. А не да си мислим че ако не идем да гласуваме правим лошо на политиците. Даже напротив.

    Коментиран от #17

  • 5 БАНко

    69 5 Отговор
    ПОРЕДНАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ОБЯВИЛА СЕ СРЕЩУ УРСЪСЕЛА ФОРДОЛНОЛАЙНО И НАТООООООВЦИТЕ !!!
  • 6 Циник

    47 3 Отговор

    До коментар #1 от "редник":

    Защото хората там са образовани и знаят как работи и трябва да работи демокрацията
  • 7 Сандо

    40 4 Отговор
    Защото там имат истински политици и управляващи,а не лазещи в краката на Посланика.

    Коментиран от #20

  • 8 Не точно автомонтьор

    21 1 Отговор
    Госпдинът да си проверява редовно спирачките и да не шофира нощем с висока скорост.
  • 9 ЕДИН С МУСТАЧКИ

    44 8 Отговор
    Чакаме и в България да се появи такава партия и 78% ще гласуваме за нея. Сега пак ни се предлагат Боко, Шиши и киро тъпото. Пак да са в народното събрание, а не на мястото което заслужават. За какво да гласуваме??

    Коментиран от #28, #35

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Браво

    20 3 Отговор
    Дано не го наведат соросите !
  • 12 Артилерист

    46 7 Отговор
    Австрия е независима и много уредена държава. Австрийските политици, когато вземат решения, първо се интересуват и допитват за мнението на своите граждани. Нашите се съобразяват и допитват първо с/до посолствоТО. Австрийците продължават да получават руски газ, защото така е изгодно за държавата и така искат гражданите. Почти в центъра на Виена има огромен паметник на СЪВЕТСКАТА АРМИЯ, която признателните австрийци почитат, защото ги е освободила от фашизма. Нашите атлантически политици с ентусиазъм се отказаха от евтиния руски газ и сега го купуват чрез посредници на тройна цена. Също така нашите политици послушно се отказаха от АЕЦ Белене, която още 2012 г.щеше да е завършена и до 2030година да се изплати. Сега българите плащат непрекъснато растящ ток, който ще става все по-скъп, защото Уестингхаус обещава един реактор за 60 милиарда след 30години. Нашите атлантици разрушиха Паметника на Съветската армия, двама американски конгресмени дойдоха и принудиха България да се окаже от Южен поток, а просто Киро изгони 70 руски дипломати и окончателно развалиха отношенията с Русия. Това са малка част от основните причини Австрия да е уредена, чиста и просперираща страна, а моята скъпа България да е бедна, изцяло зависима и изоставащи по всички показатели държава...

    Коментиран от #30, #42

  • 13 жжжжжж

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "редник":

    в чужбина гласуват с разум . а тук с емоция. и като те разочароват 1-2 пъти и спираш . българска работа . при гласуването няма нищо лично . а само бизнес....
  • 14 Миро

    25 2 Отговор
    Париж е най - северния африкански град. Има хора там от Нигерия, Конго, Етиопия, Сенегал и други Shithole Countries ...
  • 15 Фен

    17 2 Отговор
    Дебре, за австрийците. Лошо, за нас. Сега, след това, което сътвори Академик, австрийците ще си изчистят боклука, и ще го пратят тук. То вече се вижда, София взе да почернява.
  • 16 с тази

    20 1 Отговор
    политика на ЕК, то скоро ще се окаже, че националистическите партии са победили във всички държави на ЕС. После, ЕС се разпада и ще процъвтяват само онези, които не са си унищожили индустрията и земеделието в сляпото следване на някакви несъстоятелни създания като баба ти Урсула.
    Халал да им е
  • 17 факуса

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гласоподавател":

    верно е на туй разчитат да не се гласува,те си имат зависими ядра,онез отвън също са доволни,продажмиците са на власт
  • 18 Хаха

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Въздушно капков":

    Все повече мисля, че Шенген не ни е нужен. Ще ни принудят за еврото, а на границата пак върнаха митнически контрол. В Европа и сега ходим свободно.
  • 19 Българин

    10 4 Отговор
    НИКОГА БГ В ШЕНГЕН
  • 20 факуса

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    а тук кат не се гласува боко и шиши са на власт
  • 21 Читател

    24 3 Отговор
    "За първи път крайнодесните печелят изборите в Австрия"

    Лошо за подлогите на краварите или така наречените евро-либерали - почнаха да губят навсякъде по Европа и сега плюят огън и жупел - всеки който мисли за държавата си а не за интересите на краварите веднага бива оплют като "крайно" десен или "крайно" ляв, популист, диктатор или путинист.

    Въпроса е че "независичмите" медии в цяла Европа са на хранилка на краварите и докато не се приеме закон за "чуждите агенти" ще пулучаваме като информация единствено краварска пропаганда.

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Шваб и Сорос

    18 2 Отговор
    Тоя да не се надява, че след като е спечелил най-много гласове, партията му ще е управляваща!

    Пак ще изъртим няколко трика и нашите момци и моми ще управляват. Както стана във Франция, Полша ....и както стана с Брексита.

    Важното е само медиите ни, да продължават упорито и безмозъчно, да наричат всеки който е против перверзните ни "европейски ценности" и нашия "международен ред основан на правила"- крайно десни есктремисти.
    Независимо къде се намират на политическия спектър.

    Коментиран от #25

  • 24 да,

    16 4 Отговор

    До коментар #21 от "Читател":

    ама краварите си имат закон за иноагентите! Комедията е в това, че ако някой реши да приеме такъв закон, използвайки превод на техния, то краварите са първите, които опищяват медийното пространство, че били нарушени правата на гражданите и устоите на демокрацията!
    После, ходи и ги разбери - за тях може, но за другите не! Туй то, или скачаш по тяхната палка, или си лошия. Някой трябва да напише нак-накрая за криворазбраната демокрация!

    Коментиран от #48

  • 25 Шваб и Сорос - 2

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Шваб и Сорос":

    Така ще стане скоро и в Германия!

    И нищо не можете да направите, а само ще гледате пак отстрани, ошашавени.
    Продажници на души има навсякъде и сме ги издирили, и сме им платили. И то с ваши пари!
  • 26 Стоян

    18 2 Отговор
    Ако ние гласуваме на 78% то Боко и Шиши може и да не влязат в парламента
  • 27 Старшинка

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "редник":

    Защото нямаме такава партия! Каквито имат французи, германци, австрийци, унгарци, словаци, грузинци, сърби..
    Но не сме само ние които нямаме. И италианците нямат, и шведите нямат, и финланците нямат, и гърците нямат, и поляците нямат, и румънците нямат...

    Коментиран от #36, #49

  • 28 Факти

    9 13 Отговор

    До коментар #9 от "ЕДИН С МУСТАЧКИ":

    Кирил Петков е единственият политик, който се осмели да арестува Мутрата, да изгони мафията от най-голямата сухопътна граница на ЕС и да й спре парите от далаверите с пътни строежи. Кирил Петков е единственият, който не с празни приказки, а с реални действия започна да се бори с мафията. Той директно започна да й спира кранчетата. Кирил Петков е истинският феномен в българската политика - за 35 години "демокрация" друг такъв не е имало. Българският народ вместо да го подкрепи, още на следващите избори оттегли 170 000 гласа от него. После продължи да оттегля подкрепата си и го принуди да прави мръсни сглобки само за да спаси България от Радев и руския завой. Накрая народът толкова свали подкрепата си, че просто го зачеркна като фактор в политиката. Затова никога няма да се оправим. И Господ да слезе да ни помогне, ние ще го наплюем и ще го изгоним.

    Коментиран от #31, #34, #52, #54

  • 29 Търновец

    3 1 Отговор
    Българите не сме свободни + нарко мафия, многокултурния глобалисти, русофили - ние имаме нужда от такава партия и от истински избори и нова конституция за да сме свободни трябва да имаме равен достъп до властта, пожелавам успех на Австрийците
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Така е

    4 7 Отговор

    До коментар #28 от "Факти":

    Много точно!
  • 32 Инженер

    5 0 Отговор
    а в б улгаристан избирателната активност ще удари 19%

    Коментиран от #37

  • 33 Германец

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "редник":

    защото са се борили за демокрацията за разлика от вас
  • 34 Таркторист

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Факти":

    "Рожден ден" на киро по..ра - един хит на ВИГ "НЛО".
  • 35 Галя от посолството

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "ЕДИН С МУСТАЧКИ":

    Има такава партия в България-Възраждане!

    Коментиран от #40, #46

  • 36 Шваб и Сорос - 3

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Старшинка":

    Нашите партии по света са леви, десни и ценристки и добре сплотени , но никога крайни или екстемистки!
    Каквито са тия дето ни се опъват. Но няма пожалим парите ви за да поставим на място!
    Имаме си медии, факт-чекъри, Уикипедия, Гугъл, Фейсбук, експерти за какво ли не..........
  • 37 РЕАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Инженер":

    Ами при 78 процента активност и при нас Възраждане ще в първа политическа сила. Боко и Шиши ще подсмърчат в някой ъгъл.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хасковски каунь

    2 1 Отговор
    Хайде ВЪЗРАЖДАНЕ !
  • 40 Копейка (деграде)

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Галя от посолството":

    Да!!!! Цомчо Плюнката да си купи още една Тесла!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Абе Ганю

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Артилерист":

    Къде си тръгнал да се сравняваш с Австрия!?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "И още":

    То и Белене не е проблем да се оправи. Такива кат тебе могат да започнат.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 И тя е толкова читава

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Галя от посолството":

    колкото бе и Атака на ченгето Сидеров.
  • 47 Сбогом Шенген?

    2 1 Отговор
    През крив макарон!
  • 48 Имат го отдавна,

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "да,":

    но останалите държави,които въвеждат такъв закон не са платили лиценза или авторското им право.Вероятно затова е този вой от тяхна страна.Нали всичко е пари???....
  • 49 Киро П@рапета

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Старшинка":

    Партии имаме и то достатъчно и предостатъчно а виж "хора" нямаме . Сега ще се опитам да го кажа по разбрано т.е хора нямаме които да са готови да работят за народа си в условията на капиталистически режим а дали това е от гена или наследство от социализма това вече е друг въпрос (всъщност нека всеки погледне себе си и сам си отговори на въпроса )

    Коментиран от #53

  • 50 до гьота

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "И още":

    Те така почнаха и в Украйна с преименуването и забраните и сега ревът........
  • 51 👇👇👇👇👇

    2 1 Отговор
    Патерицата на тиквата.
  • 52 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Факти":

    "Кирил Петков е единственият, който не с празни приказки, а с реални действия започна да се бори с мафията"

    И как се бори с мафията Кирчо - като "изпра" Боко и Шиши и ги върна във властта ли и направи "некоалиция" с тях ли. Киро е просто един лъжец - даже и арестуването на Боко беше пиар за него защото даже и обвинения не му повдигнаха. Или според теб "борбата с мафията" се заключава в това да им дадеш власт на мафиотите.

    Знам че Киро е човекът на посолството ама нещо не ви се отдава да го рекламирате - то само с лъжи и казване на черното бяло не става.
  • 53 Партии много,

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Киро П@рапета":

    но се нароиха толкова от една единствена партия ,т е.у нас властва партокрацията.
  • 54 Минувач

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Факти":

    Човек, ти сляп и глух ли си или имаш ментални проблеми, за да говориш тези неща за Кирил Петков???
    Амнезия ли имаш, че не помниш, как този К. Петков арестува ББ без подготовка на доказателства, без независима прокаратура, която да свърши нещо наистина и всичко стана просто една ПР акция, както и дефакто изпиране на ББ, който сега се изживява, като мъченик, че пикал в кофа в ареста?????
    Амнезия ли имаш, че този КП се коалира съвсем официално с ББ, че и с Прасето?????
    Амнезия ли имаш за записите и гласа му, как говореше за овладяване на службите и за посолството???
    Амнезия ли имаш снимките на ПП-то с пачките, пудела, с контрабандисти???
    Амнезия ли имаш за конситуционния хаос, който направиха???
    Амнезия ли имаш за десетките простоии на КП, които е изричал - че ще купуваме ток от Украйна и т.н.???
    Амнезия ли имаш за ПП-то и всички скандали около тях за убийството на онзи човек в колата му, за стрелбата с пистолета на детето, за катастрофата с жертва до Варна и т.н.???
    Амнезия ли имаш, как ПП-то и КП продадоха интереса ни за Македония и виждаш, какво става сега???
    Мога да продължавам, но има ли смисъл .... За да гласуваш за ПП, трябва да си мега глупав, умишлено да се правиш сляп за всичко горенаписано, което е свързано не само с неможенето им, но и с кражби и зависимости!!!!!

    Коментиран от #56

  • 55 Запознат

    2 0 Отговор
    В България няма да се оправим скоро защото робското съзнание е дълбоко вкоренено в някои. Значи отървахме се от "опеката" на СССР но за някои това да са свободни и независими е направо немислимо и си избраха нов господар на когото да служат - сега сме доброволни роби на краварите и интересите на новите ни господари са на първо място а за интересите на България никой не мисли.

    Толкова ли е трудно за нашите козячета да приемат че може да сме свободни и независими и да живеем без господари и да гледаме собствения си интерес - ако интересите ни съвпадат може да сме "приятели" с ЕС, САШ, Русия, Китай и Турия но ако не съвпадат няма да сме "приятели" особено ако се мъчат да наложат техните интереси.

    Но не, ние сме като в турски сериал - преди много обичахме СССР и мразехме САЩ пък сега мразим Русия и обичаме САЩ пък за България даже и не помислят.
  • 56 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Минувач":

    "За да гласуваш за ПП, трябва да си мега глупав, умишлено да се правиш сляп за всичко горенаписано"

    Ами как няма да се прави на сляп и да казва на черното бяло - прехраната му зависи от това. Киро е човека на посолството и са му казали него да рекламира а няма как да стане по друг начин ако не получи амнезия за издънките му или не ръси явни лъжи тук.
Новини по държави: