3 Октомври, 2024 11:50 565 9

Миланович: Хърватски войници няма да участват в дейности, които водят към война

  • хърватия-
  • зоран миланович-
  • войници-
  • война

Президентът на Хърватия защити позицията си относно обучението на украински войници

Миланович: Хърватски войници няма да участват в дейности, които водят към война - 1
Снимкa: БГНЕС

Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви, че докато е на поста си, хърватски войници няма да участват в дейности, които биха тласнали Хърватия към война. Тази информация Миланович сподели снощи в личния си профил във Фейсбук, цитирано от БТА.

По-рано вчера хърватското правителство го обвини, че възпрепятства участието на хърватски офицери в обучението на украински войници, провеждано от НАТО, твърдейки, че целта на тази дейност е да бъдат изпратени в Украйна, припомня хърватската телевизия ХРТ.

„Докато съм президент на Република Хърватия и върховен главнокомандващ, хърватските войници, подофицери и офицери няма да участват в дейности, които водят Хърватия към война“, написа Миланович във Фейсбук.

Той добави, че учението на НАТО представлява пряка подкрепа към воюваща страна, която не е член на НАТО, което е извън обхвата на националния интерес на Хърватия, независимо дали става дума за един или за сто войници, където и да се намират.

„Ангажиментът на Република Хърватия към нашите съюзници в НАТО се отразява и във факта, че съм дал съгласието си за увеличаване на участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република Хърватия в граничните страни на Алианса с почти 80 процента, от 300 на 520 души. Бих искал да подчертая, че Хърватия има задължение да помага само на своите съюзници и ние го правим всеки ден. Всичко друго е присъединяване към войната, с което аз не съм съгласен и няма да допусна. Отговарям единствено пред хърватския народ, а не пред Вашингтон и Брюксел – и така ще си остане“, пише още в публикацията на Миланович.

Хърватия е член на НАТО от 2009 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    12 2 Отговор
    Русия и Балканите имат истински разум и чувство за справедливост .
  • 2 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    Почват да стоплят, че нема как да го играйкат срещу Русия, колкото и да ги Зори краварчето по темата! АХАХХАХАХА

    Коментиран от #5

  • 3 име

    16 0 Отговор
    И този достоен човек ще го стреля някой " случаен" изперкал неолиберал който много иска да помага на бандерите, ама не отива на фронта да се бие срещу лошите руснаци.
  • 4 Факти

    18 0 Отговор
    Отговарям единствено пред хърватския народ, а не пред Вашингтон и Брюксел – и така ще си остане“
    Какво повече да се каже? Пример за всички наши политици
  • 5 така е

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Научиха си урока, че я изпратят офицери в бандеристан, я са хвръкнали във въздуха. Като онези тримата финладци, които дадоха фира при удара в Полтава.
  • 6 А нашия лулец

    12 0 Отговор
    Направете разликата
  • 7 Българин

    0 0 Отговор
    Значи Сърбия може спокойно да си върне войските край Загреб! Така или иначе, война няма да има!
  • 8 Думата

    0 3 Отговор
    войник произлиза от война бре,хръватски тиквенико!Кръстете ги другояче - например мажоретки,а?
  • 9 Реално

    0 0 Отговор
    Този трябва да е хърватския Мунчо кРадев, пyтинска подметка .
Новини по държави: