12 Октомври, 2024 04:54 525 7

Русия удължи с месец задържането на американеца Джоузеф Тейтър

  • сащ-
  • русия-
  • ислямска държава-
  • съд

Американски войник бе осъден на 14 години за опит за подпомагане на групировката "Ислямска държава"

Русия удължи с месец задържането на американеца Джоузеф Тейтър - 1
Снимка: Телеграм

Съд в Москва удължи с месец - до 14 ноември, задържането в следствения арест на американския гражданин Джоузеф Тейтър, който е заплашван от пет години затвор по обвинение, че е нападнал полицейски служител, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тейтър беше задържан първоначално през август и прекара 15 дни в затвора за дребно хулиганство, след като беше обвинен, че е тормозил служители в хотел в руската столица – обвинение, което той отрича.

Руските власти твърдят, че Тейтър впоследствие е нападнал полицейски служител, което е довело до ново наказателно дело срещу него. Той отрича да има вина и в този случай.

Миналия месец адвокатът на Тейтър заяви, че клиентът му е влязъл в страната „с цел да получи политическо убежище в Руската федерация във връзка с преследване от съответните органи в САЩ“.

Задържането на американеца по обвинение в хулиганство е прекъснало процедурата по искане на убежище, уточни неговият съдебен защитник.

Междувременно американски войник, който се опитал да помогне на групировката "Ислямска държава" (ИД) да извърши атаки срещу въоръжените сили на САЩ в Близкия изток, бе осъден на 14 години затвор, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на министерството на правосъдието.

В изявлението пише, че присъдата е била постановена вчера. През юни миналата година Коул Бриджес се признал за виновен по обвинения в "опит за предоставяне на материална помощ на чуждестранна организация, определена като терористична, и опит за убийство на американски военнослужещи".

Любопитното е, че той поискал да бъде осъден на максимално предвидените 40 години затвор. Съдията обаче отхвърлил изненадващото му искане.

Хората, на които 22-годишният американският военнослужещ предал информация, се представили за членове на ИД. Вместо това обаче те се оказали агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР) под прикритие.

Бриджес се присъединил към въоръжените сили на САЩ през 2019 г.

Той започнал да обсъжда през октомври 2020 г. с предполагаем джихадист, който обаче се оказал агент на ФБР, "обучение и съвети", по-конкретно как да нападне "потенциални цели в Ню Йорк. След това войникът инструктирал събеседника си как да причини максимални щети и жертви, като атакува американската армия в Близкия изток.

Бриджес освен това изпратил два свои видеозаписа. На първия той стои до джихадистки флаг, а на втория повтаря "пропагандна реч, подкрепяща засада" на американски войници.

В крайна сметка американският войник, родом от щата Охайо, бил арестуван през януари 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нищо ново

    1 3 Отговор
    В Русия арестуват и малки деца карат ги на каторга защото не са фенове на Путиняху.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И Киев е Руски

    3 0 Отговор
    Що го чакате тоя кравар Качвайте го на полярният експрес