15 Октомври, 2024 04:34 591 14

Полша, балтийските държави и Финландия ускоряват работата по "Източен щит"

  • източен щит-
  • граници-
  • русия-
  • полша-
  • финландия-
  • беларус

Проектът е насочен към укрепване на отбранителните линии по границите с Беларус и Русия

Полша, балтийските държави и Финландия ускоряват работата по "Източен щит" - 1
Снимка: ЕПА

Полският министър-председател Доналд Туск обяви, че инициативата на страната „Източен щит“, насочена към укрепване на отбранителните линии по границите ѝ с Беларус и Русия, се развива с пълна сила, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

Туск, заедно със заместник министър-председателя и министър на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш, присъства на поредица от военни учения, които демонстрираха компонентите на системите „Щит Изток“ на полигона Ожиш в Северна Полша.

„Радвам се да видя как инициативата „Източен щит“ придобива форма“, заяви Туск и добави, че проектът е съвместно начинание с участието на Полша, балтийските държави и Финландия.

Той също така потвърди, че в момента британците си сътрудничат с Полша по проекта и че американците също са готови да се присъединят.

В същото време Туск обяви, че скоро ще замине за Брюксел, за да обсъди с представители на ЕС потенциалното съфинансиране на проекта.

Според плана изграждането на укрепителните елементи на „Източен щит“ трябваше да започне през 2025 г., но както каза Кошиняк-Камиш, дейностите са ускорени, за да стартират тази година.

В края на май Полша отпусна 10 милиарда злоти (около 2,33 милиарда евро) за многогодишния план за отбрана и възпиране „Източен щит“ за периода 2024-2028 г., за да подсигури североизточната си граница с подходящи укрепления.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОРЕДНИЯТ ЛЪЖЕЦ!

    7 4 Отговор
    ...и неосъден крадец...!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Нямат си заигравки

    10 3 Отговор
    Никой не ги напада. Зелиски лъже как София е след Киев.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Но и пълен

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "ПОРЕДНИЯТ ЛЪЖЕЦ!":

    Психопат
  • 5 И Киев е Руски

    9 1 Отговор
    Упадъкът на Европа вече не може да бъде спрян и това се потвърждава от всички нови факти, пише Инфо. ЕС отдавна е зависим от идеи и технологии от САЩ и Азия. Той сам си създава проблеми, като стриктно регулира икономиката на всички фронтове. Но политиците или не разбират това, или прогонват подобни мисли от себе си
  • 6 Епа нека идват

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Нямат си заигравки":

    Тъкмо да ни ремонтират и пуснат още блокове на АЕЦ Козлодуй. Пък и Белене да построят. Ще можем да живеем и само от експорт на ток след това. Нали европейските кифли си унищожиха АЕЦовете? При последното идване на руснаците имахме най-силната армия на Балканите, хиляди предприятия, мощно селско стопанство и можехме и цяла Европа да изхраним и станахме космическа нация. Та какво да ме е страх, ако руснаците пак ни "завладеят"?
  • 7 Артилерист

    7 0 Отговор
    То е ясно, че Полша и ЕС ще дават парите, ама не казват, че оръжията за тоз "щит" ще са американски. Също като "превъоръжаването" на нашата Армия, особено авиацията ни, само с американско. Е, засега сме дали милиардите за обещания и картинки, ама Тагарев каза, че първият ни самолет Ф-16 Блок 70, бил ВЕЧЕ на поточната линия! Представяте и си, каква скорост? След 6 години? И то щото нашето ВВС е на голяма! нужда...

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Р.К.И.

    1 5 Отговор
    Полша, Балтика и Финландия. След войната се пръсъединява и Украйна и това ще бъде най-мощната военна единица в Европа. Предполагам и другите скандинавци ще се пръсъединят.
  • 9 И кой ще ги напада тия

    5 1 Отговор
    освен, ако сами не си го поискат и предизвикат? И то упорито и нагло! Русия винаги е искала мир с Европа, дори с Украйна от момента измислянето и като държава.

    Пък и да си го поискат предизвикат по нареждане, имат ли къде да си го завират тоя "Източен щит" след това?
    И как е решил върховния дипломат, да се прекръсти след това капитулацията им??
  • 10 Бе тава със

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Артилерист":

    Самолетите показа цялата истина на нашето "съюзничество "! На запад искат само от прошловците пълно заплащане ПРЕДИ да са ти го доставили. Отделно тука става въпрос и за пълно прецакване с технологията! Престарела, допотопна техника от 70-те г. на миналия век. Отделно прецакване и с цената! По-евтини за други са най-новите им Ф-35, докато ние за най- старите им, даваме повече пари даже! Открийте 7- те грешки в картинката!!!
  • 11 Кирето

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "тагаренко съм":

    Пенсии няма да има , а всичко е за фронта, защото на Зеленска ще се плаща Турбилона. А не го плати , ще оди пеша.
  • 12 Тоя Туск

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Артилерист":

    не е спечелвал изборите в Полша. Никаквец и послушник. А в Финландия оная кифла на Шваб с двете майки, дето ги набута в НАТО без референдум и им съсипа успешния неутралитет, си има друго топло доходно местенце!

    А се скъсаха да ни убеждават, че ако имало повече жени на ръководни постове, щяло да има световен мир. Защото мъжете имали тестестерон?!!!:)
    Не тестестерона е проблема в случая, а акъла, навеждането и лакомията.
  • 13 Българин

    1 0 Отговор
    Източен насри💩💩💩т укрепват!
  • 14 Сандо

    1 1 Отговор
    Откъде се взе тоя неустоим мерак на тия безумци да се наврат между шамарите?Единствено поляците имат някаква причина,която може да открием назад във вековете,останалите би трябвало да изпитват огромна благодарност към руснаците,че са ги съхранили като народи и са им подарили държави.И сега,вместо да живеят като добри и разумни съседи,помагайки си взаимно и ползваики предимствата на всеки един от тях да се развиват и да богатеят,тези държави искат война в която е най-вероятно да ппретърпят съкрушително поражение.Някакъв заразителен кретенизъм е поразил политиците на тези държавици,а останалото е свършила тоталната обработка на стадото.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания